Geachte redactie

Misschien een ideetje voor het 51ste venster van Frits van Oostroms canon: Jan-Peter Balkenende. Die de geschiedenis zal ingaan als de redder van Lingo....

Redder
Nijmegen Frans Janssen

JSF
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een debat over een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer over de financiële risico’s van het JSF-project (Binnenland, 18 oktober).

JSF
Nog geen week geleden had de Tweede Kamer grote behoefte aan een debat over het van de buis verdwijnen van het tv-programma Lingo.

JSF
En daar moet ik straks op gaan stemmen? Ik dacht het niet. Niemand kan zo’n bijeenkomst van hobby-debaters serieus nemen.

JSF
Doesburg Koos Peeters

Krediet
U meldt dat Muhammad Yunus in de jaren zeventig ‘aan de wieg van het microkrediet’ stond en dat toen ‘geen bank geloofde dat je aan armen geld zou kunnen lenen’ (Buitenland, 14 oktober).

Krediet
Yunus was de eerste die microkrediet in Bangladesh introduceerde en is wereldwijd inderdaad erg actief geweest met de promotie ervan, maar hij is niet de uitvinder.

Krediet
De Purwokertosche Hulp-, Spaar- en Credietbank, de eerste volkskredietbank in Indonesië, werd door de heer Wiriamadaaya al in 1895 opgericht om te kunnen ontsnappen aan Chinese geldschieters. In Indonesië werd in 1929 al meer dan 4,5 miljoen microleningen verschaft. In 1934 werden de volkskredietbanken samengevoegd in de Algemeene Volkscredietbank (AVB), thans Bank Rakyat Indonesia (BRI) geheten.

Krediet
Toen Yunus in 1976 met zijn Grameen Bank in Bangladesh begon, gaf BRI jaarlijks al een paar miljoen rurale microleningen van enige tientallen dollars elk.

Krediet
In tegenstelling tot Grameen Bank deed BRI het allemaal zonder financiële hulp van donoren omdat het ook microspaarfaciliteiten aanbood, daarmee bewijzend dat armen ook kunnen en willen sparen.

Krediet
Het spaargeld was meer dan voldoende om miljoenen individuele leningen te bekostigen. Deze individuele benadering maakt het tegenwoordig mogelijk om individuele girorekeningen aan armen aan te bieden via een landelijk computersysteem.

Krediet
De groepsaanpak van Grameen Bank maakt het aanbieden van individuele financieringsmiddelen moeilijk, reden waarom die bank nu niet meer tot de voorlopers gerekend kan worden. Maar het terechte feest in Bangladesh over Yunus prijs hoeft daar niet onder te lijden.

Krediet
Doorn K. Kuiper

Hulpmiddel
Zelfs al staat het in de krant, dan nog is het niet altijd waar. En dat geldt ook voor de bewering van Jos Zuylen van Onderwijsvernieuwingscoöperatie.nl, dat alles erop wijst dat de computer in het onderwijs een krachtig hulpmiddel is bij actief en geïnspireerd leren (Forum, 12 oktober).

Hulpmiddel
Een computer is een hulpmiddel. Punt. Recent onderzoek van het Centaal Planbureau heeft aangetoond dat het aantal computers en de hoeveelheid ict in het onderwijs geen invloed heeft op het verhogen van de welvaart van het land.

Hulpmiddel
Waalwijk T. van der Putte

Hulpmiddel
docente middelbaar onderwijs

Doof en blind
Diegenen die gehandicapte kinderen – onder wie dove en blinde kinderen – op gewone scholen willen plaatsen, zijn zelf gehandicapt en zouden geen bestuurlijke functie moeten vervullen (Binnenland, 19 oktober).

Doof en blind
Huizen N.M. Meijer

Sleutelgat
In een klein berichtje (Binnenland, 6 oktober), brengt u het goede nieuws dat in het VU Medisch Centrum een baarmoeder per ‘sleutelgatoperatie’ is verwijderd. Het is inderdaad goed nieuws dat ze dit nu ook in de VU kunnen, want de ingreep wordt al enige tijd in verschillende grotere en kleinere ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Sleutelgat
Assen M. Glas

Sleutelgat
gynaecoloog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden