Geachte redactie

Herbenaming

Amsterdam vervangt allochtoon voor preciseringen als 'Marokkaanse Amsterdammer'. Even precies als omslachtig. Aleid Truijens (O&D, 25 februari) verwacht ook weinig van dergelijke herbenamingen. De negatieve bijklank van allochtoon gaat (met enige vertraging) over op zijn vervanger. Een bladzijde verder duikt in de column van Harriet Duurvoort een ander synoniem voor allochtoon op: 'journalisten met een etnische achtergrond'. Die worden volgens Duurvoort door Hilversum genegeerd.

Woorden komen, woorden gaan, maar onze problemen, die blijven bestaan.

F. BAKKER, NIJMEGEN

Eigen bijdrage

Ouderen in een verzorgingstehuis betalen een fors verhoogde eigen bijdrage (Binnenland, 23 februari). Daar wordt veel over geklaagd. Vooral door mensen met een hoger inkomen. Ik ben een van hen en ben mijn eigen situatie maar eens gaan analyseren.

Ik ben gepensioneerd. Mijn gezondheid is prima, maar dat kan natuurlijk veranderen. Dan zal ik wellicht naar een verzorgingstehuis moeten. Dat gaat dan (veel) geld kosten. Kosten die alleen voor mij worden gemaakt.

Ik heb een aardig spaarcentje en als ik in een verzorgingstehuis zit, heb ik geen huis meer nodig. Dan kan ik mijn huis verkopen en wordt mijn spaarcentje nóg aardiger. Daarnaast heb ik ook nog mijn AOW, mijn aanvullend pensioen en de rente op mijn spaarcentje.

Het ziet er dus naar uit dat ik die (fors verhoogde) eigen bijdrage zelf kan betalen. Dan zorg ik met mijn eigen geld voor mijn eigen gezondheid. Kan iemand mij uitleggen wat ik te klagen heb?

A.P.M. BROEKHUISEN, PIJNACKER

Solliciteren

De werkloosheid is opgelopen tot 7,5 procent (Ten eerste, 22 februari). Het UWV blijft desondanks halsstarrig vasthouden aan een sollicitatieverplichting. Het aantal spooksollicitaties waarover de Volkskrant onlangs publiceerde (Binnenland, 18 januari), blijft op deze manier toenemen. Hoe lang moet deze systeembevrediging, die vooral leidt tot frustratie bij zowel sollicitanten als bij personeelsfunctionarissen, nog blijven doorgaan?

M. VAN VLIET, AMERSFOORT

Solliciteren (2)

Om te kijken of ik een jas kan ophangen of een kaartje kan verkopen bij het Rijksmuseum, moet ik eerst een paard zonder hulpmiddelen in beweging krijgen. Het schijnt dat de manager van de organisatie dan kan zien wat mijn zwakke punten zijn (Economie, 26 februari). Ze moeten zogezegd het kaf van het koren kunnen scheiden. Tja!

Ik ben per 1 januari 2013 na veertig werkjaren voor het eerst werkloos en ik moet blijkbaar hoognodig uit mijn 'comfort zone worden getrokken'. Ik prijs me gelukkig dat toneelspelen een passie van me is, mijn dochter vroeger paardreed en ik er ook af en toe op klom.

Waarschijnlijk kom ik dus wel door de test, maar zal toch niet aangenomen worden. Vanwege mijn leeftijd. Ik wens alle sollicitanten het allerbeste, maar ik doe hier niet aan mee. Weet je wat, ik schrijf er ouderwets een brief over naar de krant.

HELMA DE WIT (57), WADDINXVEEN

Feestje

Wanneer ik een feestje geef omdat ik een nieuwe baan heb, dan betaal ik dat zelf. Als ik met pensioen ga en ik vier dat, dan betaal ik dat ook van mijn eigen geld.

Willem-Alexander heeft straks een mooie nieuwe baan en Nederland heeft geen geld. Zou het dan niet een geweldig gebaar zijn als onze nieuwe koning zegt: 'Ach, stuur de rekening van het feest maar naar mij.' Desnoods betaalt hij samen met zijn moeder. Volgens mij kunnen ze dat wel opbrengen. Zijn populariteit gaat denk ik meteen naar 100 procent.

PETER NIEROP, PURMEREND

Weigerarts-logica

Stel, een patiënt staat onder curatele vanwege ontoerekeningsvatbaarheid. De familie vraagt de arts, op basis van een door de patiënt indertijd opgestelde wilsverklaring, om euthanasie. De arts vraagt of de patiënt dit echt wil - alsof die nu opeens wel toerekeningsvatbaar is. De patiënt weigert. Vervolgens weigert de arts ook.

Dit getuigt van een gebrek aan eenvoudige logica. Erger, het getuigt ook van gebrek aan respect voor wat deze hersenbeschadigde patiënt in wezen heeft gewild.

H.W.H. WEEDA, LEIDEN

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden