GEACHTE REDACTIE

Wat een geweldig idee van de Haagse dienst Stadsbeheer om waarschuwingsborden te plaatsen voor eksters die in volle vlucht kiezelstenen laten vallen (de Volkskrant, 25 maart)....

Eksters

Als de borden voor de eksters bedoeld zijn, neem ik aan dat ze op vluchthoogte geplaatst zijn; en dat het gebruikte symbool voor de eksters niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Ik ben wel benieuwd welke sanctie een ekster te wachten staat als hij het waarschuwingsbord negeert.

Als de borden voor de automobilisten bedoeld zijn, dan neem ik aan dat zowel links als rechts van de rijbaan voldoende uitwijkmogelijkheden zijn om de stenen te kunnen ontwijken. De bezitters van een open dak zijn dan wel in het voordeel: zij zien de steentjes eerder aankomen. Misschien kunnen zij andere automobilisten met lichtsignalen waarschuwen.

En dat allemaal omdat de vogels in de war zijn. Wat een glasheldere analyse ook! Misschien kan de gemeente beter het probleem bij de wortels aanpakken en op vluchthoogte richtingbordjes van de Riagg en het vogelopvangcentrum plaatsen. Want van alleen symptoombestrijding is nog nooit iets goed gekomen.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Jesús de la Torre y Rivas

Auto

Minister De Boer van Milieu gaat binnenkort in een hybride Toyota rijden (de Volkskrant, 25 maart). In de laatste zin van het bericht staat dat de minister vorig jaar ook enige tijd een auto heeft uitgeprobeerd die door Renault was geproduceerd in samenwerking met de milieuorganisatie Greenpeace. Dat laatste is onjuist.

Zonder twijfel doelt de correspondent op de Smile, een auto die gebaseerd werd op de populaire Renault Twingo. Deze Smile werd gemaakt door het Zwitserse Wenko AG in opdracht van Greenpeace Duitsland.

Renault heeft zich altijd gedistantieerd van deze Smile, omdat gekozen werd voor technologie, waar Renault vanuit het oogpunt van brandstofbesparing, veiligheid, comfort en betrouwbaarheid niet achter kon staan.

AMSTERDAM Bart Sikking

Renault Nederland

Toets

Als de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs ter sprake komt, kun je er vergif op nemen: in de krant verschijnen de succesverhalen over hen die niet het advies van de basisschool hebben opgevolgd, zich niet hebben neergelegd bij de uitslag van de Cito-toets en desondanks een fantastische carrière hebben opgebouwd (U-pagina, 21 maart).

Maar zij zijn de uitzonderingen, want het is niet zo dat ouders hun kind beter kunnen beoordelen dan een ervaren leerkracht in het basisonderwijs. Het omgekeerde is ook niet waar, de keuze moet in goed overleg gedaan worden.

Het gebeurt heel vaak dat ouders het advies 'te laag' vinden en al dan niet gedreven door ambities een verkeerde keus maken.

De ongelukken die daaruit voortvloeien, kunnen beschreven worden door de jeugdhulpverlening, de Riagg's, de spijbelopvang, de verslaafdenopvang en de jeugdcriminaliteitsafdeling van de politie.

Want denk maar niet dat een verkeerde keus snel goed gemaakt kan worden door alsnog het advies op te volgen. Het kind heeft dan al te veel meegemaakt om school als positief te ervaren.

Ik ben blij voor al die ouders die met succes eigenwijs zijn geweest, maar ze moeten weten dat ze hele grote risico's hebben genomen.

HAARLEM Henny Jellema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden