Geachte redactie

Daar was-ie weer, het misverstand dat wij arme zelfstandigen zo beroerd af zijn tegenwoordig, omdat ze in 2004 zomaar onze verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (beter bekend als de WAZ) hebben afgeschaft....

Liesbeth KoenenAmsterdamruim 20 jaar kleine zelfstandigeTh. FransmanBrielle en rector Maerlant College

Arme zelfstandigen
Niemand lijkt meer te weten dat de WAZ in werkelijkheid een spuugdure verzekering was (hij kostte je liefst 8,8 procent van je inkomen), die pas na een heel jaar ziek zijn een uitkering op bijstandsniveau ging uitbetalen. Alleen wie echt geen moer verdiende (minder dan 13.600 euro bruto per jaar), hoefde geen premie af te dragen.

Arme zelfstandigen
Verder keerde de WAZ uit bij zwangerschap, en dat punt is daarna een eigen leven gaan leiden, omdat je als je je daar nu voor wilt verzekeren meestal vastzit aan een wachttijd van twee jaar. Dat kan slecht uitkomen.

Arme zelfstandigen
Overigens zou voor degenen die nu niet of moeilijk te verzekeren zijn, volgens mij best iets te bedenken vallen. Al een paar jaar na de invoering van de WAZ begon er een enorme pot niet-uitgekeerde gelden te groeien; zelfstandigen worden nu eenmaal veel minder vaak ziek en arbeidsongeschikt dan werknemers, en dan had je ook nog die akelig hoge premies. Die pot is geruisloos uit beeld verdwenen, maar hij moet toch echt ergens in Den Haag staan.

Betrouwbaarheid
Het onderwijs komt herhaaldelijk in het nieuws. Dat is prima, want we zijn bezig met de toekomst. Op onze school krijgen wij toezeggingen dat we zelfstandiger mogen werken, maar door controles van de inspectie wordt de rekening later gepresenteerd. Natuurlijk is het goed dat wij gecontroleerd worden, want wij moeten betrouwbaar zijn . En dat verwacht ik ook van mijn baas. Betrouwbaarheid. Waarmaken wat allang is toegezegd.

Betrouwbaarheid
De schoolboeken zouden gratis worden. In het vorige kabinet is dat al bijna besloten en in alle verkiezingbeloften stond het vermeld. En wat lees ik nu in de krant? Er stond geen jaartal in het regeerakkoord (Binnenland, 27 april)! En de tijdsfactor is nu juist een speerpunt van het beleid. Een school moet de onderwijstijd per leerjaar halen, anders volgen er zware boetes.

Betrouwbaarheid
Of staat er ook geen jaartal bij wanneer dat ingevoerd gaat worden?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden