GEACHTE REDACTIE

'Amerikaanse kinderen leiden zo'n druk leven dat ze nauwelijks nog aan spelen toekomen', aldus een heus wetenschappelijk onderzoek (de Volkskrant, 11 november)....

Spelen

Als ouder van een zoon die de naschoolse opvang bezoekt en als leidinggevende op een kinderdagverblijf weet ik dat het tegendeel het geval is. En zijn ballet en sport soms geen vrijetijdsbestedingen? Wordt er op allerlei 'geplande' clubjes en verenigingen soms niet gespeeld? Ik zou graag horen wat er volgens de onderzoekers dan wél gebeurt bij zulke gelegenheden. Volgens mij zijn crèches, buitenschoolse opvang, clubs, buurthuizen en vrijetijdscentra nu juist bij uitstek de 'veilige plaatsen waar de kinderen onafhankelijk van volwassenen kunnen spelen', waar de onderzoekers voor pleiten.

AMSTERDAMLeonie Zwetsloot

Veteraan

Met de kleurenfoto van het ontroerde gezicht van de Canadese oorlogsveteraan (de Volkskrant, 12 november) heeft u mij in het diepst van mijn ziel geraakt.

Zelden heeft een foto zo'n indruk op mij gemaakt. Het scala van emoties dat in 's mans ogen te lezen staat, zegt meer dan kransen en goedbedoelde woorden zeggen kunnen. De (foto)redactie heeft dit perfect aangevoeld. Hulde!

BUSSUMM.J. Willems

Feminisme

Uiteraard heeft eenieder recht op zijn of haar mening en hoeft men mijn proefschrift (Leidsvrouwen en zaakwaarneemsters. Een geschiedenis van de Aktiegroep Man Vrouw Maatschappij) niet goed te vinden. Wel verwacht ik in een recensie (Cicero, 30 oktober) een juiste weergave van de strekking van mijn betoog.

Zo noem ik niet de geschiedenis van Man Vrouw Maatschappij een 'zegetocht van het liberaal feminisme'. De overwinning van deze stroming binnen MVM staat tegenover de nederlaag van het radicaal feminisme, wat iets wezenlijk anders is.

Evenmin krijg ik een 'rood waas' voor ogen als het om het radicaal-feminisme gaat. Daarentegen heb ik deze richting binnen MVM genuanceerd trachten te benaderen, derhalve noem ik positieve aspecten. Daarnaast wil ik mijn ogen niet sluiten voor de keerzijde van de medaille: met name de soms extreme mannenhaat waarin deze stroming ontaardde.

AMSTERDAM

Anneke Ribberink

Moraal

Met interesse en stijgende verontwaardiging heb ik het artikel van Jurriaan Kamp en Tijn Touber gelezen (Forum, 9 november). Waar ik mij tegen verzet is de suggestie van een universele ethische moraal die volgens de auteurs zou moeten bestaan omtrent seks. Ethiek en moraal zijn echter vanuit hun wezen niet universeel.

Ieder mens ontwikkelt die in de loop van zijn leven op grond van zijn ervaringen. De samenleving draagt hooguit een gemiddelde moraal uit waarover de ethiek uitspraken doet in de zin van goed of slecht.

Ronduit goedkoop is de suggestie van de afkeurenswaardigheid van de Gay Games. Geen argumenten, geen onderbouwing. Dat noem ik immoreel en ethisch slecht. Ik denk dat het heel gezond is om als homo de Gay Games te bezoeken, of een darkroom. Een homo (m/v) is ook een mens met moraal, maar mij zijn instituties als huwelijk, kinderen, gezin en heteroseks ontzegd. Dus zoek ik een referentiekader dat wel bij mij past en vorm mij zo een moraal en ethische waarden.

Ik heb niet de pretentie dat ik weet of het goed is om seks los te koppelen van relatie, maar ik vind het mijn keuze, en ik zet de knop wel om als ik bijvoorbeeld Sex voor de Buch niet wil zien.

ARNHEM

Bas van Vliet

Pronken

Uitgerekend op een moment dat het kabinet vergadert over een gigantische uitbreiding van Schiphol in zee, staat Nederland in Argentinië te pronken met wat men allemaal doet om de CO2-uitstoot te verminderen. Een aanfluiting voor Nederland, en zeker voor iemand die ik tot voor kort zeer bewonderde.

Paars begint echt rouwranden te vertonen.

UTRECHT Diane Ramakers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden