Geachte redactie

Exces

Met stijgende woede las ik in het Volkskrant Magazine van 26 oktober het artikel over de aanpak van uitkeringstrekkers - pardon: gerechtigden - in Rotterdam. Een artikel dat in feite beschrijft hoe in Nederland de slavernij opnieuw leeft in onze 'participatiesamenleving'. Want slavernij is het om mensen die hun betaalde baan, vaak volledig buiten hun schuld, kwijtraken te dwingen werk te verrichten dat geen enkel verband heeft met hun kennis, vaardigheden of opleidingsniveau, op straffe van kortingen op hun inkomen die tot 80 procent kunnen oplopen.


Met enige vorm van arbeidsvoorziening heeft het WerkLoont-programma niets te maken. Het is alleen een exces van een samenleving die niet wil erkennen dat de werkloosheid van honderdduizenden niets te maken heeft met hun bereidheid te werken maar alles met het niet beschikbaar zijn van werk waar normaal voor wordt betaald. De verantwoordelijken voor deze misstand dienen onmiddellijk van hun taak te worden ontheven. Voor zover dat gekozen politici zijn, zou terugtreden uit schaamte de beste oplossing zijn.


Met mijn respect voor de medewerkers van de Rotterdamse stadsreiniging die zelf hebben gekozen voor het schoonhouden van de stad met prikker, veger, vuilniszak en poepzuiger.


ERIK STIBBE, PURMEREND


Ongelukkig

Hoe kun je mensen die op de vlucht voor bittere armoede een afgrijselijke dood gestorven zijn nu 'gelukzoekers' noemen (Buitenland, 1 november)?


Het zoeken naar geluk is volstrekt normaal en wordt door iedereen geaccepteerd, maar iemand een gelukzoeker noemen is van een geheel andere orde. Volgens mij lieten deze mensen een leven achter zich wat zelfs de armsten onder ons niet zouden willen leven.


Hartverscheurend, de beschrijvin van kinderen die in hun doodsstrijd tegen hun moeder waren aangekropen. Dat dan weer wel. Laten we het maar op een uiterst ongelukkige kopkeuze houden.


ALEID OFFERHAUS, AMSTELVEEN


Open huwelijk

In het overigens leuke interview met Aaf Brandt Corstius van Hein Janssen (V, 1 november) had ik, zoals de aankondiging op de voorpagina doet vermoeden, best iets meer willen weten over het fenomeen open huwelijk.


Dit fenomeen is onder meer het thema van haar eerste toneelstuk. Maar Aaf is voor burgerlijkheid. Ze heeft er zelf geen ervaring mee, en het onderwerp wordt in het interview verder gelaten voor wat het is.


In het gesprek hadden naar mijn idee de hype van de jaren zeventig, het toneelstuk van Dario Fo over hetzelfde onderwerp en misschien zelfs de persoonlijke ervaringen van de acteurs of van Peter R. de Vries (!) ter sprake kunnen komen. Deze thema's hadden het interview misschien net iets meer diepgang gegeven en de lezer nóg nieuwsgieriger gemaakt naar het toneeldebuut van Aaf Brandt Corstius over dit ogenschijnlijke taboe.


OSCAR BEHRENS, DUIVENDRECHT


Bet-overgrootvader

Gelukkig was het niet de (over)grootvader van Joost Zwagerman die een min of meer bekend schilder bleek te zijn geweest, want dan had de schrijver het niet overleefd. De ontdekking dat zijn bet-overgrootvader een landschapsschilder was, benam hem immers al de adem (V, 29 oktober).


JACQUES SMITS, HEERLEN


Excuses

Jansen Steur biedt excuses aan. De rk-kerk heeft dat ook gedaan. Opvallend is dat dit altijd gebeurt als men is betrapt. Zou het niet beter zijn twee verschillende woorden te gebruiken? Je biedt excuses aan als je er zelf achterkomt dat je fout zit. Na betrapt te zijn moet je om vergiffenis smeken.


REIJNIER PRONK, HEEMSTEDE


Zweven

De gerechten in de rubriek 'Lessen in lekkers' in V zweven in het luchtledige. Het lijkt mij dat het lekkers veel beter uit zou komen op een bord. Het wordt dan weer gewoon lekker eten!


G. VAN DUIJN, UITGEEST


Managers

Als gepensioneerd leraar en ervaringsdeskundige op het gebied van zorginstellingen, kan ik vol overtuiging zeggen: 'Alle managers de wereld uit, te beginnen uit Nederland'.


WIM ADRIAANSENS, APELDOORN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden