Geachte redactie
Sint Nicolaas
Met veel plezier heb ik de gedetailleerde tekening van de Oude Kerk te Amsterdam van Jan Rothuizen bekeken en zijn uitgebreide informatie erbij gelezen (V14 en V15, 5 september). Ik wou daar twee bijzondere details aan toevoegen.
De Oude Kerk heette oorspronkelijk Nicolaaskerk, want deze was tot de Reformatie gewijd aan de heilige Nicolaas, patroon van onder anderen de zee- en kooplieden en voorloper van onze Sinterklaas.
Ten tweede werd deze Nicolaaskerk door de protestanten in de 17de eeuw gevorderd en aangepast aan hun religie, dus de beelden en andere roomse zaken werden weggewerkt. Maar ergens hoog boven in de kerk is nog steeds een stenen medaillon te zien met een afbeelding van Sint Nicolaas erop.
Daar konden de protestanten indertijd niet bijkomen.
Frits Booy, Sinterklaashistoricus, Amsterdam
Broodje kaas
Ik moest wel een beetje lachen om het artikel van hulpbisschop Everard de Jong van Roermond (O&D, 4 september). Hij doet net alsof al of niet geloven een bewuste keuze is, zoals kiezen voor een broodje kaas of een broodje ham. Hij heeft gekozen voor een broodje kaas en is dik tevreden, en snapt geen lor van de mensen die voor ham hebben gekozen. Hij roept ze op om ook voor kaas te kiezen.
Je kunt mensen die niet in Sinterklaas geloven, er niet toe brengen weer in de Sint te gaan geloven. Zo werkt het natuurlijk niet met Sinterklaas, en ook niet met God.
En het is natuurlijk al helemaal geen zaak van kiezen voor de optie die je de meeste voordelen oplevert en het fijnste gevoel. Je kunt niet zeggen: vanaf vandaag ga ik weer geloven, want dat geeft zo'n fijn gevoel. Dat is allemaal klinkklare nonsens.
Bovendien hoeven we überhaupt niet te kiezen. We kunnen ook zeggen: ik weet echt niet hoe het zit met die God, en dat was het. Als ik voor de roomse God kies, ben ik blijkbaar ook verplicht om te geloven dat we zondig zijn, na de dood in de hemel of de hel terechtkomen enzovoort. Dat komt er nog eens bij.
Hans den Haan, Nijkerk
Techneuten
In het stuk over innovatie (Ten Eerste 5 september) wordt naast de be- perkte bijdrage die de overheid levert, gelukkig ook de bescheiden beloning van techneuten aangehaald (Bas Jacobs).
Het is helaas nog steeds zo dat mensen die een beperkte bijdrage aan de echte economie leveren (bankiers die van elke geldbeweging wat in hun eigen zak steken), economen (die alleen achteraf kunnen uitleggen waarom iets gebeurde) en juristen (die belasting- en andere constructies verzinnen, die landen over de hele wereld geld kosten) nog steeds meer verdienen enmede daardoor een hogere status hebben dan mensen die echte problemen oplossen en/of een bijdrage leveren aan de echte economie.
Zolang dat het geval blijft, zal de belangstelling voor exacte vakken in het algemeen en techniek in het algemeen achterblijven bij wat wenselijk/nodig is.
Albert Willem Knop, Horn
Fooi
Michiel Wallaard van de CNV Dienstenbond reageert kritisch op de aan Ahold toegezwaaide lof voor 'het geld teruggeven aan degenen die daar het meest recht op hebben, i.c. de aandeelhouders' (O&D, 3 september).
Dit doet mij denken aan de fooi, een vergoeding van slechts een promillage van het werkelijke tegoed , dat werd uitbetaald aan de houders van het AH Vaste Klantenfonds bij de liquidatie daarvan.
Ik zie nog in een Ahold-blad een foto staan van de, vaak oudere echtparen die, door AH aangemoedigd, een appeltje voor de dorst dachten te hebben in de vorm van het deelnemen via zegeltjes aan dat fonds.
Die mensen zijn zwaar op de koffie geweest bij AH.
Henk Kampers, Brielle
undefined