Geachte redactie

Onze Bank

Prima idee om van ABN Amro een staatsbank te maken (Ten Eerste, 16 augustus). Bijkomend voordeel zal zijn dat de door 'Onze Bank' te betalen salarissen gelijk zullen zijn aan die van de overheid. Bonussen zullen verdwijnen: wie goed presteert krijgt een 'gratificatie' van hooguit een paar honderd euro per jaar.


Onze Bank zou ook een rol kunnen spelen in het vlot trekken van de woningmarkt. Voor een gewoon huis (tot 250 duizend euro) verstrekt Onze Bank tegen een rente van 2,5 procent een hypotheek. Onze Bank leent als staatsbank zelf op de kapitaalbank voor veel minder (nu zelfs gratis), dus is deze rente volledig bruto-winst die aan de staatskas ten goede komt. Natuurlijk is de hypotheekrente dan niet langer aftrekbaar, maar dat zal bij deze rente nog steeds tot een netto voordeel voor burgers leiden, terwijl de kosten van de hypotheekrenteaftrek verdwijnen. Het mes snijdt dus aan vele kanten. Op naar Onze Bank, zou ik zeggen.


Rob van Nunspeet, Huizen


Een schijntje

Zonder te beweren dat de babyboomgeneratie heilig was, wil ik het volgende opmerken. In 1970 kwam ik van de Sociale Academie na 4 jaar te hebben gestudeerd. Dat was in die tijd gewoon een dagtaak. Bijverdienen was (behalve in vakanties) niet aan de orde. Ik had een studieschuld van 7.500 gulden en verdiende 700 gulden netto per maand. Mijn studieschuld bedroeg dus 10 maandsalarissen.


Nu heeft de gemiddelde student een studieschuld van ongeveer 15 duizend euro. Dat zijn nog geen 10 netto maandsalarissen. Hoezo kunnen zij geen langstudeerboete van 3000 euro betalen? Een schijntje als het over je toekomst gaat.


Mechteld Feijtel, Hoorn


Bersiapperiode

'Bij oorlogsinstituten liggen documenten uit de Bersiapperiode, maar de geschiedenis is in Nederland nooit beschreven', lees ik in Ten Eerste (11 augustus). Ik vraag mij af wanneer er een einde komt aan dit soort uitspraken. Prof. dr. Petra Groen heeft een uitgebreid artikel geschreven over Britse acties tijdens de Bersiap in Midden-Java. Mr. Han Bing Siong c.s. schreef over de Bersiap in Semarang. Meelhuijsen bracht de Bersiap in Soerabaja in beeld en Henk Beekhuis c.s. verzorgde de Geïllustreerde atlas van de Bersiapkampen in Nederlands-Indië. Dan zijn er de steden-atlassen (Malang, Bandung, Batavia, Soerabaja, Semarang en Djokja en Solo), waarin ook aandacht is voor de Bersiap. Zelf ben ik auteur van Bersiap in Bandung en De republikeinse kampen in Nederlands-Indië oktober 1945 - mei 1947.


Wonderlijk is ook de reactie van Herman Bussemaker: 'Wij hebben de periode collectief weggestopt.' En dat terwijl hij zelf een boek over de Bersiap heeft geschreven en bekend is met de betreffende literatuur.


Mary C. van Delden, Kockengen


Hondsmoeie dokters

Radioloog Erik-Jan Haanraadts beweert dat de moderne dokter, mede dankzij de arbeidstijdenwet, nauwelijks nog voldoende klinische ervaring opdoet (O&D, 15 augustus). De arts-assistent zou zoveel tijd kwijt zijn met de overdracht, dat er te weinig tijd overblijft voor directe betrokkenheid met de patiënt. Dit beeld behoeft enige bijstelling.


Negen van de tien jonge dokters werken zich nog steeds een slag in de rondte, de arbeidstijdenwet ten spijt. In hun arbeidscontract mag dan staan dat de werkweek 38 uur heeft, maar in de praktijk draait het overgrote deel van de arts-assistenten weken van 55 à 60 uur. Met twee overdrachtsmomenten per dag, één 's ochtends vroeg en het tweede aan het eind van de middag, als de specialist naar huis gaat. Waarna de jonge dokter nog een paar uurtjes door mag werken, want het werk moet natuurlijk wel af. Met die klinische ervaring zit het dus wel goed. Wel jammer dat we nog steeds te maken hebben met overbelaste, hondsmoeie jonge dokters.


Norbert Duif, Wageningen, arts


Olympisch korfbal

Er wordt aangedrongen op meer geld voor topsport om Nederland op de volgende Olympische Spelen nog meer medailles te kunnen bezorgen (Sport, 15 augustus). Een goedkope methode om Nederland in ieder geval één medaille meer te laten winnen, is om korfbal een olympische sport te maken. Goud is dan zeker mogelijk, en grote investeringen zullen niet nodig zijn, slechts wat extra inspanning van NOC*NSF en korfbalbestuurders om dit te realiseren. Wereldwijd zijn momenteel 59 nationale korfbalbonden actief, meer dan bij menig andere olympische sport. Ook vanuit emancipatorisch oogpunt is deze sport uniek, omdat de teams uit zowel mannen als vrouwen bestaan. Geen gek argument als je echt olympisch denkt.


Pieter Karsdorp, Aerdenhout


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden