Geachte redactie

Dementen

Graag wil ik even reageren op hetgeen hoogleraar Paul Frissen ventileert over dementerenden (Ten eerste, 25 januari). Zij worden verondersteld, zich meer dementerend voor te doen dan zij in werkelijkheid zijn. Dit, om meer bekostiging te verkrijgen, bestemd voor de verzorging. Een bekostiging overigens, waar dementerenden, afgezien van de zorg op maat, niets van terugzien.

Ik adviseer Paul Frissen zich eerst te verdiepen in deze populatie, alvorens dergelijke perverse uitspraken te doen. Dementie is een ziekte die je niemand toewenst.

Cisca Temminck, Hilversum,

werkzaam in de psychogeriatrie

Huwelijk

Door bestudering van het werk van filosofen probeert Joke Hermsen (het Vervolg, 21 januari) universele waarheden te destilleren uit haar eigen persoonlijke levenservaringen. Haar betoog getuigt weliswaar van vakmanschap en spitsvondigheid, maar haar stelligheid roept ook argwaan op.

Ze is zelf gescheiden en neemt Plato kwalijk dat 'we allemaal op zoek zijn naar een wederhelft' in plaats van onze verwachtingen van de liefde realistisch naar beneden bij te stellen. De eeuwige liefde is namelijk een leugen en het huwelijk is daarom een valse belofte. Welja zeg!

De amoureuze vriendschappen van Hermsen bieden allicht een acceptabel alternatief, maar niet iets dat bij voorbaat te verkiezen valt boven een hoopvolle zoektocht naar volmaakte Liefde. Het huwelijk kan ook een baken van innerlijke rust en zelfs een welkome beperking van keuzevrijheid zijn.

Joris Laseur, Amsterdam

Advies

Ook wij zijn vanwege de chronische longziekte copd vanuit de Randstad verhuisd naar een mooi dorp en de prachtige natuur in Drenthe. Wij hebben ons niet gerealiseerd dat er in Drenthe zoveel stokers van houtkachels en vuurkorven zijn. Dat is een ontzettende belasting en ramp voor copd-patiënten.

Ons advies als u wilt verhuizen naar het hoge noorden: kijk goed rond waar u wilt gaan wonen of er veel opslag van houtblokken bij de huizen is! Wij moeten dikwijls zelfs de ventilatie in de ramen dicht houden en onze twee luchtreinigers aanzetten. Een oplossing zou zijn dat voor het gebruik van houtkachels het verplicht wordt om op de schoorsteen een filter te plaatsen.

De milieutoezichthouders zijn door het hele land op pad, er worden kapitalen in gestoken dat de uitstoot van auto's en bedrijven zo schoon mogelijk is. Waarom is dit niet mogelijk voor de gebruikers van houtkachels en openhaarden?

Joke Lagendijk-Broer, Diever

Genocide

Dat in Frankrijk de Armeense genocide niet mag worden ontkend, is volgens premier Erdogan aantasting van de vrije meningsuiting. Sinds wanneer mag je in Turkije zeggen dat die genocide wel heeft plaats gevonden?

H. Oosterhuis, Beekbergen

Amerikaans model

In 2 havo kreeg ik te horen hoe geweldig het anticyclisch begrotingsbeleid wel niet is. Tot mijn schrik moet ik hier ook weer constateren dat dit briljante economische idee, geen optie is voor dit kabinet.

Echter voeren minister Liesbeth Spies en staatssecretaris Halbe Zijlstra nu het anticyclisch begrotingsbeleid 2.0. Naast ernstige bezuinigingen, zijn ze nu ook nog eens macht uit handen aan het geven aan de bankiers.

Eerst begon Spies met de mededeling dat ze 75 procent van de sociale huurwoningen op de koopmarkt wil aanbieden. Behalve de sociaal geografische gevolgen van dit beleid, zoals economische segregatie, heeft dit ook nog een belangrijk economisch effect. Men zorgt ervoor dat er meer hypotheken worden afgesloten, waardoor de samenleving weer afhankelijk wordt van banken. Daarnaast is nog maar eens de vraag of banken deze leningen willen geven aan de laagste inkomens van Nederland.

Vervolgens kwam Halbe Zijlstra er nog eens bovenop met het nieuws dat hij de studiefinanciering voor de masterfase wil afschaffen. Ook hier gelden extreme gevolgen voor de kenniseconomie, zoals sociale immobiliteit. Maar veel belangrijker is dat ook hier de student afhankelijk gaat worden van leningen.

Vanuit onze kenniseconomie, gaan wij veel meer naar een maatschappij die bestaat uit leningen. Compleet in lijn met de brief van Yair Pinto (O&D, 23 januari) gaat de Nederlandse maatschappij steeds meer naar een Amerikaans model, waarbij onderwijs elitair is en de banken alle macht in handen hebben.

Marcel van Ooijen, Amsterdam, student

Steun voor SP

'Euroleiders bezuinigen te veel', luidt de kop van Jonathan Wittemans artikel (Economie, 24 januari). Eindelijk eens een helder tegengeluid van niet de minste organisaties als het IMF, de Wereldbank en de OESO. Onze Europese leiders met Mark Rutte en Jan Kees de Jager voorop, willen ons doen geloven dat met het vasthouden aan de 3-procentsnorm het vertrouwen weer wordt hersteld en daardoor mensen weer meer geld gaan uitgeven. Volgens hoogleraar economie Bart Jacobs is dit een economisch sprookje. Niet het effect maar de norm lijkt heilig te zijn.

Gelukkig zijn er partijen ter linkerzijde van het (radicale) midden die beseffen dat forse bezuinigingen, leidend tot sociale kaalslag, niets opleveren. Voor die conclusie kon de SP zich geen betere steun wensen dan IMF, de Wereldbank en de OESO.

Rene Degens, Haaften

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden