GEACHTE REDACTIE

Niet de boodschap (te weinig werk) maar de boodschapper (een werkloze), dra. M.P. Pasquini, wordt aangevallen op de U-pagina van 7 januari, omdat zij met enige geestigheid en een heerlijk cynisme de sfeer van een bijeenkomst op het arbeidsbureau heeft geregisteerd....

Omscholen

Maar wat te denken van de welig tierende markt van omscholings- en opleidingstrajecten voor de hoger opgeleide? Ach, het heeft wel iets decadents reeds hoogopgeleide mensen voor circa 15 duizend gulden per persoon om te scholen. Voor iets dat je in een inwerkperiode ook op kosten van de werkgever zou kunnen leren. Mits hij je tenminste in dienst neemt.

Als de omscholing, zoals in mijn geval, nog niet tot een baan leidt, kan ik mij de bezuiniging van minister Melkert op de arbeidsbureaus heel goed voorstellen.

DELFT Ir W.D. Gravendeel

Arbeidersmilieu

Al dan niet gaan werken beneden je opleidingsniveau (U-pagina, 7 januari): eigenlijk is dat een schijndiscussie. De echte discussie hoort te gaan over de vraag of Nederland opnieuw een klassenmaatschappij aan het worden is.

Want veel van die werkloze academici hebben gemeen dat ze uit een arbeidersmilieu afkomstig zijn. Bij een inkrimpende arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden komen arbeiderskinderen als eersten niet meer aan de bak, omdat de chique personeelschef nu eenmaal liever iemand uit zijn eigen milieu aanneemt, dan een academicus die tijdens het sollicitatiegesprek een nèt iets te volkse indruk maakt.

ROTTERDAM Mr Kees Versteeg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden