GEACHTE REDACTIE

'Boer doet met mest natuur geen kwaad', schrijft J.J. van den Boogert in Forum (4 maart 1995). Als we zijn verhaal moeten geloven, zou het op het platteland nu stikken van de dieren, met name weidevogels, hazen en konijnen....

Mest

Niets is minder waar. Vele soorten weidevogels gaan sterk in aantal achteruit of verdwijnen helemaal, hetzelfde geldt voor hazen. Konijnen houden zich liever op in de knollentuintjes van burgers dan op het kale éénsoortige boerenland.

Natuurlijk: mest doet de natuur geen kwaad. Overbemesting wel.

AALTEN Daphne de Nijs

Kinderverkrachter

'Mededogen met de opgeborgen kinderverkrachter', aldus de kop van het interview met H.J.C. van Marle, geneesheer-directeur van het Pieter Baan Centrum (de Volkskrant, 3 maart). Van Marle is ertegen om kinderverkrachters te verstoten en uit de maatschappij te sluiten. Prima. Daar ben ik het mee eens. Ik vind dat je hier genuanceerd over moet kunnen nadenken.

Ik heb geen moeite met Van Marles standpunt, maar ik heb er moeite mee dat weer eens gepleit wordt voor mededogen met de dader, terwijl zo zelden gepleit wordt voor mededogen met het (vrouwelijke) slachtoffer.

Ik zou wel eens met dezelfde objectiviteit en genuanceerdheid een pleidooi voor meer mededogen met de slachtoffers van incest en seksueel geweld willen zien, zodat ook zij de positieve aandacht krijgen die ze verdienen. Het zou goed zijn voor de openbare meningsvorming. Seksueel geweld vindt meestal in het verborgene plaats, wat op zich al erg genoeg is voor het slachtoffer.

Het lijkt net alsof men het nog steeds moeilijk vindt te erkennen dat mannen beesten kunnen zijn ten opzichte van vrouwen. En dat zij zoveel pijn kunnen veroorzaken, dat je levenslang veroordeeld bent tot dezelfde vorm van isolement die Van Marle zijn daders niet gunt.

NIJMEGEN Kitty Zeelen

Benzineprijzen

Wanneer de dollar iets duurder wordt, stijgen meteen de benzineprijzen. Nu keldert de dollar tot een nog niet eerder vertoond dieptepunt. En de brandstofprijzen? Slechts één cent eraf!

DEN HAAG M. A. van de Logt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.