Geachte redactie

Geen kaasschaaf

De Raad voor Cultuur weet veel van kunst. Zij had een doorwrocht bezuinigingsadvies aan de minister voorgelegd. 'Geen kaasschaaf', riposteerde Halbe. Hij pakte een broodmes en sneed een grote homp af.

'Kijk, zo geef ik de cultuur terug aan de Nederlanders.' En de geblondeerde man die toneelgezelschappen voor subsidieslurpers verslijt, zag dat het goed was.

De vernieuwende kraamkamers van de kunst moeten het bij Halbe ontgelden. De grote gezelschappen worden ontzien. Logisch, daar zitten de grote jongens uit het bedrijfsleven op de eerste rang en die moet Halbe te vriend houden. Politiek is soms verrassend eenvoudig, als je het doorhebt.

Bart Lankester, Hippolytushoef

Kunst en PSV

Het is aan te nemen dat de fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer staatssecretaris Zijlstra zullen steunen en instemmen met een korting van 200 miljoen op de kunsten.

Desastreus voor opleidingen en carrières van beginnende kunstenaars. Het gevolg zal zijn dat over tien jaar het Koninklijk Concertgebouworkest, onze trots, niet meer tot de top van de wereld zal behoren. Nee, niet alleen de zorg wordt afgebroken. Ben benieuwd wat de fracties van VVD en CDA in Eindhoven doen met de subsidie van 48 miljoen voor PSV, Philips of Eindhoven, net wat u wilt. Mijn verwachting is dat zij hiermee akkoord gaan, en het geen subsidie zullen noemen.

Het steunen van doping gebruikende miljonairs zal geen probleem zijn. De premier van alle Nederlanders zul je hier niet over horen. Wij wonen echt in een beschaafd landje!

Jan Smids, Groningen

Prijs voor mijn muzen

45 jaar heb ik genoten van mooie, stimulerende en spannende kunst.

Ik was een van de eersten met een museumjaarkaart en jaarlijks bezocht ik vele tentoonstellingen en uitvoeringen. Leven zonder kunst is moeilijk, althans voor veel lezers van deze krant en ook voor mij. Dit geldt niet voor de tweehonderd gezinnen uit de doorsnee straat waar ik woon en waarvan er maximaal drie actief in kunst zijn geïnteresseerd.

Nu ik lees wat het allemaal kost en heeft gekost, ben ik de 197 gezinnen die mij met hun belastingafdracht gesubsidieerd hebben, heel dankbaar. Maar in het vervolg wil ik graag de reële prijs voor mijn muzen betalen, net zoals zij dat voor hun pleziertjes moeten doen. Een selecte groep fantastische mensen leeft voor, door en met een andere selecte groep mensen en wil de status quo handhaven. Deze van nature 'expressionistische' en communicatieve groepen grijpen alle mogelijke middelen aan om de subsidiekraan open te houden. Het is niet meer vol te houden de 197 gezinnen uit mijn - en al die andere tienduizenden straten - te laten betalen voor wat ze mooi zouden 'moeten' vinden, maar feitelijk hun wereld niet beroert.

John Koelemij, Zwolle

Wetenschap en God

Arjan Markus (O&D, 11 juni) gelooft in een soort 'god'. Wie of wat deze god is en wat hij te maken heeft met de tastbare werkelijkheid blijft in zijn betoog duister. Geloven is het koesteren van illusies. In een god geloven kan net zo prettig zijn als in ufo's, maar met wetenschap heeft het niets van doen.

Marco van Wieringen, Haarlem

Knoflook-accounting

Het is algemeen bekend dat pensioenfondsen te weinig in kas hebben om de komende decennia hun beloftes waar te maken. Laat staan dat pensioenfondsen genoeg in kas hebben om ook nog de uitkeringen van gepensioneerden en de pensioenopbouw van werknemers te verhogen met de inflatie. Nu hebben Wientjes en Jongerius namens de sociale partners een pensioenakkoord bedacht, waarin ze de uitkeringen en de opbouw laten stijgen met de inflatie. En er hoeft niet meer premie betaald te worden. Een klassieke win-win dus. Fantastisch! Ik stel voor dat Wientjes en Jongerius even naar Griekenland vliegen. Te weinig geld om de economie vlot te trekken en de schulden te betalen? Simsalabim, hocus pocus, een Grieks standje en er ligt een akkoord waarbij er ineens wel genoeg geld is. Daarna een tournee langs Portugal, Ierland, Spanje en Italië. Weg europroblemen. Nu willen we alleen nog even weten hoe ze het hebben gedaan. Gewoon, om ze met nog meer bewondering te kunnen toejuichen.

Maar dan komt de teleurstelling. Het blijkt dat Wientjes en Jongerius een oude truc van de Grieken hebben overgenomen: knoflookaccounting. De centjes die ze in de toekomst moeten betalen worden 'anders' berekend dan normaal, zodat ze bijna nul lijken. Daardoor kunnen ze enerzijds de uitkeringen verhogen en anderzijds op papier de pensioenopbouw van werknemers verhogen. Maar de uitkeringen van werknemers dan, over twintig of dertig jaar? Ach, die gaan meebewegen met de beurzen. Dan weet u 't wel.

Martin Pikaart, auteur De pensioenmythe en voorzitter Alternatief voor Vakbond (AVV)

Politiek van de snik

Martin Sommer won de Anne Vondelingprijs 2011. Na zijn sublieme en scherpe column 'Politiek van de snik' (O&D, 11 juni) staat voor mij vast dat uw columnist ook de volgende journalistieke prijs niet kan ontgaan. Met zijn analyse deelt hij een enorme dreun uit aan alle politici en collega-journalisten die alleen maar uit zijn op emotioneel effect in plaats van te debatteren of te berichten op basis van feiten. Om de zorg en aandacht voor hen die het echt nodig hebben in stand te houden, grijpt het kabinet op tal van uit de hand gelopen regelingen in. Zonder te weten waar en hoe dat mensen treft, wordt er gretig gespeculeerd en met emoties gestrooid.

Door alle geweeklaag van de oppositie en gebrekkige journalistiek weet niemand dat de uitgaven voor de zorg in deze kabinetsperiode maar liefst met 25 procent (van 60- naar 75 miljard) toenemen.

Maar wel allemaal klagen 'dat er gekort wordt op de zorg' en doen alsof er een barbaars bewind heerst. Martin Sommer prikt daar genadeloos doorheen. Hulde!

Hans Kastermans, Groningen

De beste krant

Een beetje pedant is het wel om op de voorpagina van de zaterdagkrant te vermelden dat 'de beste krant ter wereld echt wel blijft bestaan' (interview hoofdredacteur The New York Times, 11 juni). Ik wist trouwens niet dat er mogelijk problemen waren bij de Volkskrant.

Chris de Mey, Purmerend

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden