GEACHTE REDACTIE

Maurice de Hond

Terecht stelt Maurice de Hond (Opinie, 4 februari) dat peilingen niet voorspellen wie de verkiezingen gaan winnen. Zij peilen de stemming onder de bevolking op een bepaald moment.


Na deze constatering vliegt de Hond uit de bocht. 'Van ongeveer alle westerse democratieën heeft Nederland een variant waar de kiezer het minste te zeggen heeft. We kiezen noch de premier, noch de regering, noch de burgemeester', zo beweert hij.


In welke westerse Europese democratie wijzen de kiezers dan volgens hem de regering aan? Frankrijk ten dele (alleen de president, niet de premier).


Verder nergens. Parlementen - die om de vier of vijf jaar worden gekozen - wijzen overal de regeringen aan. Net zoals bij ons. Laat De Hond zich bij zijn vak houden: peilingen doen.


Erik Jurgens, Amsterdam


Arbeidsongeschikt

Arbeidsongeschikten kwamen er vorige week niet goed van af tijdens de behandeling van het wetsvoorstel 'Verhoging pensioenleeftijd' in de Tweede Kamer. De nadelige gevolgen van het verschuiven van de AOW-leeftijd naar 67 jaar voor werknemers en zelfstandigen met een private arbeidsongeschiktheidsuitkering die contractueel afloopt op 65-jarige leeftijd lagen onder de loep.


Tijdens het debat was het opvallend dat minister Kamp vond dat verzekeraars de uitkering twee jaar langer moeten doorbetalen. Een merkwaardige draai daar de bewindsman tijdens het debat op 12 oktober vorig jaar over de verschuiving van de AOW naar de verjaardag, in de Kamer nog zei dat verzekeraars niet het geld hebben om uitkeringen langer te betalen dan was overeengekomen.


Het Verbond van Verzekeraars heeft dan ook eerder gepleit voor een oplossing voor degenen die nu arbeidsongeschikt zijn en straks geen aansluiting hebben op de AOW. Nu ze in een uitkering zitten, kunnen ze geen voorzieningen meer treffen of geld opzij zetten om dit probleem op te lossen. De minister zei vorige week gelukkig ook dat hij over dit onderwerp nog met de verzekeraars wil praten.


Ton Breitenfellner, Nationale Nederlanden


Mbo'ers

Met haar column (O&D, 1 februari) zet Aleid Truijens mbo'ers collectief weg als ongeletterd en van een laag niveau. Aanleiding zijn de uitspraken van vakbondsbestuurder Kircz over het niveau van de minister.


Waar deze bestuurder wijselijk zijn mond hield als het gaat over diploma's, zag de columniste haar kans schoon. Een minister met een diploma op mbo-niveau, tsja, dat is natuurlijk vrágen om moeilijkheden! Wat ze dus eigenlijk zegt, is dat je nooit een kwartje kunt worden als je kennelijk alleen voor een dubbeltje hebt gestudeerd.


Trekken we de redenering van haar even door, dan betekent dit dat maar liefst 40 procent van onze beroepsbevolking zeker geen hogere ambities dient te koesteren dan werken in het beroep waarvoor men is opgeleid. Gelukkig is de praktijk een heel andere. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van mbo'ers die grote ondernemers werden, topposities hebben bekleed of grote namen werden in de cultuur.


En onder de 550 duizend studenten die het mbo nu opleidt, zitten er ongetwijfeld velen die eenzelfde carrièrepad zullen bewandelen. Wat we daarmee willen zeggen is dat het niveau van iemand niet alleen wordt bepaald door zijn of haar opleiding. Nog veel belangrijker is wat je met je kennis en ervaring doet, of je het allerbeste uit jezelf weet te halen om je ambities te verwezenlijken.


Laten we het een zegen noemen dat er voor het beroep minister geen minimumdiploma vereist is, dat biedt voor iedereen kansen. Net als voor het beroep van journalist overigens: iedereen met ambities op het gebied van schrijven kan ook dat uitoefenen.


Rien van Tilburg, Clusius College, lid MBO Raad


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden