GEACHTE REDACTIE

Ad Lagendijk schrijft niet alleen onverdiend denigrerend over professor Reijnders (Wetenschap, 17 januari), hij meent ook de bevolking van Gelderland te mogen kwalificeren als vermoedelijke dragers van zwarte kousen die daarom de zegeningen van het strikt kapitalistische Delta Radio 171 maar als 'vooruitgang' hebben te accepteren....

Kootwijk

Weet hij echt niet waarom de publieksradio al voor de oorlog van de lange golf naar de middengolf en van Kootwijk naar Lopik wilde? Mag hij wel in het wetenschapskatern over radio schrijven zonder de wetten van Maxwell te kennen?

Die verklaren namelijk waarom het magnetische veld van bijvoorbeeld een scheerapparaat zonder de bijbehorende elektrische component geen vermogen kan overdragen en daarom veel onschadelijker is dan de megawatt-zender van Delta Radio 171 en KPN, die dat op in Nederland nog niet eerder vertoonde grote schaal zal doen.

Reijnders en zijn collega's schrijven alleen nog maar over de medische aspecten. Daarnaast zijn er problemen van ruimtelijke ordening, energieverbruik en storing. De bevolking van de Veluwe, onder wie ook dragers van bonter gekleurde kousen, maakt zich ook grote zorgen. Zij worden daarin gesteund door de provincie Gelderland, een tiental gemeenten en vele verenigingen en ondernemingen in het gebied.

VOORTHUIZEN

Wim van den Broek

Vorstenhuis

De pagina Sporen (de Volkskrant, 19 januari) is als altijd interessant. Maar het lijkt alsof de redactie een blinde vlek heeft ten aanzien van ons vorstenhuis. In twee berichtjes staan drie foutjes.

Eerst wordt gesproken over Willem I, die in 1813 in Scheveningen landt en 'korte tijd later tot koning wordt gekroond'. Willem I was echter eerst twee jaar 'soeverein vorst' voordat hij in 1815 de titel 'koning' kreeg. En hij werd, net als alle Nederlandse vorsten, ingehuldigd, niet gekroond.

In een volgend berichtje wordt gememoreerd, dat op 23 januari 1579 de Unie van Utrecht wordt gesloten, waarbij Willem van Oranje erfelijk stadhouder wordt. Na Willem van Oranje waren weliswaar alle stadhouders familie van hem, maar pas in 1748, bij het aantreden van Willem IV, werd deze titel erfelijk.

ROTTERDAM P. Jansen

Kandidaten

Jos van der Lans wekt in de inleiding zijn stuk (Forum, 17 januari) de suggestie dat de Haagse kandidaat Ahmet Daskapan een plaats op de lijst van GroenLinks heeft gekregen door de verrassende toestroom van Turkse leden. Deze leden zouden door hun meerderheid op de algemene ledenvergadering de kandidaat een plaats op de lijst hebben bezorgd.

Niets is minder waar. De kandidaat is na een zorgvuldige procedure van een kandidatenselectie-commissie voorgedragen voor de derde plaats. Op de ledenvergadering is deze kandidaat uiteindelijk op de tweede plaats gezet. Er is dus geen reden om te twijfelen aan de lokale democratie binnen de afdeling GroenLinks Den Haag.

DEN HAAGSabine Wieringa

Verlening

In het summiere verslagje (de Volkskrant, 15 januari) over de wedstrijd Port Vale tegen Arsenal in het kader van de FA-cup stond dat er in de verlenging niet werd gescoord. Er werd echter pas in de verlenging gescoord en wel in honderdste minuut (0-1, Dennis Bergkamp!) en in de tweede helft van de verlenging werd in de 114de minuut de gelijkmaker gemaakt door Port Vale, waarna penalties volgden.

Het lijkt me dat er wel een wezenlijk verschil bestaat tussen de 'normale' negentig minuten en een verlenging.

GRONINGEN Jan-Willem Sijrier

Grot

In een stuk over grotschilderingen (Wetenschap, 17 januari) werd prof. Nicholas Humphrey geciteerd, die zegt onder de indruk te zijn geweest van de tekeningen die drie jaar geleden in Chauvet werden ontdekt. Een probleem, want Chauvet bestaat niet; de 'Grotte Chauvet' in Vallon Pont d'Arc wel. In december 1994 werd deze grot ontdekt door een werknemer van het ministerie van Cultuur, Jean-Marie Chauvet, en twee bevriende speleologen. De grot is dus naar z'n ontdekker genoemd.

VALLON PONT d'ARC

Janet van der Lee-Harkink

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden