Geachte Redactie

Culturele eigenschappen

Wat is dat toch met die Nederlanders, altijd maar de culturele eigenschappen van het buitenland reproduceren?


Op de foto in de Volkskrant van 24 mei, betreffende het lerarenprotest, moest er met schoenen worden gegooid naar de foto van minister Van Bijsterveldt. Erg origineel hoor, we zagen dit de laatste tijd vaak op televisiebeelden naar aanleiding van de politieke situaties in sommige landen in het Midden-Oosten.


En zo zijn er vele voorbeelden. De drie kusjes - een paar jaar geleden waren het er nog twee - allemaal over komen waaien uit zuid-Europa, en overal loopt dit uit de hand, je kent iemand 2 minuten en voordat je je weg vervolgt hup drie kusjes.


Het laatste jaar is het weer mode dat een bepaald soort mannen (ik bedoel geen homo's) elkaar bij een ontmoeting omhelzen en flink op de bovenrug slaan, inderdaad, vrij normaal beeld in Italië, al vele vele tientallen jaren.


Over de aanstellerij om voor ieder wissewasje champagne te drinken in de aanstellerijwereld van dit soort mensen zal ik het maar niet hebben, en ook niet over die types op tv die allemaal hun overhemd tot bijna de navel hebben openstaan, maar dat hebben we gelukkig zelf verzonnen.


Ik zie nooit buitenlanders die dingen van ons klompenlandje over nemen, de klompendans bij voorbeeld.


Frans Kras, Rotterdam


Rechters

Rechters verzwijgen hun bijbanen (Binnenland, 26 mei). Nog steeds, zou ik zeggen, aangezien ze al per 1 januari 1997 wettelijk verplicht waren om die op te geven.


Met enige regelmaat bleek uit tussentijdse onderzoeken dat magistraten daar geen zin in hadden. Toen het onderzoeksbureau WODC van het Ministerie van Justitie dat in 2000 ook constateerde, was het Kalbfleisch (inderdaad, die van de NMa) die als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NvvR) liet weten dat hij zich nuttiger onderzoek kon voorstellen en dat hij nog nooit een rechter had meegemaakt die niet eerlijk was. Pikant om te weten dat hij toen zelf volop betrokken was bij de Chipshol- affaire waarvoor hij nu op beschuldiging van meineed thuis zit.


Maar ook nu laat de NvvR, in een soort pavlovreactie, weten dat het maar om 5 procent gaat en dat er van belangenverstrengeling niets gebleken is. Alsof een club die niet eens in staat is om na 14 jaar alle nevenfuncties van al zijn leden te registreren zoiets met enig gezag kan vaststellen.


Overigens, als 5 procent van de piloten van een luchtvaartmaatschappij een drankprobleem heeft dan is zo'n maatschappij notoir onbetrouwbaar. Het is ronduit schandalig dat niemand in dit land blijkbaar in staat is om ervoor te zorgen dat rechters zelf de wet naleven, maar ondertussen anderen wel volop de les lezen en de wet voorhouden.


P.P.M.Ruijs, Gouda


Waxinehoudergooier

Hierbij verklaar ik mij solidair met de man die nu al acht maanden zonder vorm van proces in hechtenis wordt gehouden. Zijn misdaad is het gooien van een waxinelichtjeshouder naar de gouden koets.


Een daad van verzet tegen een instituut dat geen rechtsgrond kent.


Ook ik zou met veel genoegen een voorwerp tegen de gouden koets werpen. Ook ik dien opgenomen te worden in het Pieter Baan Centrum want ook ik heb een groot bezwaar tegen de mythe en de aanwezigheid, van 'ons' koningshuis. In maart 1980 publiceerde Anton Constandse het boekje Oranje zonder mythe. Wellicht is het tijd voor een herdruk.


H.Jongenelen


Zoete koek

Nu stemt de PvdA plots weer in met een monarchie in ongewijzigde vorm. Mij valt één ding op de afgelopen dertig jaar: op het nippertje wordt uit de meest onwaarschijnlijke hoeken altijd weer de negentiende eeuw overeind gehouden.


Als Beatrix geen politieke macht heeft, zoals de regering ons wil doen geloven, waarom laat ze dat dan niet duidelijk vastleggen in een wetswijziging, zeggende dat ze alleen ceremonieel staatshoofd is. Juist. Omdat ze die politieke macht wel degelijk heeft. Grotendeels achter de schermen, en zo'n wetswijziging is een bedreiging voor die schermen.


Applaus PvdA!


B. Ibn Salah, Amsterdam


Vrouwen aan de top

Grote bedrijven negeren het Handvest Talent naar de Top (Ten eerste, 26 mei). Het schiet dus maar niet op met vrouwen aan de top. Hoeveel jaar zijn we hier al mee bezig, hoeveel is er geïnvesteerd en wat heeft het opgeleverd? Wordt het niet tijd voor een andere koers? Stoppen met ambassadeurs, handvesten en coachings- en maatjestrajecten. En beginnen waar het ook moet beginnen: bij de mannen aan de top.


Zíj moeten vrouwen de ruimte geven om de top te bereiken. En zich realiseren dat ze daarmee eerder iets winnen dan verliezen. Kwaliteit bijvoorbeeld. Of een andere stijl van werken. Hoe deze mannen te 'verleiden' om ruimte te maken voor vrouwen, daar gaat het nu om. Genoeg geïnvesteerd in vrouwen aan de top; tijd dat de mannen aan de slag gaan!


Wil Verschoor, Utrecht, MOVISIE ( kennis en advies maatschappelijke ontwikkeling)


D(ooms)-Day

De dag des oordeels kan weer in de agenda worden genoteerd (Buitenland, 25 mei). Twee dagen zelfs: 21 oktober aanstaande en 21 december volgend jaar. Knevel en Van den Brink maakten vorige week dinsdag in hun praatprogramma meesmuilend gewag van de recente en vorige misvoorspellingen van dominee Harold Camping (nomen est omen).


De Bijbel zegt immers dat de mens dag noch uur kent. Wel een Doomsday dus, want de Bijbel heeft volgens dit duo toch altijd gelijk?


Wordt het niet eens tijd dat het strafbaar stellen van blasfemie in artikel 147 van het wetboek van strafrecht wordt vervangen door, dan wel wordt aangevuld met, het strafrechtelijk vervolgen van mensen die de Bijbel of andere 'heilige' boeken letterlijk interpreteren?


Paul Verheijen, Nijmegen, theoloog


Spelen weer op de Olympus

Wordt het geen tijd om de Olympische Spelen voortaan in Griekenland te houden? Niet meer elke vier jaar een ander land met de daaraan verbonden kapitaalverspilling, maar een definitieve infrastructuur in de bakermat van de Olympische gedachte. Met zo'n vaste bron van extra inkomsten staat Griekenland er meteen een stuk beter voor. Win-win!


Hein Wissel, Breda


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden