Geachte redactie

Bewieroken

Veel commentatoren bewieroken Beatrix, Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima alsof ze de meest geniale mensen van deze tijd zijn. Ook onze premier Max Rutte schijnt geen superlatieven genoeg te kennen om zijn bewondering voor de Oranjes uit te dragen. Het meest ergerlijke vind ik dat ze zeggen namens het hele Nederlandse volk te spreken.


Nou, mooi niet namens mij en naar ik weet met mij velen in dit land. Kan het misschien ietsje minder? Of is dit een nieuwe afleidingsmanoeuvre om het gepeupel af te leiden van de realiteit anno 2013?


Stijgende werkloosheid, armoedeval door verhoogde belastingen en verminderde uitkeringen zouden veel mensen weleens de lust kunnen ontnemen tot het houden van een groot feest omdat een tweetal yuppen zo nodig koning en koningin moeten worden.


Cornelius den Rooijen, Leerdam


Máxima

Bij al uw uitgebreide beschouwingen over verleden en toekomst van het koningshuis mis ik tot nu toe het antwoord op de vraag hoe het zit met de dubbele nationaliteit van prinses Máxima.


Het zal toch niet zo zijn dat wij straks een koningin hebben die ook nog een Argentijns paspoort heeft? Het lijkt me nu de hoogste tijd om haar te laten kiezen: of volbloed Nederlandse of helemaal Argentijnse, maar niet van twee walletjes eten.


Peter Bree, Amersfoort


FNV

AOb-voorman Walter Dresscher ziet scherp dat de top van de hervernieuwende FNV alles wil bepalen (Economie, 30 januari). En het klopt dat het op dit moment binnen de FNV om niets anders gaat dan de macht. De top die nu bij de vakcentrale de dienst uitmaakt, doet dat al vele jaren.


Stuk voor stuk zijn deze bestuurders decennia geleden onderaan begonnen bij de FNV, ze zijn naar boven geklommen en uiteindelijk zijn ze comfortabel op het pluche van de macht beland. En daar blijf je dan natuurlijk lekker warm zitten.


Risico van professionals die dit gedrag vertonen, is dat hun zicht op de buitenwereld vertroebelt. Ook dat speelt bij de FNV-top. Men ziet maatschappelijke ontwikkelingen en de realiteit niet meer helemaal scherp.


Maar het schrijnendst van dit gedrag is dat talentvolle, competente en vernieuwingsgezinde mensen bij de FNV die het belang van de leden in plaats van de bondsbazen bovenaan stellen, geen kans krijgen om hun goede ideeën te uiten, laat staan uit te voeren.


Eric Baars, Haarlem


Reiskosten

Rens van Tilburg noemt de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer reiskostensubsidie (O&D, 30 januari) en dat gebeurt vaker, volkomen onterecht. Blijkens zijn foto is Rens redelijk jong, dus hij heeft de tijd niet meegemaakt dat in de belasting het begrip verwervingskosten gebruikt werd.


De reiskosten hoorden daarbij. Een heel helder begrip: als je kosten moet maken om inkomen te verwerven, is het logisch dat je die kosten van dat inkomen mag aftrekken alvorens je (inkomsten)belasting berekend wordt.


Een bedrijf betaalt ook geen winstbelasting over haar onkosten. Geen enkele econoom haalt het toch in zijn hoofd die kosten subsidie te noemen?


Wim Wildeboer, Harlingen


Boze senioren

In het overzicht van maatregelen die ouderen treffen (Binnenland, 30 januari), ontbreken er twee. De jaarlijkse tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten vervalt en de belastingaftrek voor bijzondere ziektekosten wordt beperkt.


Dat kan leiden tot een inkomensverlies van nog eens 150 euro per maand, dat niet alleen ouderen, maar ook jonge zieken en gehandicapten treft. De optelsom van de aanslag op het inkomen van ouderen krijgt daardoor draconische proporties. De PvdA kwam de VVD te hulp toen de VVD-achterban van bovenmodale tweeverdieners protesteerde tegen een inkomensverlies van 100 tot 200 euro per maand. Kwetsbare groepen in de samenleving verwachten enige bescherming van sociaal-democraten.


Maar nu ouderen, zieken en gehandicapten met een veel lager inkomen er tussen de 200 en 300 euro per maand op achteruit gaan, laat de PvdA haar traditionele achterban keihard vallen. Extra wrang is dat de kortingspercentages voor de laagste inkomens het hoogst zijn.


Ed Nolte, Almere


Crisis

Ondanks een crisis is er vorig jaar een record aan dividend uitbetaald aan aandeelhouders , mede het gevolg van steun door belastingbetalers aan die bedrijven. Als ik het goed begrijp, betalen dan indirect dus mensen die geen of nauwelijks geld overhouden weer aan rijkere Nederlanders.


Rien van der Laan, Nierop


Harley-Davidson

Leuk artikeltje over Harley-Davidson op pagina 26 woensdag. Maar het is echt 'American by birth. Rebel by choice' en niet andersom.


Simon Paul, Amerikaanse Kamer van Koophandel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden