GEACHTE REDACTIE

Marcello Russo is van mening dat mensen die zich nu niet als donor laten registreren geen recht hebben op een donororgaan als zij zelf een transplantatie nodig hebben (Forum, 31 oktober)....

Transplantatie

Russo stelt begrip te hebben voor redenen van mensen om zich niet zelf beschikbaar te stellen, maar hij vindt het ethisch niet te verdedigen, dat zij evenveel recht op een donororgaan hebben als iemand die wel wil doneren. Hiermee gaat Russo met grote stappen voorbij aan die redenen om zich niet te laten registreren. Redenen die volstrekt legitiem kunnen zijn, denk bijvoorbeeld aan de registratie. Voor een oorlogsslachtoffer misschien een gevoelig punt. Denk ook bijvoorbeeld aan jonge mensen die per definitie denken dat ze het eeuwige leven hebben en misschien uit branie het registratieformulier niet hebben teruggestuurd. Moeten deze jonge volwassenen hiervoor gestraft worden op het moment dat zij met de neus op hun sterfelijkheid gedrukt worden?

Er zijn vast heel veel mensen die zich niet hebben laten registeren om dergelijke, voor hen zwaarwegende redenen. Wie gaat bepalen wat een goede reden is? Komt er een commissie van wijze mensen of krijgen artsen een toevoeging bij hun functieomschrijving van God in het wit.

De oplossing voor het tekort aan donoren ligt in het gerichter voorlichten van de weigeraars. Deze zijn nu bekend doordat zij hun registratieformulier niet teruggestuurd hebben.

MAASTRICHT Heidi Steven

Ziekteverzuim

Het is wel heel erg flauw om het hoge ziekteverzuimpercentage in de gezondheidszorg mogelijk toe te schrijven aan overbelasting van vrouwen vanwege gezinstaken (de Volkskrant, 3 november). Ten eerste zijn de cijfers vertekend omdat het ziekteverzuimpercentage ook het zwangerschapsverlof omvat. Ten tweede weet iedereen met ook maar enig benul van het werk in bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingstaken, dat de arbeidsomstandigheden in deze sector een veel waarschijnlijkere verklaring bieden voor een mogelijk hoog ziekteverzuim. Zoals hoge werkdruk door structurele onderbezetting, slechte waardering en de zwaarte van het werk zelf.

Het hoe ziekteverzuimpercentage toeschrijven aan overbelaste werkende moeders is een ontkenning van de werkelijke problemen in die sector. Daarnaast is het beledigend voor alle werkende mannen en vrouwen die werk en gezinstaken combineren.

AMSTERDAM Evelien Spelten

Foutje

In het stuk 'Digitale snelweg is er klaar voor' (Forum, 3 november) wordt gesproken over 'een snelle 2mb-verbinding' voor internet-dataverkeer. Hierbij zou 'mb' moeten staan voor mega-bit. Echter, volgens het SI-eenhedenstelsel staat M voor mega en de letter m voor milli. Het is een foutje dat regelmatig wordt gemaakt

Hoewel bij mijn weten niet officieel tot standaard verklaard, wordt de letter b wel als aanduidig voor 'bit' gebruikt. Voor 'byte' wordt dan de B toegepast. Dat was hier dus wel in orde, maar een dataverbinding van 2 millibit per seconde (1.8 bit per uur) is zeker niet geschikt voor het bedoelde dataverkeer.

SOEST H. den Dekker

Boefjes

De door boefjes geplaagde supermarkthouders (de Volkskrant, 3 november) worden op hun wenken bediend. De hulp komt niet van Justitie, maar van Onderwijs. Vanaf volgend studiejaar worden goed presterende scholieren direct toegelaten tot de studie van hun keuze. De universiteiten mogen een deel van de studiestarters zelf selecteren. Nog een beetje aanscherpen deze maatregelen, en het wordt blokken voor die coole etterbakken, die nu de winkels leegstelen en voorbijgangers in elkaar rammen.

Een daling van kleine criminaliteit, vandalisme, voetbalrellen, en zinloos geweld is in zicht. De daders zitten achter hun boeken. Anders kunnen ze de vervolgopleiding wel vergeten.

ENSCHEDE K.N. Zwart

Kopstukken

Volgens mij werden op het einde van de vorige eeuw en in het begin van deze eeuw in Nederland al regelmatig vrouwen geboren. Ik ben dan ook benieuwd wanneer in de Volkskrant eindelijk de serie over honderd vrouwelijke 'Kopstukken van het laagland' begint.

AMSTERDAMM. Ekelschot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden