Geachte redactie

Volkert

Ik verbaas me enorm over de hijgerigheid waarmee de media zich op het feit storten dat Volkert van der G. in Apeldoorn is gaan wonen. Het voorspellen dat hem weleens iets zou kunnen overkomen, lokt mijns inziens allerlei gekken uit iets te doen. Laten we hopen dat de man niks overkomt en dat de rust snel weerkeert.


Jan van Londen, Lochem

Nordrhein-Westfalen

Gisteren wilde ik van Hamburg naar Maastricht reizen met de trein. Die reis gaat over Osnabrück naar Aken, dwars door Nordrhein-Westfalen. Voor velen onbekend, maar Nordrhein-Westfalen is Nederlands directe buurland en bijna net zo groot. Vanwege apocalyptisch noodweer stond het openbaar vervoer in dat land gisteren totaal stil. Geen enkele trein reed, vervangend busvervoer was er nergens. Er zijn doden gevallen, het land likt momenteel zijn wonden. Ik kon Maastricht via Groningen bereiken.


Hoe kan het zijn, dat de Volkskrant daar geen enkele regel aan wijdde?


Jos Legrand, Maastricht

Dag Opa en Kleinzoon

Als ruim veertigjarig abonnee vergeet ik niet CAMU, de maandagrubriek van Nico Scheepmaker, Op de korte golf (Bertina), Blokker op pagina zeven, Stoker.


De afgelopen jaren begin ik met het lezen van het tweede katern. En juist op dinsdag met DIDU. Voor mij de aantrekkelijkste dag met een (ietwat te grote) afbeelding van cartoonist Van Straaten, de -recht-op-de-man-af-aflevering van Witteman, de soms nieuws-gierig-makende nieuwsquiz en uiteraard de rubriek Opa Chat.


Ik zag het al aankomen. Met opa ging het wat minder goed. Drie jaar lang zulke mooie korte dialogen. Tussen kleinzoon uit het grote Amsterdam en opa Bé uit het rustieke Hummelo. Uitmuntend in eenvoud. Lieflijk zelfs. Zo aardig. Zo dagelijks. Zo sympathiek.


Al scheen de zon in Hummelo en stormde het in het westen. Waarover zelfs gecorrespondeerd werd.


Berend Jan gaat terugzien op drie jaar chatcontact met opa in de Volkskrant. Dinsdag 17 juni. In katern V. Ik zie er naar uit.


Ik kom weleens in de buurt van het Gelderse dorp en dan gaan mijn gedachten altijd uit naar Opa Chat. Ik ken hem niet echt. Moet maar zo blijven.


Maar evenals de hierboven genoemde rubrieken zal ik deze conversatie tussen opa en kleinzoon nooit vergeten.


John Peters, Groesbeek

Zwemvest

Vormen de foto's van politieke wereldleiders in een suf roeibootje op een Zweeds meertje (Buitenland, 11 juni) een weerspiegeling van onze doorschietende westerse veiligheidscultuur en regelgeving? Waar men getuige de vroegere opnames ongehinderd kon spelevaren, draagt iedereen anno 2014 een zwemvest. Tja.


André van den Enden, Venlo- Blerick

Bloemenrand

In het artikel 'Bloemenrand is nog geen natuur' (Wetenschap, 10 juni) las ik het volgende: '30 procent van de inkomstensteun aan boeren wordt door de EU afhankelijk gesteld van drie actiepunten:


- 5 procent van het akkerbouwareaal moet een natuurdoel dienen,


- permanent grasland mag niet verdwijnen,


- de teelt van monocultuur wordt afgeremd.'


Het tweede en het derde punt spreken elkaar tegen. Grasland is een monocultuur. Er groeit namelijk alleen maar gras. De biodiversiteit van een bloemenrand is groter. Ik ben bioloog en geen agrariër, maar het lijkt mij een onmogelijke opgave om aan deze twee actiepunten gevolg te geven om inkomstensteun te krijgen.


Lijnie van Wijk, Meerssen

Eendenpijn

In zijn voortreffelijke artikel over kippenleed (V, 11 juni) maakt Joost Zwagerman een grappig foutje. Hij meent 'eendenpijn' te zien in het aangeschotenwildschilderij van Winslow Homer, met name in 'het ene glimwitte oog, de zwarte pupil weggedraaid, van een van beide eenden'. Wat Zwagerman voor een wit oog aanziet is de witte wangvlek, kenmerkend voor het mannetje van de brilduiker (Bucephala clangula). Die zeevogel heeft ook niet zulk groot oogwit dat een pupil weg zou kunnen draaien, maar juist een klein goudglanzend kraaloogje, wat de Engelse naam van het dier verklaart: 'common goldeneye'.


Selma Schepel, Wijdenes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden