Geachte redactie

Wat een uitstekend artikel heeft Fadoua Bouali geschreven, over het respect voor afvalligen (Forum, 15 juni). Kei van een meid!...

Gerrit WoltersRaalteGuus OttenHaarlemHenk BarentsenBiggekerkeG. Tiel Nieuwenhuis en Blaricum

Correct
In haar bijdrage ‘De Koran respecteert afvalligheid’ slaat Fadoua Bouali de plank lelijk mis. Zij suggereert dat men positieve, vredelievende passages uit de Koran niet hoeft uit te leggen, want die zijn duidelijk genoeg en worden door Bouali gemakshalve als ‘feit’ gepresenteerd. Daarentegen berust het handelen op basis van passages die aanzetten tot verachting van en geweld tegen goddelozen en afvalligen, kennelijk op een onjuiste lezing. Ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Correct
In de Koran staat volgens Bouali dat ieder geloof of ongeloof moet worden gerespecteerd. Even verderop schrijft zij echter dat God kan beoordelen of alle daden die mensen hebben verricht, zijn verricht ‘uit liefde voor Hem of alleen maar voor de buitenwereld en dus uit schijnheiligheid’.

Correct
Hieruit spreekt een minachting voor ongelovigen. Ik doe niets uit liefde voor ‘Hem’ maar alles voor mijn buitenwereld en op basis van mijn morele waarden en normen. Dat te kunnen accepteren, mevrouw Bouali, is een begin van het door u gewenste correcte en tolerante gedrag.

Windenergie
In een artikel over windenergie (Binnenland, 15 juni) wil de heer Sijmons, rijksadviseur voor het landschap, ons erop wijzen dat onze voorouders minder moeite hadden met windmolens in het landschap dan wij. Een manke vergelijking, dunkt me.

Windenergie
In de 18de eeuw waren windmolens een eerste levensbehoefte, ze zorgden voor 90 procent van alle mechanische energie. Moderne windturbines draaien hooguit 1 procent van de totale energiebehoefte bij elkaar, amper genoeg om de elektrische tandenborstels op te laden.

Vakmanschap
Hans de Jong vindt de verwarmingsmonteur een vakman, een uitstervend ras (Geachte redactie, 14 juni). Waarschijnlijk was deze monteur geen vakman geweest als er niet eerst een onderwijzer aan te pas was gekomen. Waar begint eigenlijk het vakmanschap?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden