GEACHTE REDACTIE

Op 5 maart wordt het afsluitende deel van Multatuli's Volledig Werk officieel gepresenteerd. Dit is voor alle geïnteresseerden een verheugend feit....

Multatuli

Naar aanleiding hiervan schreef Battus een artikel in de Volkskrant van 10 februari. Dit artikel zou de indruk kunnen wekken dat het bestuur van het Multatuli-genootschap medeverantwoordelijk is voor de toezegging aan W.F. Hermans dat H. Brandt Corstius (Battus) niet op de bijeenkomst zal spreken. En zelfs, zoals Battus meedeelt, voor de beslissing dat dit gewaardeerde lid van ons genootschap niet uitgenodigd zou worden.

Dit laatste lijkt op een misverstand te berusten. De uitgever van het volledig werk deelt ons mee dat hij Hugo Brandt Corstius een persoonlijke uitnodiging heeft doen toekomen, in plaats van het algemene rondschrijven.

Wat betreft de toezegging aan W.F. Hermans, deze komt ten volle voor rekening van de uitgever. Het Multatuli-Genootschap is verguld met de komst van Hermans, maar had graag ook Brandt Corstius aan het woord gelaten. Noch de feestvreugde, noch de Multatuli-discussie - welke discussie dan ook - is gediend met het elkaar uitsluiten.

AMSTERDAM J.J. Oversteegen

T. Böhm

Multatuli-Genootschap

Journalisten

Jan Blokker veronderstelt dat verslaggevers bij Studio Sport worden geweerd als ze zoiets hoogs als een mavo-diploma bezitten (de Volkskrant, 14 februari). Op grond van hun kortzichtige en neerbuigende commentaren bij de het langebaan-schaatsen kan ik Blokkers mening delen.

Wat zijn eigen krant betreft, is het echter niet te gewaagd te veronderstellen dat veel journalisten in mijn tijd nog niet eens tot de mulo waren toegelaten op grond van hun gebrekkige kennis van het Nederlands.

Een willekeurige greep. In zijn boekbespreking in de Volkskrant van 13 januari heeft Hans Bouman het over 'een van de vermoordden' en Sander de Vaan schrijft 'Getúlio onthooft de bevelvoerende luitenant'.

Ik vraag me af of ik een uitzondering ben als de lust om na zo'n pennevrucht verder te lezen me soms wordt ontnomen. Is het te veel gevraagd om van een hoger opgeleide in een vakgebied als literatuur, Nederlands of journalistiek minder storende fouten te verwachten?

GRONINGEN Wim ten Damme

Boekenweek

De CPNB geeft aan alle eindexamenleerlingen van mavo, havo, vwo en mbo het boekenweekgeschenk (de Volkskrant, 14 februari).

Waarom worden de vbo-leerlingen hierbij overgeslagen? Het zou voor hen een welkome aanvulling op de literatuurlessen bij het vak Nederlands zijn.

Voor de CPNB zijn deze leerlingen blijkbaar geen interessante doelgroep; afgeschreven, geen eer aan te behalen. Jammer voor mijn leerlingen die in april mondeling examen doen over hun boekenlijst. Zij lopen nu een leuke stimulans mis om daarna nog eens een boek te lezen.

Tot nu toe stimuleerde ik dat altijd, vaak met succes. Maar het CPNB vindt dit kennelijk niet noodzakelijk. Als je toevallig meer praktisch dan cognitief ingesteld bent, hoef je niet meer tot lezen aangespoord te worden.

DRONTEN M. van Benthem

Garbo

Natuurlijk heb ik het artikel van Harry Hosman over Greta Garbo (de Volkskrant, 11 januari) met plezier en interesse gelezen.

Maar als hij de twee biografische boeken eerst een hoog Privé-gehalte toeschrijft en vervolgens smakelijk een aantal intieme details over Garbo's liefdesleven aanhaalt, ruik ik toch een vleugje hypocrisie dat me van de Volkskrant een beetje verbaast.

ZWOLLE Willem van der Veen

Schoorsteen

In het overigens lezenswaardig artikel over monumentale fabrieksschoorstenen (de Volkskrant, 11 januari) wordt gerefereerd aan de enige schoorsteen in Nederland die om wille van zichzelf de status van rijksmonument heeft gekregen: die van schoorsteenbouwer Canoy-Herfkens in Tegelen.

Niet vermeld wordt een van de belangrijkste motieven van Monumentenzorg om deze schoorsteen te beschermen: het is voor zover bekend de oudste van Nederland (1895).

De schoorsteen staat niet op het lijstje van A.J. Barnard van de tien fraaiste schoorstenen. Over smaak valt uiteraard te twisten. De Tegelse schoorsteen is niettemin de enige in het land waarin zowel rood, wit als blauw bakkende steen is verwerkt.

Ten slotte: de schoorsteen is nog steeds niet helemaal veilig. De eigenaar van de schoorsteen vecht bij de Raad van State de aanwijzing tot monument aan en wil hem slopen. VENLO Twan Mientjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden