GEACHTE REDACTIE

Uit de liberale propaganda voor lastenverlichting en meer vrijheid voor de markt komt de laatste tijd wel een heel negatief beeld van ondernemers naar voren....

Ondernemers

Als ik al die pleiters voor ongeclausuleerde lastenverlichting moet geloven, hebben ondernemers geen enkel oog voor het algemeen belang, zijn ze een volstrekt immorele horde geldwolven, kunnen ze niet creatief werk herverdelen door bijvoorbeeld van twee voltijdsvacatures drie part-timebanen te maken, zullen ze nooit een stukje inkomen opgeven voor een scholingsplaats voor iemand die nog aan de kant staat en zijn ze uit op afschaffen van de sociale zekerheid, zodat de hongerigen voor elke prijs aan hun voeten liggen.

Ik weiger te aanvaarden dat de Nederlandse ondernemers tot een morele onderklasse moeten worden gerekend. Ik zie niet in waarom ondernemers niet in staat zijn creatief mee te werken aan het scheppen van veel meer banen met het door loonmatiging aan hen beschikbaar komende geld. Het overgrote deel van de ondernemers zijn gewoon fatsoenlijke mensen, die bereid zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen.

GRONINGEN Sjak Rijploeg

Klokken

Alhoewel in een prachtige zin vervat, geeft Jaap Huisman (Dag in Dag uit, 21 februari) een verkeerde conclusie als hij stelt dat de stilte in de veilingzaal van Sotheby het vreselijke geheim trachten te verhullen dat de daar getoonde klokken nooit de juiste tijd zullen leveren.

In tegendeel: Een klok die per dag een seconde achtertikt, zal slechts eens per 118 jaar de exacte tijd aangeven. De door Huisman beschreven stilgezette klokken doen dat twee maal per dag.

BOOMHOEK E. van Arend

Koninklijk

Voor menig voetballer betekent een uitnodiging voor het Nederlands elftal een eer. Financiële belangen brengen echter met zich mee dat de uitverkoren Ajax-spelers voor deze eer bedanken. Het bestuur van Ajax staat achter de keuze van zijn spelers, hetgeen blijkt uit uitlatingen van zijn voorzitter Van Praag.

Van Praag heeft enige tijd geleden de wil geuit dat Ajax zich de 'Koninklijke Ajax' mag noemen, ter ere van zijn honderdjarig bestaan. Op grond van het bovenstaande dient Ajax evenwel niet (meer) in aanmerking te komen voor deze titel.

GOUDA H.M. de Ruijter

Opvoeding

H. Habekothé promoveerde onlangs op een onderzoek naar opvoedingsproblemen en consultatiebureaus. Haar conclusies: Consultatiebureau doet ouder te kort, artsen en wijkverpleegkundigen luisteren niet, zij adviseren dwingend, en ze zouden pedagogisch beter onderlegd moeten zijn (de Volkskrant, 3 februari). Naar mijn mening bevat alleen deze laatste conclusie enige grond van waarheid.

Artsen en wijkverpleegkundigen hebben een medische opleiding. Maar zij volgen de nodige bijscholingscursussen over pedagogische problemen. Hierdoor zijn zij zeker in staat om bij de meest voorkomende, niet-ernstige opvoedingsproblemen zinnige adviezen te geven.

Natuurlijk kunnen en zullen zij ook ernstige problematiek als zodanig onderkennen en doorverwijzen. Voor de problemen die grof gezegd tussen licht en zwaar in liggen zijn misschien betere vormen denkbaar dan het huidige kleuterconsultatiebureau. Inmiddels zijn op veel plaatsen experimenten gaande in de vorm van opvoedingsspreekuur of opvoedingswinkel waarheen consultatiebureaumedewerkers kunnen verwijzen of zelf advies vragen.

Wat mij bijzonder stoort is dat mevrouw Habekothé meent op grond van observaties op vier bureaus in de Randstad uitspraken te mogen doen over de beroepshouding van waaruit zo'n 3000 artsen en 5500 wijkverpleegkundigen op meer dan 2000 plaatsen in Nederland hun werk doen. Zij stelt volgens de Volkskrant dat 'artsen en verpleegkundigen steeds het verhaal van de ouders onderbreken, voorbarige conclusies trekken en dwingende adviezen opleggen'.

De vraag of het wetenschappelijk verantwoord is een dergelijke algemene conclusie te trekken op grond van gesprekken met veertig ouders dringt zich onweerstaanbaar aan mij op, gezien het feit dat het aantal kleuterconsulten per jaar in de honderdduizenden loopt.

Wellicht ten overvloede: het doel van het consultatiebureau is het bevorderen en beveiligen van gezondheid, groei en ontwikkeling van zuigelingen en kleuters. Tijdens het consult in het gesprek met de ouder(s) kunnen allerlei facetten van groei en ontwikkeling aan de orde komen, ook opvoedingsproblemen.

Voor mij is het vanzelfsprekend dat de ouders aangeven waar de problemen liggen en dat adviezen en suggesties gegeven worden in het belang van het kind en bedoeld zijn ter ondersteuning van ouders.

AMERSFOORT Nellie Verschoor

Consultatiebureau-arts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden