Geachte redactie

Schaf tijdsprongen af

Wat de krant zegt over de overgang naar de wintertijd (Ten eerste, 26 oktober) geldt voor mij deels voor de zomertijd. Ik krijg dan een zomerdip. Vooral door de tijd die mij afgepakt wordt. Het gaat zo: veertien dagen moe en ellendig, daarna vier maanden 'gewend' en dat betekent heus dat ik geniet van de zomer, de tijd doet er niet meer toe. En in september keert de moeheid terug. De zomertijd past gewoon niet bij mijn biologische klok. Pak mij dus die wintertijd niet af! Ik denk overigens dat de mensen die last hebben van de wintertijd, eigenlijk last hebben van de winter. En die komt toch, onherroepelijk. Mijn voorstel is om die tijdsprongen af te schaffen en het bij één tijd te houden. Dat is ook natuurlijker. Dan zie je de schemer opkruipen in de herfst, en het licht in de lente. Nu is het te abrupt en dan is het erger. Afijn, ik geniet van het uur cadeau, hoe betrekkelijk ook!


Trees Wissenburg, Driebergen


Winnaar

Sinds ongeveer twintig jaar is dokter Tromp uit Tuitjenhorn onze huisarts geweest. Ik heb hem leren kennen als een joviale, hartelijke man en betrokken huisarts. Hij is misschien door zijn jarenlange ervaring wars van protocollen geworden.


Om het verslag van de co-assistent (Ten eerste, 26 oktober) op waarde te kunnen schatten, moet je dokter Tromp gekend hebben. Hij hield van provoceren om je wakker te schudden en van relativeren om serieuze zaken wel in het juiste perspectief te blijven zien. Soms speelde hij daarbij de advocaat van de duivel. Daarom zeg ik, mensen lees het verhaal wel met een korreltje zout.


Er zijn veel verliezers in dit drama. Gelukkig is er ook nog een winnaar. Dat is meneer Spaansen, die uit zijn ondraaglijk lijden is verlost.


I. Rozendaal, Warmenhuizen


In zijn eentje

Het zaterdag gepubliceerde verslag van de co-assistent draagt bij aan het beeld van een huisarts die in zijn eentje dit type beslissingen neemt. Kennelijk is er geen mogelijkheid of ruimte tot reflectie, vooraf of achteraf. Dat verbaast me. Voor medische aangelegenheden bestaat er een scala aan bijscholingen met een deels verplichtend karakter. Voor medische klachten stap ik daarom met een gerust hart naar mijn huisarts en ik heb tot nu toe geen enkele reden om te twijfelen aan diens professionaliteit. Het type beslissing zoals genomen door huisarts Nico Tromp is echter van heel andere aard en zou altijd onderwerp moeten zijn van interprofessionele reflectie. In veel beroepsgroepen in de zorg wordt gebruikgemaakt van intervisie, dat is heel normaal. Ook buiten de gezondheidszorg worden belangrijke beslissingen niet individueel genomen maar in teamverband. Ik weet niet of en in welke mate er in de kringen van huisartsen, landelijk bezien, een gewoonte bestaat om elkaar op de terreinen buiten het standaard medische gebied bij te staan in de vorm van regelmatige intervisiebijeenkomsten. In de regio waartoe Tuitjenhorn behoort in ieder geval niet, en dat is te betreuren.


Henk Schell, Bennebroek


Niet lichtzinnig

Ik vind het een goede zaak, dat de co-assistente van de huisarts in Tuitjenhorn de handelwijze van de huisarts met haar begeleider besprak. Het gaat wel om de beslissing over het beëindigen van een leven. Daar kunnen wij niet lichtzinnig mee omgaan. Aafke Klopman, Leeuwarden


Yes we can!

'You are either with us, or against us.' Dat kreeg Frau Merkel volgens Bas van der Schot bij herhaling te horen toen ze opheldering wilde over het afluisteren en de NSA-infolijn belde (O&D, 28 oktober). Ik heb ook even gebeld om te checken of dit klopte. En inderdaad, het klopte niet. Wat ik, tot vervelens toe, alleen maar kreeg te horen, was 'Yes we can!' Het is een ongemakkelijke waarheid, maar niet Bush, maar Obama is de verantwoordelijke in deze kwestie.


Leon van de Weygaert, Doornenburg


Amerikaanse ambassade

In het stuk 'Spionage in het hart van Berlijn' (Ten eerste, 28 oktober) staat dat de Amerikanen hun nieuwe ambassade naast de Brandenburger Tor bouwden om midden in het Duitse regeringskwartier te kunnen zitten. En vlak bij andere ambassades. Dit zou het afluisteren vergemakkelijken.


De ware reden is echter minder spannend en van historische aard. Op de bewuste plek stond namelijk voor de Tweede Wereldoorlog ook al de Amerikaanse ambassade. Het zwaar beschadigde gebouw stond na 1945 in de Russische zone en werd door het communistische bewind afgebroken om plaats te maken voor de Muur. In 2008 stond het weer op z'n oude plek.


Floris Lok, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden