Geachte redactie

VVD

De stoet frauderende VVD'ers wordt langer en langer. Nu weer een gedeputeerde en eerder al statenleden, burgemeesters, wethouders, raadsleden, toezichthouders en, niet te vergeten, eigen fractievoorzitters en senatoren. De namen zijn bij justitie en de VVD bekend. Wat meer zelfreflectie op de demagogische verkiezingsleuze 'Meer straf en minder begrip voor criminelen' zou de VVD sieren.


André van den Berg, Hengelo


Debacle

Jaren geleden waren er politici die voorspelden dat privatisering en schaalvergroting in het onderwijs zouden leiden tot chaos en kapitaalvernietiging. Toen werd hun verweten dat zij met de rug naar de toekomst stonden en droomden van een verleden dat er nooit was geweest.


Nu zijn we getuige van de debacles van de megascholengemeenschappen Zadkine en Amarantis. Directies waren met van alles bezig, behalve met onderwijs.


Het kon ook niet anders, het moest stuklopen. Leerkrachten uit mijn omgeving waren blij dat ze eruit konden stappen. Wordt het niet hoog tijd dat het onderwijs weer teruggaat naar de overzichtelijke verhoudingen van vroeger, toen een directeur zijn leerlingen nog kende?


Jo van Veldhuizen, Houten


Zonnepanelen

'Duitsland heeft te veel zonnepanelen', vindt Eurocommissaris Günther Oettinger (Economie, 22 oktober). Kolen- en gasgestookte centrales dreigen onrendabel te worden.


Nu verkeerde ik in de veronderstelling dat dit een gunstige ontwikkeling is waar iedereen blij mee mag zijn. Maar nee, volgens de commissaris moeten er minder zonnepanelen komen.


Zou het niet een beter idee zijn om aan een saneringsplan voor die kolen- en gascentrales te werken?


Uit een grijs verleden herinner ik mij een bericht dat op eenzelfde soort logica als die van Oettinger was gestoeld. Toen er sprake was van vrede met Vietnam gingen er stemmen op in de Verenigde Staten om dit vooral niet te doen. Dan zou in de wapenindustrie immers een hoop werkloosheid ontstaan.


Wim van Kooten, Amsterdam


Verwend

De crisis heeft nu definitief toegeslagen. We moeten onze producten bij Albert Heijn uit een doos gaan graaien. Is dat even schrikken! Ongeloof maakt zich van ons meester. Vooralsnog concludeer ik dat we een verwend volkje zijn. Als we hier al van ontregeld raken, valt er nog heel wat in te leveren.


Liesbeth Eustatia-van Houten, Reeuwijk


Gerechtelijke dwaling

Een rechtbank in Italië heeft zeven wetenschappers voor doodslag veroordeeld (de Volkskrant, 23 oktober) omdat ze een aardbeving niet hadden voorspeld. Dit moet als een gerechtelijke dwaling worden gezien. Wetenschappelijk werk is altijd omringd door onzekerheid. Een meteoroloog heeft het nooit over een weersvoorspelling, hij beperkt zich tot een weersverwachting.


Aardbevingen zijn moeilijker te voorspellen dan het weer. Het is het publiek, en in dit geval de rechter, die te veel gewicht toekent aan een wetenschappelijke inschatting. Volgens justitie 'was er voldoende grond om wel voor een aardbeving te waarschuwen'.


Het is voor mij nieuw dat een jurist tot een beter oordeel kan komen over de kans op een aardbeving dan een aardwetenschapper. Mogelijk dat een individuele wetenschapper iets te stellig is geweest in zijn uitspraken. Daarvoor zou je hem dan kunnen veroordelen, maar niet voor doodslag.


Klaas Jan Bakker, Delft


Gekkekoeienziekte

'Maarten van Rossem heeft weer iemand ontmoet die door de gekkekoeienziekte is geïnfecteerd' (Uitgelicht, 23 oktober).


In werkelijkheid heeft Maarten van Rossem nog nooit iemand ontmoet die door de gekkekoeienziekte is geïnfecteerd. Als dat wel zo was, dan zou hij er echt geen grapjes over maken.


Het is een zeer ernstige, dodelijke ziekte, waarover zeker geen grapjes kunnen worden gemaakt.


Tine van der Knaap, Ridderkerk


Armoede

De Romeinse filosoof Seneca heeft toch gelijk. Armoede meet je niet af aan wat iemand bezit, maar aan wat iemand nodig heeft om gelukkig te kunnen leven. Voormalige ING-directeuren zitten ernstig verlegen om een hoger pensioen (Economie, 23 oktober).


De arme drommels.


Willem Stortelder, Lochem


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.