Geachte redactie

In 2011 wil het kabinet 500 miljoen op ontwikkelingshulp bezuinigen. Volgens Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, betekent dat bijvoorbeeld een streep door een half miljoen klaslokalen in Afrika (Ten Eerste, 25 oktober).

Ad BeenackersUtrechtKoos TiemersmaKollumerzwaagFrans de WitAmsterdamN. WoltersSchiedamEric J. SjoerdsRotterdamBauke KoekkoekUtrechtJan RoelfsemaVoorschotenMarc Alsemgeest en Maastricht

Bezuinigen

Hoe is het mogelijk, denk ik dan, dat ze na vijftig jaar ontwikkelingshulp die klaslokaaltjes nog niet zelf kunnen bouwen?


Ad Beenackers, Utrecht


Domper

Tien doelpunten in Eindhoven maakten veel duidelijk. En niet alleen op voetbalgebied (Sport, 25 oktober). Want niet alleen het elftal van Feyenoord trof blaam. Ook de supporters lieten het flink afweten. Een flinke afterparty compleet met rellen bleef namelijk uit. En dat terwijl de NOS in het zog van de nederlaag zo hoopvol was afgereisd naar Rotterdam om vast te leggen hoe de supporters zouden reageren. Preventieve journalistiek in optima forma.


Maar wat een domper. De spelersbus werd opgewacht, maar dat was het dan ook. Zelfs een steen door de ruiten kon er niet af. Ook werden er geen spelers gemolesteerd, zei een aangeslagen reporter. Gelukkig maar dat de NOS erbij was. Bij het zien van de camera werden er tenminste nog een paar supporters boos. Waardoor de verslaggever moest uitwijken naar een 'veilige locatie'.


Zo kregen de reportages in het Journaal en Studio Sport toch nog de gewenste legitimatie.


Koos Tiemersma, Kollumerzwaag


Weiland

René Degens uit Haaften schrijft dat hij kaartjes heeft gekocht voor een concert van Roger Waters - vermoedelijk dat in de Gelredome - voor 112 euro per stuk. Dan is hij behoorlijk afgezet, aangezien daar de maximale prijs 69 euro is. Hij wil 'niet zeuren dat deze kaartjes niet gesubsidieerd worden', maar vergeet daarbij dat de provincie Gelderland 24 miljoen euro gemeenschapsgeld in de Gelredome heeft geïnvesteerd. Zonder die provinciale subsidie stonden Degens en Waters in een weiland.


Frans de Wit, Amsterdam


Occultisme

Keurige neutrale tekst over occultisme (het Vervolg, 23 oktober). Geen mening en geen lacherig gedoe. Bravo!


N. Wolters, Schiedam


Mirakel

Wat een tragikomisch verhaal in de zaterdagbijlage over geestverschijningen in Urk. En hoe miraculeus dat de uitdrijvers met hun bezweringen het ene geloof wel en het andere niet tegelijkertijd weten uit te drijven.


Eric J. Sjoerds, Rotterdam


Jetlag

In het reiskatern van 23 oktober worden indrukwekkende schema's gepresenteerd om een jetlag te voorkomen: fel licht, sport en aangepaste voeding gedurende speciale dagen. Het helpt ongetwijfeld allemaal.


Wat ook helpt: een stel jonge kinderen nemen. Je hebt geen tijd meer om je druk te maken over een jetlag, en je slaappatroon is te wisselvallig (of mooier: te flexibel) om door tijdsverschillen van slag te raken. Nog makkelijker uit te voeren: maak je niet druk om je jetlag, dan maakt die zich ook niet zo druk om jou.


Bauke Koekkoek, Utrecht


Loyaliteit

Pol de Beer (U-pagina, 23 oktober) acht het heel verdedigbaar dat Mark Rutte er geen probleem mee heeft dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten ook een Zweeds paspoort heeft, maar er destijds wel een probleem in zag dat staatssecretaris Albayrak naast haar Nederlands paspoort ook een Turks paspoort had.


Zweden is immers een EU-land, Turkije niet, is de redenering. Pleit De Beer er eigenlijk niet voor onderscheid te maken tussen personen van westerse en niet-westerse afkomst? Zijn redenering is kennelijk bedoeld om het straatje van de VVD schoon te vegen. Was er iets mis met de loyaliteit van Albayrak aan Nederland? Was zij onvoldoende ingeburgerd of mentaal te ver van de EU verwijderd? Nee, natuurlijk niet, dat zal De Beer moeten erkennen. Waarom dan zo moeilijk doen over haar twee paspoorten?


Beoordeel een kandidaat-bewindspersoon op zijn of haar geschiktheid voor die functie. Alleen dat is relevant. Met de door De Beer geopperde verdediging zou de premier de hoon van velen over zich afroepen. Laat hem erkennen dat hij het in 2007 fout zag.


Jan Roelfsema, Voorschoten


Paspoort

Marie Louise Lydia Elisabeth Veldhuijzen van Zanten Hyllner. Zo'n naam is gewoon te lang voor één paspoort.


Marc Alsemgeest, Maastricht


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden