Geachte redactie

Bruggen slaan

Mooie symboliek, de foto van de Uyllanderbrug met het nog niet aangelegde wegdek op de cover van het regeerakkoord Bruggen slaan van VVD en PvdA.

Wie jong en/of fit is, gunnen VVD en PvdA een klauterpartij naar een mooie toekomst. De rest heeft vooralsnog De keuze tussen achterblijven of in het water flikkeren.

Eric Jansen

, Wageningen

Opkikker

De nieuwe regering wil werken nóg aantrekkelijker maken! Buren van de werkloze 50-plusser gaan juichend naar hun werk; wanneer dezelfde werkloze zijn hond uitlaat, ziet hij confetti naar buiten komen van een gebouw waar gewerkt wordt. Werken wordt één groot feest!

'Nou', denkt diezelfde werkloze 50-plusser, 'als werken dan echt zo leuk is, zal ik mijn pogingen om een baan te krijgen verdubbelen, want ik wil ook meedoen! Het is net alsof er overal feest is en ik niet ben uitgenodigd!'

Maar: hij mag niet meer meedoen.

Want: er is geen werk.

En: hij is te oud.

De regering heeft nu een stok achter de deur: wanneer werk zo ontzettend leuk en aantrekkelijk is, en het lukt desondanks niet om werk te vinden, dan ligt het zeker aan jou!

Bedankt voor deze opkikker. Was ik echt aan toe.

Drs. ing. D. Braggaar

, Assen

Regeerakkoord (1)

Van dat strategisch stemmen heb ik dus precies één avond plezier gehad: de avond van de uitslagen.

Henk Corsel

, Amstelveen

Regeerakkoord (2)

In de kleine lettertjes word je een oor aangenaaid, dat geldt ook voor dit regeerakkoord. Pas als je daar bent aangekomen, zie je namelijk dat niet 1 maar 2 (twee!) miljard bezuinigd gaat worden op ontwikkelingssamenwerking.

Behalve de bekende bezuiniging van 1 miljard (die al een miljard hoger is dan wat het volgens Samsom asociale Lenteakkoord in petto had - het is maar net wat je asociaal vindt) worden bovendien nog eens de uitgaven voor internationale milieuafspraken à raison van 1 miljard euro nieuw ondergebracht bij ontwikkelingssamenwerking.

Met twee miljard bezuinigen op de allerarmsten geeft de PvdA zo wel een geheel nieuwe betekenis aan het begrip eerlijk delen.

Beetje laf om het in de kleine lettertjes te doen.

Jappe Kok

, hoofd audit & evaluatie Hivos, Den Haag

Regeerakkoord (3)

Het nieuwe regeerakkoord tussen PvdA en VVD is er. De onderhandelaars melden in de toelichting expliciet dat de werkloosheid op de korte termijn zal toenemen.

Vooral van werkzoekende 55-plussers is bekend dat zij een minimale kans op de arbeidsmarkt hebben en dit de komende jaren waarschijnlijk niet zal veranderen.

Aanscherping van de bijstand en verkorting van de WW moeten er volgens de onderhandelaars toe leiden dat werkzoekenden extra gestimuleerd worden bij hun zoektocht naar werk. Stimuleren kan niet zonder het scheppen van perspectief. Op de korte termijn zijn PvdA en VVD niet in staat werkzoekenden een perspectief te bieden die de genoemde maatregelen rechtvaardigen. Het perspectief voor de oudere werkzoekende is nog eerder dan voorheen een gang naar de bijstand.

Door de versnelde invoering van de verhoging van de AOW-leeftijd mogen zij daar met dank aan PvdA en VVD nog extra lang van genieten. Een kabinet dat een sociaal en eerlijk beleid wil uitvoeren, neemt in tijden van crisis dit soort maatregelen. Sociaal heeft hierdoor een andere betekenis gekregen dan voorheen.

Arno Bakker

, Amsterdam

Messias Asscher

Al de hele week wordt in de Volkskrant een hoofdstedelijke wethouder bewierookt die toevallig de landelijke politiek ingaat. Ik ken hem niet, want ik woon niet in Amsterdam. Al uw redacteuren kennelijk wel, want het houdt maar niet op met de hagiografieën.

Het kan best zijn dat hij de nieuwe sociaal-democratische messias is, maar kunnen we dan nu toch weer gewoon een landelijke krant worden?

N. Vlek

, Den Haag

Bernlef

In het Grand Theater in Groningen zagen wij elkaar voor het eerst. Ik stelde mij aan u voor. En u had nog nooit een naamgenoot ontmoet, spontaan haalde u twee biertjes voor ons en dronken we op het leven. Dit leven is voor u niet meer. U was zo'n allervriendelijkste man met prachtige twinkelende ogen. Ik draag de naam Bernlef met nog meer trots dan ooit te voren. Tot weerziens... ergens.

Bernlef ter Harkel

, Groningen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden