GEACHTE REDACTIE

Het valt op dat Stichting Kritisch Faunabeheer (Forum, 8 november) en de Dierenbescherming graag jachtexcessen onder de aandacht brengen en jagers plaatsen in de eeuwenoude hoek van de adel en de rijken die in hun dure auto's naar het jachtveld gaan en daar vervolgens schieten op alles wat beweegt....

Jagers

Van jagerszijde wordt er op gewezen dat alle jagers eerst een theoretisch en praktisch examen moeten afleggen en dat ze zich moeten houden aan de Jachtwet. Dat jacht geen enkele negatieve invloed heeft op de aantallen van de soorten waarop wordt gejaagd, en dat Nederland een rijke wildstand heeft, gebruiken jagers graag om te bewijzen dat jacht juist goed is voor de natuur.

Al die argumenten, bedoeld om de jacht te behouden of af te schaffen, draaien echter om de hete brij heen. De vraag waar het in feite om gaat is: mag de mens datgene wat de natuur oplevert benutten? 'Ja', zeggen de jagers, 'als de populaties van de soorten niet in gevaar komen.'

'Ja', zeiden onlangs 65 landen (waaronder Nederland), toen ze een internatioale overeenkomst ter bescherming van trekkende soorten tekenden. Hierbij werd jacht op die soorten onder het wise use-principe geadviseerd als beschermingsmaatregel. 'Ja', zeggen vele Nederlanders, want de wildconsumptie in Nederland is de laatste jaren verdubbeld.

'Ja', zegt de directeur van het IUCN, een van de grootste gezaghebbende internationale natuurbeschermingsorganisaties. 'Wat is er tegen om in natuurgebieden wild uit te zetten, op te laten groeien en later tegen betaling door jagers te laten schieten en dat geld vervolgens aan het onderhouden van dat natuurgebied ten goede te laten komen?'

Jacht en natuurbescherming staan niet tegenover maar naast elkaar als het gaat om de belangen van de natuur. Zoals Jac. P. Thijsse, de grondlegger van de natuurbescherming in Nederland, tevens jager was, zo kan ook nu de inzet van geld, menskracht en enthousiasme van de jagers een belangrijke bijdrage leveren aan het natuurbehoud in dit land.

AMERSFOORT Z.W.G. Lulof

Kon. Nederlandse Jagers Vereniging

Files

Bij het bestrijden van het fileprobleem zou de minister wat meer bij de psychologie te rade moeten gaan. Er is asfalt zat, het probleem zit gewoon 'tussen de oren'. Slechts weinig mensen kunnen hun auto nooit missen. Het in de file staan schijnt zelfs voor hele volksstammen brave huisvaders hèt rustpunt van de dag te zijn. Voor hen is de file juist een oplossing, het werkt ontspannend, men heeft even tijd voor zichzelf. Waarom dan je gedrag veranderen?

Nederlanders - en brave huisvaders in het bijzonder - zijn een volk van zegeltjes plakken, air miles scoren en sparen in het algemeen. Daarbij laat menselijk gedrag zich het meest effectief beïnvloeden door beloning. Vandaar mijn voorstel: verdubbel de wegenbelasting.

Aai! Dat doet even pijn. Maar niet getreurd. Laat Philips een computer ontwikkelen die men voortaan verplicht - verbonden aan de elektronica van zijn auto - met zich meevoert. Het computertje bevat een sleuf waar de automobilist elk kwartaal een verse roadmiles-kaart in schuift. Alleen als de kaart in het apparaat zit, begint het sparen.

De computer meet hoeveel kilometer men per kwartaal rijdt, op welk tijdstip dat gebeurde en met welke snelheid men die kilometers aflegde. Het computertje brengt 'zegeltjes' aan op de kaart als men: weinig kilometers rijdt, buiten de spitsuren rijdt en met een regelmatige snelheid rijdt. Als de computer een sjoktempo registreert op een spitsuur dan. . . helaas, geen zegeltje! Men bevindt zich dan zo goed als honderd procent zeker in de file.

Als men weinig of niet rijdt tijdens spitsuren of in files, kan men na een kwartaal een premie (of zo u wilt een korting) van 50 procent op de wegenbelasting ontvangen.

Er is praktisch geen Nederlander die geen zegeltjes spaart. Je zou voortaan wel gek zijn om de zegeltjes aan je neus voorbij te laten gaan. Degenen die dan toch echt móeten rijden tijdens de spits, kunnen goed doorstromen. Als gevolg van dit systeem krijgen ook zij (rechtvaardig) hun korting op de belasting.

UTRECHT Hans Biemans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden