GEACHTE REDACTIE

Volgens Hugo Keuzenkamp hebben kosten niets met winst te maken. Dat schrijft hij tenminste (Forum, 12 juni) in zijn artikel over de keuze van de vakbeweging voor de privatisering van de uitvoering van de WAO....

Retoriek

Voor een ontwikkelde leek die al een poosje het economisch nieuws volgt is dat niet minder dan een revolutie. Winst was altijd het positieve verschil tussen opbrengsten en kosten. Winstmaximalisatie betekende tot nu toe verhoging van de opbrengsten en bezuinigingen op de kosten. Gelukkig zijn die tijden voorbij. Winst maken doe je elders. Retoriek bedrijven ook.

OVERVEENTh.J. Duivenvoorden, verzekeringsarts

Etnisch

Iedere dag lezen we over de verschrikkingen in Kosovo. En in ieder bericht, in iedere krant lees ik dan ook weer (tussen haakjes) dat 90 procent van de inwoners van Kosovo bestaat uit etnische Albanezen. Alsof dat van enig belang is.

Er zijn straten en wijken in Nederland waar ook 90 procent etnisch 'buitenlander' is. Wil dat dan zeggen dat daar anders geregeerd moet worden? De wereld is het eens dat Kosovo een gebied is dat bij Joegoslavië hoort. En dat er geen sprake kan zijn van onafhankelijkheid.

Zoals bijvoorbeeld Friesland. Daar wonen ook 90 procent etnische Friezen. Als zij voor onafhankelijkheid gaan strijden, politieagenten ombrengen en de Nederlandse regering zou ingrijpen, accepteren wij dan ook bombardementen en interventie door bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland?

Dan zag ik de heer Rosenmöller op de tv pleiten voor een sportembargo tegen Servië/Joegoslavië en dat hij het jammer vond dat het WK in feite al begonnen was en het dus te laat was de Joegoslaven naar huis te sturen. Als de heer Rosenmöller zo graag een sportboycot wil tegen Joegoslavië waar was hij dan met zijn commentaar toen we tegen Turkije speelden.

Tenslotte speelt zich in dat land ten aanzien van de Koerden exact hetzelfde af als nu in Servië. En wat doet hij als we volgende week tegen Mexico spelen. Daar worden de indianen uitgemoord. En Nigeria, Argentinië, Brazilië om maar iets op te noemen waar het niet allemaal pluis is.

Trouwens waar was Rosenmöller toen wekenlang honderduizenden in de straten Belgrado demonstreerden tegen Milosevic. Waar bleef zijn steun (en die van de Europese regeringen) om Milosevic ten val te brengen? Toen was hij (en alle anderen) stil dus nu lijkt het mij ook raadzaam om, bij gebrek aan enige feitenkennis, zijn mond open te doen.

Symbolisch trek ik dan ook mijn stem op zijn partij hierbij in.

AMSTERDAMFrans Hartman

Jeugdzorg

De Volkskrant van 13 juni meldt dat er lange wachtlijsten zijn in de jeugdzorg in de breedste zin van het woord. Een grote besparing is makkelijk te realiseren: kinderen die uit huis geplaatst moeten worden - bijvoorbeeld in verband met drugsgebruik van de verzorgende ouder - plaatsen bij de andere ouder, grootouders of andere familieleden.

Tot heden houden instanties kinderen hardnekkig vast: ze moeten per se in een vreemd pleeggezin of in een instelling. Hoe is dit te rijmen met plaatsgebrek, om nog maar te zwijgen van het verdriet dat erdoor veroorzaakt wordt?

HAARLEMDrs.T.P. Barendse

Rancuneus

Meestal vermaak ik me kostelijk met de artikeltjes in de rubriek NL. Onschuldige verhaaltjes, goed voor een glimlach en - bewonderenswaardig - vaak vol zelfspot en begrip voor vijand of vriend.

Op woensdag 10 juni was het echter even andere koek. Ene Nena Ouwerkerk nagelt een toch vrij bekend schrijversechtpaar uit Bloemendaal aan de schandpaal en geeft de lezer een gruwelijke blik in hun toch al kostbare (mag ik aannemen) privéleven. De toonzetting was niet plezierig of relativerend, maar bewust hatelijk en rancuneus.

Het is het toppunt van indiscretie en schaamteloosheid om als oppas van een gezin zo uit de school te klappen; ik zou het in ieder geval mijn ergste vijand niet toewensen. Ten slotte maak je een gezin mee in de meest kwetsbare momenten.

Het is aan de redactie van de Volkskrant om de rubriek NL voor dergelijke schendingen van privacy te behoeden.

DEVENTERThérèse Dona

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden