Geachte redactie

Ik ben een groot fan van Midas Dekkers, maar deze keer ben ik het volstrekt niet met hem eens. Eindelijk was er weer eens een serie om voor thuis te blijven op zondagavond: Beagle van de VPRO....

De gouden keus om Redmond O’Hanlon te laten presenteren, zich vasthoudend aan de reling van het prachtige, krakende schip, met zijn boek in de hand, volgeplakt met bladwijzers, moet Midas te veel zijn geworden. Had hij, de ontbrekende biologieleraar, er zelf soms heel graag willen staan?

Marianne Voet, Haarlem

Rutte helemaal niet te jong
Vaak hoor ik dat Mark Rutte best kwaliteiten voor een premierschap heeft, maar er eigenlijk nog te jeugdig uitziet. Niet oud genoeg dus. Zelfs in VVD-kringen wordt dit nog wel beweerd. Een premier van Nederland zou een flink stukje ouder moeten zijn, vindt men. Neem Ivo Opstelten en Neelie Kroes, die zouden door hun hogere leeftijd wijzer zijn. Ik vind dit grote onzin. Kijk naar Engeland, waar mannen van onder de 50 een belangrijke rol in de politiek spelen. Rutte is vooral de laatste jaren enorm in uitstraling en verstandige presentatie gegroeid. Hij lijkt mij een geschikte premier.

Hans de Bie (73), Amstelveen Oud-voorzitter VVD-Amstelveen

Wegkijkers
De heer Ouddeken sr. (Geachte redactie, 15 mei) heeft gelijk dat in de oorlog niet alle wegkijkers ook meelopers waren. Ik vind het ook heel normaal dat er maar weinig helden waren die in het verzet gingen en onder meer Joden lieten onderduiken. De wegkijkers wisten niet of wilden niet weten wat er gebeurde met de mensen die naar werkkampen gingen.

Maar na de oorlog, toen er geen nazi’s en verraders meer waren, zijn de weinige terugkerende Joden slecht behandeld en werd hun bijna kwalijk genomen dat ze nog leefden. In iedere Joodse familie kent men de verhalen van de in bewaring gegeven waardevolle spullen bij buren of bekenden, die door een familielid werden teruggevraagd en waarbij de deur in het gezicht werd gesmeten met de woorden ‘wij hebben het ook moeilijk gehad’. Dat gebrek aan inlevingsvermogen is nog veel erger.

Rami de Lieme, Amstelveen

700 miljoen
Volgens minister Klink hebben de specialisten door een systeemfout 700 miljoen te veel verdiend (Binnenland, 21 mei). De ziektekostenverzekeraars hebben dit bedrag blijkbaar zonder problemen kunnen betalen. Er zijn geen signalen gekomen dat zij liquiditeitsproblemen hebben gekregen. Blijkbaar zit er toch voldoende ruimte tussen de inkomsten en uitgaven om deze bedragen te kunnen opvangen. Maar betalen wij dan niet te veel ziektekostenpremie, als een bedrag van 700 miljoen zonder problemen kan worden opgebracht door de ziektekostenverzekeraars?

MP Verburg, Heerlen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden