GEACHTE REDACTIE

Staatssecretaris Schmitz heeft onlangs de kabinetsvoorstellen over aanpassing van het personen- en familierecht gepresenteerd. Onderdeel daarvan is het naamrecht. In de Volkskrant van 8 september wordt gemeld dat op grond van deze voorstellen kinderen bij geboorte in beginsel de naam van de moeder zullen krijgen, tenzij de ouders binnen drie...

Naamrecht

Kern van het voorstel is dat ouders zelf de keuze kunnen maken of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder zal gaan dragen. Kunnen zij bij de geboorte-aangifte geen keuze maken, dan krijgt het kind voorlopig de naam van de moeder. Zijn de ouders er na drie maanden nog niet uit, dan krijgt het kind definitief de naam van de moeder. Hebben de ouders eenmaal gekozen voor een achternaam, dan krijgen de eventueel volgende kinderen ook deze naam omwille van de eenheid van naam in een gezin.

DEN HAAG Liesbeth Rensman

Ministerie van Justitie

Directie Voorlichting

Tabaksreclame

In de Volkskrant van 14 september staat onder de kop: 'Verbod tabaksreclame zou averechts uitpakken' het volgende: 'In de Code is onder meer afgesproken (. . .) dat er vanaf 1996 geen reclame meer wordt gemaakt in bioscopen (. . .).'

Ik kan u meedelen dat de reclamecode voor tabaksprodukten een zodanige bepaling niet bevat. De Nederlandse reclamecode waar de code voor tabaksprodukten deel van uitmaakt, is bedoeld om de reclame via zelfregulering als marketing-instrument te behouden en niet om haar - al of niet in een bepaald medium - onmogelijk te maken.

Het bestuur van de Stichting Reclame Code heeft vorig jaar dan ook ten principale geweigerd op een tabakscode toezicht te houden die de uitsluiting van een bepaald medium, in dit geval bioscoop-reclame, zou bevatten.

AMSTERDAM

G.J. van Roozendaal

Stichting Reclame Code

Melk

Naar aanleiding van het artikel over lang houdbare melk (de Volkskrant, 10 september), wil ik iets rechtzetten en aanvullen. De bacteriën die een begin maken met het bederf van melk worden aangeduid als melkzuurbacteriën. De in de melk aanwezige melksuiker (lactose), en niet het eiwit, wordt door het metabolisme van deze bacteriën omgezet in melkzuur.

Door het steriliseren van de melk treden veel reacties op. Twee aanwijsbare gevolgen hiervan zijn de bekende kleur- en smaakafwijkingen. De kleurafwijkingen vallen onder de noemer van de Maillardreactie of niet-enzymatische bruinkleuring. Deze bruinkleuring is het gevolg van de hitte-reactie tussen eiwit en lactose.

De typische kooksmaak of UHT-flavor die door het sterilisatie-proces optreedt wordt veroorzaakt door H2S, dat voornamelijk ontstaat door hittereacties van het eiwit.

WAGENINGEN R.R. de Vegt

Bosnië

Naarmate de NAVO-luchtaanvallen op de Bosnische Serviërs voortduren, worden de VN en de NAVO in mijn ogen steeds partijdiger. Het is immers niet te rechtvaardigen dat de Bosnische Serviërs zo hard gestraft worden voor hun wreedheden en etnische zuiveringen terwijl de Kroaten ongestraft de hele Krajina mogen veroveren en 200 duizend Serviërs weg mogen jagen. Dat is meten met twee maten.

Als de luchtaanvallen niks te maken hebben met rechtvaardigheid, waar dan wel mee? Antwoord: met pure wraak. Anders dan de Kroaten hebben de Bosnische Serviërs de VN de afgelopen drie jaar het bloed onder de nagels vandaan gehaald. Toen zich de gelegenheid voordeed om de Bosnische Serviërs voor die drie jaar vernedering terug te pakken, hebben de VN en de NAVO dan ook geen moment geaarzeld.

Tot aan de NAVO-luchtaanvallen waren de VN misschien onmachtig maar wel geloofwaardig, want onpartijdig. Daarna ongeloofwaardig, want partijdig.

AMSTERDAM Germ Janmaat

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden