Geachte redactie

Het zal in de toekomst steeds vaker voorkomen dat mensen met kwaliteit en een dubbele nationaliteit op hoge overheidsfuncties komen (Voorpagina, 2 maart)....

Jaap SpaargarenUtrechtFrank de VriesGroningenwethouder RO en VolkshuisvestingBen Vollaard en Scheveningen.

Discussie
Dat is toch de integratie waarnaar wordt gestreefd? Het kan echter geen kwaad om, los van personen, de principiële vraag te stellen welke overheidsfuncties zich verdragen met een dubbele nationaliteit en welke niet. Die discussie kan gewoon zonder moralisme en emotie gevoerd worden.

Gronings stadcentrum
De Utrechtse stedenbouwkundige Jan den Boer maakt een karikatuur van de jarenlange discussie over de plannen voor het Groningse stadscentrum (Forum, 23 februari).

Gronings stadcentrum
Maar liefst 21.656 mensen hebben de afgelopen maand hun favoriete ontwerp gekozen voor het Groninger Forum, het nieuwe centrum voor informatie, geschiedenis, film en debat.

Gronings stadcentrum
De stedenbouwkundige uitgangspunten voor het nieuwe gebouw waren inzet van een referendum. De gebouwen aan de nieuwe Oostwand zouden een tijdloze, ‘klassieke’ architectonische uitstraling krijgen.

Gronings stadcentrum
Het nieuwe Groninger Forum moest daarentegen een modern en spectaculair gebouw worden, een publiekstrekker met dezelfde aantrekkingskracht als het Groninger Museum.

Gronings stadcentrum
De voorstanders van deze plannen waren in de meerderheid en daarmee kreeg het Groninger Forum een democratische legitimatie. Waarom Jan den Boer de publieksenquête kwalificeert als een ‘dogmatische voorselectie van eigentijdse ontwerpen’, is mij dan ook een raadsel.

Promoveren
Promovendi moeten een normaal salaris krijgen, schrijven Derek Jan Fikkers en Michel Heijdra (Forum, 2 maart). Zonder een goed salaris zouden Nederlandse studenten uitwijken naar het buitenland.

Promoveren
De heren zitten er naast. De reden dat velen niet in Nederland willen promoveren, is de kwaliteit van het onderwijs – niet het maandsalaris. In Amerika betaal je als promovendus aan een goede universiteit jaarlijks tienduizenden dollars schoolgeld. Geen salaris dus, maar een forse financiële aderlating. Dit alles voor goed onderwijs. Dat is het verschil tussen Nederland en Amerika.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden