GEACHTE REDACTIE

Geschokt was ik door het bericht dat ouders schadevergoeding van het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL) eisen voor hun ernstig gehandicapte dochter (de Volkskrant, 16 mei)....

Schadevergoeding

Waarom zou een arts onderzoek doen als daar geen aanleiding toe is; en twee miskramen is géén aanleiding. Om een schijnzekerheid te verkopen? Om mee te werken aan de gedachte dat iedereen recht zou hebben op een gezond kind? Omdat in dit leven geen recht op toeval meer mag bestaan, ook al maakt dat toeval verdrietig?

Wat als wél prenataal onderzoek was verricht, en géén afwijkingen zouden zijn geconstateerd? En als dan toch een kindje met afwijkingen geboren zou zijn? De meeste aangeboren afwijkingen zijn immers niet prenataal te onderzoeken. Zou dan het AZL worden aangeklaagd wegens onvoldoende medische kennis?

En wat als een gezond kind geboren was, dat op vijfjarige leeftijd leukemie blijkt te hebben. Wie is daar dan verantwoordelijk voor? Wie moet daarvoor opdraaien?

Altijd zullen ouders daarvoor moeten opdraaien. Omdat ook dat bij het leven hoort. En als je dat niet wenst te aanvaarden, zou je zo wijs moeten zijn niet aan kinderen te beginnen. Geluk en gezondheid zijn niet te bestellen. En bovendien hangt geluk er niet vanaf of je kind gezond is of niet.

Vijf maanden geleden is mijn anderhalf jaar oude dochter overleden aan een aangeboren afwijking, omdat artsen en ziekenhuizen het leven niet beheersen. Laten we dat alsjeblieft zo houden.

GOUDAKatja Engelkamp

Minder is beter

In 'Zorg is succesvol en goedkoop' (de Volkskrant, 21 mei) wordt een vreemde conclusie getrokken.

Er worden hier minder dokters en verpleegkundigen ingezet, en patiënten liggen korter in het ziekenhuis en slikken minder medicijnen. Als dan de levensverwachting hoger is dan elders, zou je toch moeten concluderen dat er iets mis is met dokters, verpleegkundigen, ziekenhuizen en medicijnen. Hoe meer je ervan gebruikt, des te lager is de levensverwachting.

WAGENINGENHein Bijlmakers

In de rij

In 'Post, promotie, politiek' (de Volkskrant, 17 mei) stelt uw verslaggever dat Wim Dik erin is geslaagd de PTT te laten denken vanuit de behoefte van de klanten. Ik denk dat klanten die in de rij staan voor de balie een andere mening zijn toegedaan.

AMSTERDAMJ. Kwakkel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden