GEACHTE REDACTIE

'Voor loting bestaat geen beter alternatief', stelt J. A. van Kemenade in Forum van 4 juli. Een boude uitspraak wanneer men bedenkt dat dit systeem voor toelating tot de universiteit in het buitenland niet in zwang is en, naar mijn ervaring, ook moeilijk aan buitenlanders is uit te leggen....

Van Kemenade

Het kan zijn dat 'beter' betekent 'meer gelijke kansen biedend aan eenieder'. Voor het Nederlandse sociale rechtvaardigheidsgevoel is daarmee het pleit direct gewonnen. Er zijn echter ook landen waar 'beter' wordt verstaan als 'van groter nationaal belang', waarbij het gelijkmaken minder zwaar weegt dan het bereiken van excellente resultaten in wetenschap, technologie, kunst en sport.

Een voorbeeld van zo'n ander land is Frankrijk, dat sinds de Franse revolutie een systeem van intellectuele elite-universiteiten kent in de vorm van 'grandes ecoles'. Daar is natuurlijk van alles voor en tegen.

Ik beperk mij tot het volgende feit: in bijna twee eeuwen zijn zeer vele (niet alle) grote Franse wiskundigen in die grandes ecoles gevormd. Toelating geschiedt na een zware selectie, die voorzover het de wiskunde betreft niets met afkomst, maar alles met talent heeft te maken. De toegelatenen studeren op staatskosten.

Voor veel Nederlanders is dit een vreemd, ja, onrechtvaardig systeem. Immers als de natuur je al zo gezegend heeft, dan hoeft de maatschappij er toch niet een schepje bovenop te gooien? Maar doet Ajax niet hetzelfde? Vanwaar de angst voor competitie? De hele maatschappij hangt van competitie aan elkaar: kijk naar de sport en de reclame, luister naar het 'scoren' van politici.

Waarom zouden VWO-leerlingen niet op deze toekomst voorbereid mogen worden? Zouden studenten niet beter af zijn met een systeem van competitie en selectie op kwaliteit dan met de huidige praktijk van financiële pressie?

NIJMEGEN A.H.M. Levelt

Rotterdam

De schets die Giel van Strien (Forum, 24 juni) geeft van het literaire leven in Rotterdam is zwaar overtrokken. Zijn literair maandblad is door de Rotterdamse Kunststichting (RKS) een subsidie geweigerd. Dat verklaart zijn weinig consistente visie op de RKS. Enerzijds wordt deze instelling bevolkt door 'stempelambtenaren', anderzijds stelt zij zich op als 'waakhond van de literaire stilte'.

Van Strien vliegt uit de bocht wanneer hij heel Rotterdam in zijn frustraties betrekt. Jaarlijks vinden zo'n tweehonderd literaire activiteiten plaats, alle bekende schrijvers zijn regelmatig in Rotterdam en het poëziefestival Poetry International brengt sinds meer dan een kwart eeuw de belangrijkste dichters uit de gehele wereld naar de Maasstad.

De diepe minachting voor het verleden van de stad, die van Strien meent waar te nemen, heeft zeker niet aan de wieg gestaan van het overzicht van 650 jaar literair leven aan de Maas, 'Maar wie droomt er te Rotterdam?' (1990), nota bene gesubsidieerd door de RKS.

In Rotterdam rijdt de poëzie door de stad op de helder wit geschilderde voertuigen van de reinigingsdienst, en avond aan avond straalt in neon Luceberts regel 'alles van waarde is weerloos'.

Van dat alles ziet van Strien niets, hij ziet slechts 'het ingekankerde negativisme' en de 'literaire leegte'. Van Strien moet naar de oogarts.

ROTTERDAM Kees Schrevel

Couzy

Nooit gedacht dat generaal Couzy nog iets zou kunnen leren van een voetbaltrainer. Toen Willem van Hanegem wegging als trainer van Feyenoord, werd hem natuurlijk ook naar een reactie gevraagd en naar de gang van zaken in het verleden. Eén van de verstandigste opmerkingen die van Hanegem toen maakte vond ik deze: 'Je moet nooit spugen in de bron waar je uit gedronken hebt'.

DELFZIJLB. de Nijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden