GEACHTE REDACTIE

Deze citaten komen uit de feestelijke afsluiting die het procesmanagement van Weer Samen Naar School (WSNS) bedacht heeft en op een cd bij alle basisscholen laat bezorgen....

Dikke domme Bas

Het is zo leuk om Bas te pesten

en dat lukt ons als de beste. . .

Behalve Bas, dikke domme Bas

Bas is de dikste domste van de klas

maar wij willen onze Bas niet kwijt

al was het maar voor de gezelligheid. . .

Op onze school hoort Bas d'r bij

hij kan toch ook goed, wanneer wij

die saaie sommen moeten leren

dingen maken, banden plakken, repareren

dat komt ons later goed van pas

dan vragen wij dat ook aan dikke domme Bas. . .

Het doet me heel erg denken aan de verhalen die de huidige analfabeten en semi-analfabeten vertellen over hun schooltijd. Bloemen watergeven, sigaretten halen, schoolplein vegen, koffie rondbrengen waren toen de bezigheden als je niet mee kon komen op school. Ze voelden zich vaak gepest, buitengesloten, anders, afgescheept met geen aandacht, afgeschreven. Net datgene wat in bovenstaande liedje als positief resultaat van WSNS bezongen wordt. Je zal Bas maar zijn!

NIJMEGENWim Kouwenhoven

Nieuwe maan

De aanwezigheid van water maakt het wassen van de maan een stuk gemakkelijker (de Volkskrant, 4 december). Dit zou ook prettig zijn voor mensen met een 'eeuwig donkere achterkant', maar dat de maan zoiets zou hebben, is een hardnekkig misverstand. Als je de maan op verschillende dagen bekijkt, ontdek je dat die steeds met dezelfde kant op ons gericht is. Zo krijg je, als je eerste en laatste kwartier tegen elkaar plakt, volle maan. En met nieuwe maan baadt de gehele achterkant in een zee van licht!

NIJMEGEN

Dennis Tharmaratnam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.