Geachte redactie

Moerasvolkje

Vanuit de Verenigde Staten typeert correspondent Arie Elshout het Nederlandse volk enigszins onthutst als een 'zompig moerasvolkje' dat zich knallend 2014 inzuipt, met Geer, Goor en Gijp als koningen van het 'nieuwe lachen' voorop in de polonaise (VK, 2 januari 2014). Maar ook vanuit binnenlands perspectief kunnen Nederlandse gewoonten een bron van verwondering zijn.


Zo rapporteerde Nieuwsuur op 2 januari de presentatie van de equipe die ons land vertegenwoordigt op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Schaatser Stefan Groothuis typeerde daar het omvangrijke, hem zojuist door de KNSB uitgereikte kledingpakket als 'iets dat ik niet vaak zal dragen' (gewoonte: een gegeven paard in de bek kijken?). Vervolgens deed de redactie zelf nog een duit in het cultuurzakje. Zelfverzekerd werd een overzicht getoond van de medailles die 'we' in Sotsji gaan winnen; 7 maal goud, 7 maal zilver en 8 maal brons. Deze voorspellingen werden met een stalen gezicht gepresenteerd als feiten, zonder een spoor van relativering of bescheidenheid en met de foto's van de gelukkige winnaars er alvast bij geplaatst (gewoonte: de huid verkopen voor de beer geschoten is?).


Nee, je hoeft geen correspondent in een ver buitenland te zijn om te begrijpen dat ook beide bovengenoemde Nederlandse cultuuruitingen nauwelijks uit te leggen zijn aan een groot deel van de wereldbevolking. Net zo min als dat kan met het eclatante succes van de lach van Geer, Goor en Gijp.


Ankie Hoefnagels, Maastricht


IKEA

Foute Zweedse paardengehaktballen, 23 miljoen foute lampen en duizenden foute kerstbomen! IKEA dumpt bomen voor 1 euro. Behalve de foute prijs is de afgezaagde boom van IKEA de minst duurzame keuze.


Ik ben kerstbomenverkoper in Nieuwland, een wijk van Amersfoort. Mijn potgekweekte bomen uit Brabant en Limburg kunnen vaak meerdere jaren dienst doen. Onze Nederlandse telers zijn prima in staat om super mooie en naaldvaste (omorika)kerstbomen te kweken.


Op het moment dat China zonnepanelen dumpt in onze markt volgt er een pittige importheffing. Maar als IKEA de Nederlandse kerstbomenmarkt kapotmaakt horen we niks uit Den Haag. In België is het bijvoorbeeld verboden om producten onder de kostprijs te verkopen. Waarom accepteren we het gedrag van deze multinational die nog steeds niet tevreden is met een jaaromzet van 27 miljard euro? Natuurlijk is het ook IKEA die graag met goedkope Slowaakse en Bulgaarse chauffeurs werkt. Nederlandse chauffeurs kunnen het schudden, zo klagen de vakbonden. Wordt het niet tijd dat ook wij elkaar wat gunnen en opkomen voor onze belangen?


André van den Bergh, Nieuwland


Uitbuiting

Misschien is er in de argumentenfabriek (Economie, 4 januari) ook nog een argument te vinden waarom iemand dwingen tegen minder loon dan het wettelijk minimum (namelijk een bijstandsuitkering) te werken geen uitbuiting is en iemand vrijwillig laten werken tegen een loon dat minder is dan het wettelijk minimum (zoals in de aspergepluk) wel uitbuiting is.


Ben Ale, Delft


Boudewijn Büch

Multatuli was geen koffiehandelaar en William Shakespeare geen Deense prins. Misschien tot teleurstelling van William Spaaij (Vonk, 3 januari 2014) gaat De kleine blonde dood níet over Boudewijn Büch, hoe knap Spaaij zijn rol ook speelt. Het is al tragisch genoeg dat Büch het bij leven niet meer aandurfde om toe te geven dat zijn boek 'maar' fictie was.


Patricia de Jong, Delft


Vitesse

De Kamerleden Wilders (PVV) en Omtzigt (CDA) uiten scherpe kritiek op voetbalclub Vitesse die een Israëlische speler moet thuislaten omdat deze wordt geweigerd door Abu Dhabi. Dat lijkt me toch echt de omgekeerde wereld. Vitesse is een private organisatie die er niets aan kan doen dat de Verenigde Arabische Emiraten Israël niet erkennen (want dat is het probleem). De Nederlandse staat echter onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met de VAE, inclusief staatsbezoeken.


Daarom is de reactie van genoemde Kamerleden misplaatst en hypocriet. Als u dit echt zo'n heikel punt vindt, is er werk aan de winkel bij ons buitenlandbeleid. Daar bent ú van en niet het bestuur van Vitesse. En dan niet de keutel weer intrekken vanwege economische belangen!


Rien Seip, Geleen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden