Geachte redactie

Zou Marcel van Dam leider zijn van een politieke partij (wat hij wel heeft gewild, maar nooit bereikt), dan moesten de leden geen kritiek oefenen op de leiding, want dat zou geen bijdrage zijn tot debat, maar een aanval op de dictator....

Leiderschap
Nu ben ik het grotendeels eens met Van Dams visie op de SP als een levende partij, maar toch blijft de vraag: waarom is er zo weinig discussie? Waarom moet de hoofdredacteur van het ledenblad verdwijnen na een keurig verslagje van een ledenvergadering in Zwolle? En waarom heeft Jan Marijnissen zich zo makkelijk laten wegzetten in de formatie – waarvan hij nu Wouter Bos de schuld geeft?

Leiderschap
Wouter Koning, De Bilt

Aardappel
In de Volkskrant van 29 november staat op de Binnenlandpagina ‘boze noordelingen’. Een noordeling is een aardappel.

Aardappel
Ab Klaassens, Eindhoven

Serieus leraarschap
Cyrille Offermans betoogt terecht dat de herwaardering van het beroep van leraar om meer vraagt dan de onlangs aangekondigde maatregelen. Ik mag echter hopen dat zijn weektaak gedurende de jaren van zijn leraarschap evenals de mijne meer omvatte dan 26 uren van vijftig minuten. Ik ga ervan uit dat hij ook zijn lessen voorbereidde, zijn vak bijhield, correcties uitvoerde, vergaderingen bijwoonde, actief was in de vakgroep, klasseleraar was en dergelijke. Als hij dat serieus deed, had hij aan veertig klokuren per week ongetwijfeld niet genoeg.

Serieus leraarschap
Peter van Vugt, Maastricht, leraar van 1963-1998

Cultuurminnaars
Onder de kop ‘Steden: ons geld niet naar provincie’, bericht het ANP (Kunst, 23 november) over de toegankelijkheid van cultuur voor plattelanders.

Cultuurminnaars
Wie als ov-jaarkaartgebruiker regelmatig in de trein stapt, ziet een gestage trek van 60- en 70-plussers richting grote stad; veelal om de cultuur. De Boekmanzaal in het Muziektheater van Amsterdam was vorige week dinsdag weer helemaal vol. Alleen met Amsterdammers?

Cultuurminnaars
Wanneer volgt een echt concert op een tijdstip waarbij rekening is gehouden met de thuisreis van de oudere plattelander? De NS werkt vast mee. Wij komen zo mogelijk.

Cultuurminnaars
Ria en Leo Steenvoorden, Tuk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden