Geachte redactie

Van Baalen

Jammer dat Hans van Baalen in zijn stukje over EU en vrijhandel (O&D, 28 april) de EU omschrijft als 27 tamelijk kleine landen. Dit zij hem nog vergeven, kwalijker is dat hij de negatieve gevolgen van het vrijhandelsakkoord met de USA (toegang voor gemodificeerde gewassen en hormoonvlees plus de Amerikaanse praktijk van de claimcultuur, andere privacyregels, etc.) niet eens noemt. Koren op de molen van de eurosceptici. Hij houdt de EU-burger weer een worst voor. Waar heb ik dat meer gezien? Gemiste kans voor onze Hans om zijn tenenkrommende optreden op het Majdanplein in Kiev nog enigszins recht te zetten.

René de Lange, Steyl

undefined

Heiligverklaring

Minister Timmermans is bij de heiligverklaring van twee pausen, lees ik in de Volkskrant van 26 april. Is dat niet in strijd met de scheiding van kerk en staat? Is zijn aanwezigheid geen bijval aan de katholieke moraal op het verbod van anticonceptiemiddelen? Is het Vaticaan niet medeverantwoordelijk voor de overbevolking en aidsellende in Afrika? Speelt het Vaticaan geen negatieve rol in de homo-emancipatie? Is de aanwezigheid van de heer Timmermans bij de heiligverklaring geen ontkenning van de structurele onderwaardering van de vrouw in de kerk? Vertegenwoordigt de minister alle Nederlanders. Mij niet.

Anton Mullink, Haarlem

undefined

Vaarwel García Márquez

Te midden van alle rouwgedruis een laatste groet namens de mensen in Nederland die in de loop van jouw lange en productieve leven je literaire werk, maar ook journalistieke stukken, in de taal van dit land hebben herverteld.

Jouw Caraïbische Spaans klinkt ons als muziek in de oren, en natuurlijk klinkt de muziek in ons Nederlandse verhaal totaal anders. Wat is het probleem, zeg je, een kanarie is geen merel, maar zingen kunnen ze allebei.

Jij bent nu vertrokken naar het vogelrijkste paradijs dat een schrijver zich kan wensen, en je luistert vast naar al die liederen van alle vogels van de wereld die je niet kunt verstaan. Hoewel, zouden in dat paradijs wellicht niet alle liederen één zijn?

Het was een groot genot om jouw vogel te horen zingen, en onze merel heeft in vele oren ongetwijfeld prettig geklonken. Hij vond een liefdevol onderkomen in duizenden Nederlandse boekenkasten, om van daaruit met zijn magische klanken nog vele generaties lezers te blijven betoveren.

Mariolein Sabarte Belacortu, Arie van de Wal, Mieke Westra, vertalers van het werk van Márquez

undefined

Tit for Tat

Omdat ik zelf twijfelde en Max Pam nogal eens op slordigheden is te betrappen, raadpleegde ik direct de lijst met films van Laurel en Hardy nadat hij (O&D, 16 april) schreef over de (sprekende) film Tit for Tat (1935 Hal Roach-MGM, regie Charles Rogers). Inderdaad, dit vervolg op de (sprekende) film Them Thar Hills (1934, Hal Roach, Charles Rogers) gaat over winkeliers die elkaars winkel tot op de grond toe afbreken. En niet, zoals de ingezonden brievenschrijver J.C.A. Offringa (O&D, 19 april) beweerde over het vernielen van twee auto's. Dit gebeurde in de (stomme) film Two Tars (1928, Hal Roach, regie James Parrot).

Mijn beweringen zijn te controleren via The Films of Laurel en Hardy door William K. Everson, en natuurlijk op www.laurel-and-hardy.com.

Dik Rondeltap, filmliefhebber

undefined

Verbeuren

Ik begrijp het niet: PVV-medewerkers, in dienst van de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV, zouden beboet worden als zij informatie over de partij naar buiten brengen. Maar in het door de Volkskrant van 26 april geciteerde contract staat dat 'Voor iedere overtreding ... de Stichting een boetesom [zal] verbeuren.' Het is dus niet de medewerker maar de Stichting, de werkgever, die beboet wordt want verbeuren = (als straf) verliezen. En aan wie betaalt de Stichting dan? Aan zichzelf?

Lourens Bosma, Amsterdam

undefined

Verstoten moeders

Het begon zo hoopgevend: 'Niet zelden raakt een van de ouders na een (vecht)scheiding geïsoleerd: hij of zij krijgt het kind niet meer te zien.'( 'In het belang van het kind', Magazine, 24 april). Het vervolg was echter teleurstellend: 'Twee verstoten moeders doen hun verhaal.' Wat een stereotiep beeld! Was het voor Evelien van Veen echt zo moeilijk een verstoten vader te vinden? Ik ken er een!

Maarten van Gulik, Rotterdam

undefined

Niemand tot last met Tesla

Elke dag rijd ik in een volledig elektrische auto (Tesla) 140 km van en naar mijn bedrijf. Ik zou het drie keer kunnen doen zonder op te laden. Bij de 40 duizend km die ik jaarlijks afleg, komt geen gram CO2 vrij. Alle benodigde stroom wek ik zelf op met zonnepanelen op mijn huis en bedrijf.

Mijn auto heeft geen uitlaat, dus ik trakteer andere automobilisten, fietsers en wandelaars niet op stank, roetdeeltjes en giftige stoffen.

Zodra ik afrem, gebruikt de elektromotor de vrijkomende energie om de batterij op te laden en worden de remmen nauwelijks gebruikt. Slijtende remschijven en -blokken zijn een belangrijke bron van fijnstof.

Ja, mijn auto geniet fiscale voordelen. Is het erg dat de overheid een techniek stimuleert die zo veel voordelen biedt? De auto's zijn nog relatief duur en de laadinfrastructuur nog onvoldoende ontwikkeld.

Dat hybride auto's die ook op brandstof kunnen rijden er ook van profiteren en dat sommige bestuurders daar misbruik van maken door nauwelijks op stroom te rijden, is spijtig. Maar de mensen die deze auto's straks na afloop van de leaseperiode kopen, zullen proberen zoveel mogelijk op stroom te rijden, want dat is veel goedkoper. Zelfs een 'fiscaal misbruikte' auto wordt dan een zegen voor de omgeving.

Maarten Kuiper, Gorinchem

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden