Geachte redactie

Tweedeling in het noorden als het gaat om de Zuiderzeelijn...

Zuiderzeelijn
Het kwartet Ter Beek, Van den Berg, Jager en Nijpels (allen commissaris van de koningin) pleitte donderdag 1 november in de Volkskrant nogmaals voor de komst van die lijn. Opvallend is dat vooral noordelijke bestuurders zich druk maken over die verbinding.

Zuiderzeelijn
De plaatselijke bevolking neemt tot nu toe in ieder geval niet de moeite actie te voeren voor de komst van de Zuiderzeelijn.

Vergeten
In het artikel ‘Het behouden huis’ (Voorkant, 31 oktober) staat dat er weinig geschreven is over kampcommandant Gemmeker van Westerbork. Blijkbaar is het in 2003 verschenen boek De Trein van Nanda van der Zee daarbij over het hoofd gezien.

Vergeten
De Trein gaat over het ontstaan en de tragische geschiedenis van het doorgangskamp van het Nederlandse Jodendom in Westerbork in de jaren 1939 -1945 met als centrale figuur de kampcommandant, Albert Konrad Gemmeker. Zes jaar heeft Gemmeker in Nederland in gevangenschap doorgebracht. Deze ‘stijlvolle’ misdadiger kreeg een jaar van zijn straf cadeau toen koningin Juliana de troon besteeg. Vanwege goed gedrag. Over snel vergeten gesproken.

Bevolkingsonderzoek
Er komt een bevolkingsonderzoek naar borstkanker, maar niet voor vrouwen boven de 75 jaar. Drie dames hebben middels een rechtzaak geprobeerd mee te mogen doen, maar die eis is afgewezen (Binnenland, 31 oktober).

Bevolkingsonderzoek
Volgens mij komt dit neer op leeftijdsdiscriminatie. Maar nog sterker telt voor mij de emotionele kant: zouden de heren en dames die erover beslist hebben er ook zo over gedacht hebben als het hun moeder, schoonmoeder, oma of tante betrof, of hadden ze dan beter hun best gedaan de eis toe te wijzen? Of zouden ze hun familieleden al hebben afgeschreven?

Teamgeest
Zo gaat het nu eenmaal in het voetbal, zegt Ronald Koeman (Voorpagina, 1 november). En ja hoor, mijn kleinzoon die net een paar keer op rij heeft verloren en het even zonder vaste trainer moet stellen, wil ook naar een ander clubje. Ronald bedankt!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden