GEACHTE REDACTIE

Zelfbeklag met weinig zelfkritiek, dat was de indruk die uw verslaggever kreeg van de manifestatie Nu U. Commentaar van beeldend kunstenaars die waren gekomen om nu eens aan hun gekrenkte eergevoel genoegdoening te geven zette de toon van zijn verslag (de Volkskrant, 1 juni)....

Kunstenaars

De oorzaak van het gelamenteer lag mede in het gebrek aan mogelijkheden om een reactie op het gevoerde subsidiebeleid - met name de WIK (wet inkomensvorming kunstenaars, die 60 procent van de huidige bijstandsuitkering bedraagt) - te laten horen. Het uitnodigende 'Nu U' bleek nauwelijks op de aanwezige kunstenaars te slaan.

Het dédain waarmee de zaal door de twee dagvoorzitters werd bejegend, was stuitend. Op steekhoudende argumenten werd niet gereageerd, laat staan dat er een vruchtbare situatie geschapen werd voor welk vervolg dan ook.

Terwijl, als bijstand een recht is van iedere Nederlander zonder inkomen, waarom wordt er dan onderscheid gemaakt tussen Nederlanders en kunstenaars?

En verder dreigt de intrekking van de huurwet, die beoogt de huurprijs voor kleine ondernemers te beschermen. Veel ateliergebouwen vallen nu nog onder deze wet. Met de intrede van de WIK zal de maximale WIK-uitkering net zo hoog zijn als de netto atelierhuur! Een liquidatie van het kunstenaarsschap is daarmee spoedig een feit.

AMSTERDAM E. van Beusekom

Tranende ogen

'Meeroken is heel misschien een beetje slecht', luidt de kop van een artikel in de Volkskrant van 1 juni. Van die conclusie klopt geen hout.

Het artikel gaat alleen maar over het verband tussen meeroken en longkanker. Maar er zijn nog veel meer ziekten die samenhangen met meeroken, zoals astma en longemfyseem. Vast staat dat jonge kinderen meer oor- en keelontstekingen krijgen als hun ouders roken. En dan de hinder die meeroken veroorzaakt: hoofdpijn, tranende ogen, vieze smaak et cetera.

Over het verband tussen meeroken en longkanker is veel gepubliceerd. De in het artikel genoemde Europese werkgroep gaat uit van een uiterst omstreden stelling: dat kankerverwekkende stoffen beneden een bepaalde concentratie niet meer kankerverwekkend zijn. Dat is nooit bewezen. Het verslag van de groep is ook niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Een spijkerhard bewijs is bovendien helemaal niet nodig. Vaststelling van een risico is genoeg. Nog nooit is bewezen dat iemand is overleden als gevolg van het eten van BSE-besmet rundvlees. Toch zijn in Nederland al meer dan 60 duizend kalveren geslacht. Zouden dan niet-rokers alsjeblieft verschoond mogen blijven van meeroken?

DEN HAAG Boudewijn de Blij

Groote luyden

Weet je waar ik van walg? Van types als Adriaan Alma (U-pagina, 1 juni) die, gebruik makend van hun goed recht om over alles een mening te hebben, en passant een heel volksdeel dat recht ontzeggen. Die een gratuite laisser-faire houding aan de dag leggen als het gaat om 'onschuldige' culturele tradities als stierenvechten, maar waarschijnlijk van de hoogste toren blazen als die culturele traditie ineens vrouwenbesnijdenis of Chinese klompvoetjes betreft.

Alma lijdt aan een waanbeeld dat steeds vaker de kop opsteekt: 'Zet je maar af tegen de massa. Dat maakt je een beter mens.'

Het moet deze 'groote luyden' dan ook een haast orgastisch genoegen verschaffen dat op een goede dag al die analfabeten naar het woordenboek grijpen om 'doleantie' op te zoeken. In deze kringen tiert het heroïsme van de koude grond weliger dan op zesentachtig Spaanse campings bij elkaar.

ROTTERDAM R. Wijnings

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden