GEACHTE REDACTIE

Als geschiedenisstudent begrijp ik dat u in de rubriek Sporen elke week slechts een bescheiden selectie aan geschiedkundige feiten kunt presenteren....

Staking

ALKMAAR Arjan Terpstra

Mannen

Liesbeth Wytzes concludeert dat mannen waarschijnlijk niet in staat zijn tot zorgen (Forum, 21 februari). Ze baseert die conclusie op haar beschrijving van twee groepen die blijkbaar tekortschieten. Maar ze heeft nog een groep vergeten: al die mannen die niet anders konden.

De alleenstaande vaders moeten tot precies hetzelfde 'heksenwerk' in staat zijn als de vergelijkbare moeders. Met dit verschil dat ze niet opgevoed zijn voor zorg, zodat ze het zichzelf hebben geleerd. Of ze er nu aanleg voor hebben of niet, er moet worden gezorgd. En dat doen ze ook. Kennelijk achteraf toch zeer (zelf-) opvoedbare mannen.

LELYSTAD Gert Heijnis

Centrum

PvdA bepleit een exodus van culturele instellingen uit het centrum van Den Haag (de Volkskrant, 16 februari). Stroom, Haags centrum voor beeldende kunstenaars, de artotheek, diverse galerieën en een deel van het Koorenhuis moeten naar het Statenkwartier verhuizen.

Daarmee bewijst de PvdA Den Haag geen dienst. Adri Duivesteyn heeft juist geprobeerd het centrum, de woonkamer van de stad, een culturele impuls te geven. Zijn opvolgers kiezen liever voor de richting 'zand'.

Dat uitgerekend de sociaal-democraten de interessante stukken vanuit het centrum naar de buitenwijken gaan verplaatsen, stemt tot pessimisme over de toekomst. Het is de hoogste tijd dat de politieke partijen het centrum niet alleen met kantoren en winkels gaan versterken, maar ook de cultuur daar het volle pond geeft.

DEN HAAG Ellen Houtman

Slim

Ik heb grote bewondering voor de slimheid waarvan u blijk geeft in het commentaar (de Volkskrant, 21 februari). Daarin had u immers een manier gevonden om te controleren of die teksten nog wel worden gelezen. Eerst al door de prikkelende kop: 'Lege hoofden' en dan, traditioneel bijna, door een fout in een Duitse passage: 'der gebildeter Mensch' in plaats van 'der gebildete Mensch'. U hoopt natuurlijk dat dat 'gefundenes Fressen' is voor zeikerds zoals ik. U heeft gelijk. Overigens, het stuk heb ik helemaal, steeds instemmender monkelend, uitgelezen.

OSS Adri van den Enden

Garages

Het artikel van Marc van den Broek over een ketting van parkeergarages onder het water van de Singelgracht (de Volkskrant, 19 februari) behoeft op één punt nadere toelichting. Van den Broek schrijft dat ik mij over mogelijk verzet van binnenstadsbewoners niet druk maak. Een slordige lezer interpreteert dit - getuige de Volkskrant van 20 februari - als zou ik niets met de bewoners van de binnenstad te maken hebben. Maar een zo verstrekkend plan - tienduizend parkeerplaatsen onder de Singelgracht in plaats van even zoveel parkeerplaatsen langs de grachten - kost veel geld en heeft alleen realiteitswaarde als er steun voor is onder bewoners en bedrijven in de binnenstad. Is die er niet, dan kan het geld beter aan iets anders worden besteed.

AMSTERDAM Guusje ter Horst

Wethouder Amsterdam

Fraude

Ongeveer een op de drie uitkeringsgerechtigden zou frauderen (de Volkskrant, 19 februari). Afgaande op de tips die de Sociale Dienst in Amsterdam binnenkreeg, betreft ongeveer 40 procent hiervan 'witte' fraude. Iemand die een uitkering heeft, mag bijvoorbeeld een eigen bedrijfje opzetten. Hij moet afstand doen van zijn uitkering als hem dit gelukt is. Doet hij dit niet, dan pleegt hij fraude. Maar dit is dan geen fraude van een uitkeringsgerechtigde meer, maar van een ondernemer.

ARNHEM K. Alders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden