GEACHTE REDACTIE

G.A. van Oorschot worden verteld de helft waar is, is het veel. Het overigens fraaie stuk van Kees Fens over de legendarische uitgever (de Volkskrant, 9 januari) bevat helaas al in het begin een pijnlijke fout die Fens' theorie over Van Oorschot op losse schroeven zet....

Van Oorschot

Als van alle verhalen die over

Volgens Fens trok Van Oorschot 'de lijnen van gisteren naar heden', waarbij het ideale beeld het werkelijke soms lijkt te hebben vervangen.

Fens doelt op de bewering van Van Oorschot dat hij al omstreeks 1919 Kees de jongen las. Dat kan niet, zegt Fens, want het nu klassieke boek verscheen pas in 1923.

Dat laatste klopt, maar Fens weet niet dat het boek tussen juli 1921 en december 1922 in wekelijkse afleveringen verscheen in School en Huis, het tijdschrift van de sociaal democratische onderwijzers. In december 1983 vertelde Van Oorschot mij dat zijn vader 's avonds voorlas uit dat tijdschrift. Daardoor werd Kees de jongen zijn 'beste vriend'.

Van Oorschot fabuleerde niet altijd. Hij mag dan misschien 'omstreeks 1919' gezegd hebben tegen anderen, terwijl het 1921 was, maar hij nam om de donder wel eerder kennis van het boek dan in 1923.

UITHOORN Jan Huisman

Vlaams

Uit de artikelen van uw correspondent in Brussel, Jos Klaassen, valt op te maken dat hij zich gedegen in de Belgische politieke problematiek verdiept.

Jammer is het echter dat hij nog steeds niet door heeft dat in België niet 'Vlaams' en Frans wordt gesproken, maar Nederlands en Frans. Dat Vlamingen van Nederlanders verschillen in accent en soms ook woordenschat, doet niets af aan het feit dat het in wezen om zuiver Nederlands gaat.

Volgens het Nederlandse ministerie van Onderwijs beschikken de Nederlanders en de Vlamingen dan ook over 'een gemeenschappelijke taal'.

DEN HAAG E. Nijland

Nikkerjong

In de Volkskrant van 6 januari bespreekt Hans Bouman het boek Billy van Albert French. Boven de recensie staat: 'Doodstraf voor een nikkerjong'.

Het boek beschrijft de situatie van twee zwarte Amerikaanse kinderen in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werd het scheldwoord 'nikker' gebruikt om de minachting aan te geven die men voelde voor zwarte Amerikanen.

Het woord 'nikkerjong' boven het stuk geeft weliswaar de tijdgeest van het boek weer, maar blijft desalniettemin een te grove manier om een boek onder de aandacht van het publiek te brengen.

Het is nu 1995 en de situatie in de Verenigde Staten is wel wat veranderd, maar nog niet voldoende om je zulk soort 'koppen' al te kunnen permitteren.

AMSTERDAM O. Billingstea

Haarlemmermeer

Zouden Ids Haagsma en Hilde de Haan uit kunnen leggen hoe - zoals zij in de Volkskrant van 6 januari schrijven - tussen 1848 en 1852 de Haarlemmermeer werd gedempt?

Wat was daarbij de rol van de gemalen de Leeghwater, de Cruquius en de Lynden? Waren dat soms grote steenslagmaalderijen?

APELDOORN J.C.C. Stut

Eminence grise

Op de voorpagina van de Volkskrant van 7 januari wordt Joe Slovo de éminence grise van de Zuidafrikaanse communistische partij genoemd.

Dat klopt niet. Als hij al éminence (de titel van een kardinaal) kan worden genoemd, dan toch gewoon éminence pourpre (kardinalen gaan gekleed in purperrood).

L'éminence grise was de in het grijs geklede biechtvader van Kardinaal Richelieu, de eerste minister tijdens Lodewijk XIII en XIV van Frankrijk. De père Joseph, een dominicaner monnik, had zo'n invloed op zijn belangrijke biechteling dat hij in feite de machtigste man in Frankrijk was na de koning.

De éminence grise is dus de vaak volslagen onbekende, machtige figuur achter de schermen.

DEN HAAG Hieke Snijders-Borst

Bloktoets

Slechts de helft van de bloktoetsen bij geneeskundige faculteit in Maastricht zou door de beugel kunnen, schreef de Volkskrant op 11 januari. Die uitspraak kan ik niet hebben gedaan omdat ik niet over empirische gegevens beschik die een dergelijke uitspraak onderbouwen.

Dat slechts 50 procent door de beugel kan en dat bij de andere helft net zo goed een dobbelsteen gebruikt kan worden voor de cijferbepaling, heeft betrekking op een andere faculteit.

MAASTRICHT H. van Berkel

vakgroep onderwijsontwikkeling en onderwijsresearch

Battus

Sinds die typische, extra frustrerende pangram-uitdaging kan ik, Jacques van Gent, bijna niet meer gewoon, normaal lezen.

LEIDEN J. van Gent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden