GEACHTE REDACTIE

In het artikel over Turkse Koerden (de Volkskrant, 8 april) wordt melding gemaakt van het feit dat Saddam Hussein op het punt staat om Turkse Koerden, die in het noorden van Irak tijdelijk hun toevlucht hebben gezocht, asiel te verlenen....

Koerden

ROTTERDAM J. Ramsamoedj

Jeugd en politiek

Vlak voor Pasen meldde Hier en Nu Radio dat jongeren geen belangstelling hebben voor politiek. Recent onderzoek van de NCRV onder 16- tot 24-jarigen toont dat aan. 'We wilden wel eens weten hoe politiek en jongeren zich tot elkaar verhouden', zei redacteur Ermers van Hier in Nu in de Volkskrant van 25 maart.

Nu, dat willen we allemaal wel eens weten. Daarom wordt er al tientallen jaren onderzoek gedaan naar de verhouding tussen burgers en politiek. Met die gegevens kan men niet alleen iets te weten komen over de huidige jongeren, maar ook bekijken of het elders en vroeger zo veel anders was.

Al in de eerste onderzoeken in de Verenigde Staten in de jaren veertig bleek dat de meeste burgers niet veel belangstelling hebben voor politiek. Bovendien zijn jongeren altijd minder geïnteresseerd dan ouderen. Sindsdien zijn dergelijke uitkomsten in vele landen bevestigd.

Sinds het einde van de jaren zestig beschikken we ook in Nederland over een lange rij representatieve onderzoeken naar de houdingen van burgers. Uit die gegevens blijkt dat ongeveer tien procent van de bevolking zichzelf als 'zeer geïnteresseerd' in politiek beschouwt. Voor jongeren tussen 16 en 24 jaar ligt dit cijfer gemiddeld ruim vier procentpunten lager. In de laatste dertig jaar vertonen deze percentages schommelingen, maar geen grote veranderingen. Onder andere het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceert regelmatig dergelijke uitkomsten.

Dat jongeren weinig belangstelling hebben voor politiek, is dus geen verrassing. Opmerkelijk is eigenlijk alleen dat het verschil in politieke interesse tussen jonge mannen en vrouwen nauwelijks is veranderd. In de groep vrouwen tussen 16 en 24 jaar is en blijft het aantal politiek zeer geïnteresseerden gering. Met de emancipatiegolf in de jaren zeventig en het verdwijnen van de achterstand in het onderwijs, zouden meisjes juist ook op dit gebied hun positie moeten veranderen. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Het aantal jonge mannen met duidelijke belangstelling voor politiek verschilt niet veel van het percentage dat we onder de gehele bevolking vinden. Het zijn echter vooral jonge vrouwen die zich niet voor politiek interesseren. Dat kan men betreuren of juist zien als een verstandige houding ten opzichte van de politiek. Feit blijft dat in die situatie in de laatste dertig jaar geen verandering is gekomen.

Het onderzoek van Hier en Nu biedt nuttige informatie, en beperkt zich ook niet tot politieke belangstelling. Nogmaals is vastgesteld dat jongeren zich minder interesseren voor politiek dan ouderen. Dat is een ernstig verschijnsel. Maar elke suggestie dat de wereld er vroeger zoveel anders uitzag, is onzin. Waarschijnlijk spelen hier de bekende romantische ideeën over de 'jaren zestig' weer eens een rol. Het recente onderzoek van Hier en Nu zou 25 jaar geleden vrijwel dezelfde uitkomsten hebben gehad.

MANNHEIMJan van Deth

2001

Nog duizend dagen, en dan? Dan beginnen we gewoon aan het laatste jaar van deze eeuw, en daarmee aan het laatste jaar van het tweede millennium. Het eerste jaar van onze (Romeinse) jaartelling werd immers aangegeven met 1, of liever het Romeinse cijfer I. Het nieuwe millennium begint pas over 1366 dagen, op 1 januari 2001. Of hebben we toch een jaartelling van het jaar nul?

AMERSFOORTC.H. de Berg

Hiddink

Onder wiens leiding won PSV in 1988 de Europacup 1? Welke eigengereide 'klasbakken' speelden in dat team? En met wie aan het roer is Oranje sinds mensenheugenis zijn kwalificatiereeks nog nooit zo goed van start gegaan? Juist ja! Waar in het maatschappelijk leven geen plaats meer lijkt te zijn voor autoritaire en dictatoriale bazen, zou in het Nederlands elftal wel zo'n persoon boven de groep moeten staan (zie de brief van R.J. Petter in de Volkskrant van 5 april).

Laat me niet lachen! Hiddink heeft zich met zijn manier van leidinggeven allang bewezen. De kwestie is niets anders dan een gebrek aan respect voor elkaar. Waar spelers als Lerby en Gerets de mouwen nog eens opstroopten, eisen de jonkies van nu (eerst Davids, nu Seedorf) op basis van een enkele Europacup meteen de aanvoerdersband op. Laten ze zichzelf eerst maar eens bewijzen bij hun buitenlandse club.

NIJMEGEN

Alexander van Gorkum

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden