GEACHTE REDACTIE

De discussie over het drinkwater van Doorn, dat geleverd wordt door het enige particuliere drinkwaterbedrijf van ons land, is ineens een economische discussie aan het worden....

Drinkwater

Het gaat ook niet alleen om mangaan in het water, dat wisten wij al. Het gaat om de totale kwaliteit. Volgens de eigenaar is die de beste van het land; nou, de overheid denkt daar heel anders over. De inspectie vond het nodig om een verbeteringsprogramma aan het bedrijf op te leggen. Dat doe je niet als alles zo fantastisch in orde is.

Minister De Boer zegt in haar antwoorden aan het Kamerlid mevrouw Vos, dat het water momenteel voldoende is; voldoende, een zesje, meer niet. De minister zegt toe dat het bedrijf voortdurend gecontroleerd zal worden. Dat doet ze ook niet omdat er het beste water van het land uit de kraan komt.

Echt gerustgesteld kunnen de bewoners van Doorn pas zijn als ook daar water geleverd wordt door een groot professioneel bedrijf met vele deskundigen in dienst. Het is toch te gek voor woorden dat we ons met z'n allen opmaken voor de 21ste eeuw en dat er nog 3800 huishoudens in dit land afhankelijk zijn van één enkel individu voor zoiets belangrijks als drinkwater?

We leven in een tijd van vervuiling, en grote milieuproblemen. Zou u dan graag uw water krijgen van een piepklein bedrijfje zonder al die deskundigheid? Zou u daar gerust op zijn? Jammer dat u deze kant van de zaak in uw artikel helemaal niet aan de orde laat komen.

DOORNStéphanie Brokerhof

Tekort aan water

De directeur van 'Bronwaterleiding Doorn' stelt dat drinkwater in Nederland te duur is. Een bewering die onjuist is. Zijn uitlatingen zijn echter ook illustratief voor wat Nederland te wachten staat bij de liberalisering van nutsfuncties.

In Nederland is een tekort aan water. Hoe paradoxaal het mogen klinken: Nederland verdroogt. Per persoon wordt per dag 135 liter drinkwater verbruikt. Wij hebben daarbij de dubieuze eer om aan de wereldtop te staan; als goede tweede achter de Verenigde Staten, waarbij we de rest ver achter laten. Gebruik van minder drinkwater is daarom noodzaak, en is ook mogelijk.

De huidige prijzen voor drinkwater zijn echter dusdanig dat de financiële prikkel om dit te doen afwezig is. Het doorvoeren van waterbesparende voorzieningen gaat ten koste van je eigen beurs. De prijzen zijn ook nog zó laag dat je er geen bad minder om zal nemen.

Willen we in Nederland het waterverbruik terugdringen dan zal de waterprijs juist moeten stijgen, en niet zo weinig ook. Alleen dan zal men daadwerkelijk kritisch worden ten aanzien van zijn eigen gebruik en worden besparingen interessant. Om in de gebruikte beeldspraak te blijven: meer sestertiën per amfora drinkwater in plaats van minder!

Het artikel schetst ons het scenario dat ons te wachten staat bij de liberalisering/privatisering van nutsfuncties als de energie- en watervoorziening en de afvalverwerking (AVI's). Deze liberalisering introduceert de vrije marktwerking. In het algemeen impliceert dit een verlaging van de kostprijs als gevolg van een grotere efficiëncy.

Het impliceert echter ook: streven naar omzetvergroting en bij voldoende concurrentie: prijsverlaging. Omzetvergroting betekent meer consumptie en prijsverlaging betekent het verdwijnen van de prikkel tot besparing. Door deze mechanismen zal het verbruik dus eerder toenemen. Kortom het omgekeerde wordt bereikt van wat wij als maatschappij willen, namelijk een zuiniger gebruik van energie en grondstoffen.

ARNHEMA.J. Sarabèr

Blunder

In het artikel van Martijn van Calmthout over de Internet-blunder (de Volkskrant, 17 juli) staat een fout. Waar hij over route servers spreekt, worden vermoedelijk de root servers bedoeld. Deze vormen de wortel van de Domain Name Server, die hostnames vertaalt in IP nummers (netwerknummers). Ze kennen de name servers van de top-level domains, zoals 'gov', 'net', 'edu', 'org', 'nl'.

Iedere name server kan voor adressen die niet in zijn bestand voorkomen een beroep doen op hogere name servers. Er zijn meerdere root servers om te voorkomen dat een storing bij Internic het hele net lamlegt.

Routing, het bepalen van de optimale route tussen afzender en bestemming gebeurt op basis van IP nummers en heeft dus niets met de DNS te maken.

UTRECHT Daniel von Asmuth

Foutloos

'C'est suffit' ? 'Multi contente' ? (citaten uit de Volkskrant, 21 juli). Als u zo graag buitenlanders wilt citeren in hun eigen taal, doe het dan in ieder geval foutloos. Een beter advies: schrijf Nederlands!

AMSTERDAM Marc Ganzeboom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden