Geachte redactie

Generatie Y

'Groots en meeslepend wil ik leven!', luidt de eerste regel van Marsmans gedicht De grijsaard en de jongeling. Niels van den Dungen denkt daar heel anders over (O&D, 7 januari). De-ze jongeling wijst zijn generatiegenoten op de ernst van het leven. Hij spreekt van 'fundamentele levenskeuzen' en geeft het advies: 'schop jezelf voor je kont'.


Ik heb ook een advies: Blijf altijd, zelfs als grijsaard, een beetje jongeling. Marsmans jongeling 'stapt de deur uit, helder en zonder vrees'.


F.W. Steutel, Eindhoven


grijsaard


Gamen

Ferry Haan stelt dat de gevolgen van computergames wel eens meer invloed op schoolprestaties zouden kunnen hebben dan alcohol- of tabaksverslaving (Opinie&Debat, 7 januari). De sport zou er onder lijden en het zou de samenleving geld kosten.


Misschien is dat wel waar, maar gamen is niet te vergelijken met alcohol en tabak, want daarvan zijn de negatieve gevolgen op den duur vele malen groter. En hoe goed het ook is om te sporten, blessures en andere zaken in de amateursport kosten de samenleving ook heel veel geld.


Jean Robert Ri van Woerkom, Amstelveen


Gamen (2)

Ferry Haan houdt een pleidooi voor een verbod op computerspelletjes voor jongeren onder de 18 vanwege de hoge maatschappelijke kosten van game-verslaving (O&D, 7 januari).


Wellicht is het goed om zijn stuk nogmaals te lezen. Vervang telkens 'game' door 'boek' en 'gamen' door 'lezen'. Voor u openbaart zich het afgrijselijke dilemma waarmee onze (over)grootouders een kleine honderd jaar geleden worstelden.


Gelukkig namen zij destijds de juiste beslissing: ze zagen af van een verbod op boeken en namen de maatschappelijke kosten van het lezen op de koop toe. Ik ben ze er eeuwig dankbaar voor.


Albert van der Wijk,Moergestel


Witte werkster

Goed om te lezen dat onder andere de FNV een pleidooi houdt voor cheques voor witte werksters (Voorpagina, 7 januari). Deze cheques bieden tevens een prima kans om mantelzorgondersteuning legaal en betaalbaar te maken.


Dat het model van de 'Mini-jobs' in Duitsland minder geschikt wordt gevonden is begrijpelijk. Met de cheque is de werknemer verzekerd tegen werkloosheid en ziekte, en bouwt zij pensioen op. Met de Mini-job is dat niet het geval. Wel kan inmiddels voor pensioen gespaard worden door inleg van werkgever en werknemer. De overheid speelt in dit model een kleinere rol. Het kan daardoor politiek meer haalbaar zijn. Een kans om niet zomaar te laten schieten.


De vraag naar mantelzorgondersteuning en huishoudelijke hulp neemt door de bezuinigingen op de zorg toe. Zowel de cheques als de Mini-jobs zijn een prima manier om hier op in te spelen en werkgelegenheid te creëren.


Minja Holzhaus


senior beleidsadviseur Zorg en Welzijn


Scooters

Ik kan u wel zoenen, burgemeester Van der Laan! U geeft ons fietsers het fietspad terug. Ik reed 15 jaar lang met de fiets naar mijn werk, eerst binnen Osdorp en later van Osdorp naar Amsterdam Centraal.


Toen kwamen de scooters op het fietspad. Breed rijden ze tegen het verkeer in, maken me aan het schrikken als ze me onverwachts inhalen. Mijn dochter werd van achteren aangereden door een scooter. Ik vond het te druk en te gevaarlijk worden en reis nu met het openbaar vervoer.


Heerlijk, binnenkort weer op de fiets!


Patja Teerink, Amsterdam


Scooters (2)

De gemeente Amsterdam wil nog dit jaar de snorscooter van de fietspaden gaan weren en verplichten op de autoweg te gaan rijden. De ware snor-scooteraar wordt hiervan de dupe. Deze moet met zijn 25 km per uur tussen de auto's gaan manoeuvreren wat levensgevaarlijk is en tot veel irritaties zal leiden.


Veel eenvoudiger is het om bij alle opgevoerde snorscooters (blauw kenteken) de begrenzing van 25 km per uur terug te brengen. Dit moet na het ingaan van de wet zeer streng gecontroleerd worden - dus niet waarschuwen en gedogen en niet-aangepaste scooters moeten per direct in beslag worden genomen.


Toine Lamers, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden