GEACHTE REDACTIE

Volgens de Volkskrant van 25 maart willen Engeland en Ierland - die altijd afweken van de zomertijd in de meeste andere Europese landen - zich volgend jaar aansluiten bij de continentale zomertijd....

Zomertijd

Het is echter juist omgekeerd. Vanaf 1977 tot dit jaar eindigde de zomertijd op het continent op de laatste zondag van september, maar in Engeland en Ierland pas op de laatste zondag van oktober. Volgend jaar past het continent zich bij Engeland aan en duurt onze zomertijd ook vier weken langer en eindigt dus pas eind oktober.

AMSTERDAM G. de Wit

Dagloners

Het interview met de directeur Arbeidszaken van Akzo Nobel in de Volkskrant van 27 maart heeft mij met walging vervuld. Ik zou de directie van Akzo op het volgende willen wijzen.

Wat u verstaat onder een volledige flexibilisering van arbeid in de toekomst, komt in de praktijk neer op een enorme stap terug in de tijd. Met honderden dagloners voor uw poorten, keurig gekleed in driedelig grijs met laptop onder de arm en wallen onder de ogen. Wachtend op een wenk van de streng selecterende personeelschef en hopend op weer een week werk. De uitverkorene mag zich heel chic 'business partner' van Akzo Nobel noemen. Aan het einde van de week rekent u af en maandag ziet u wel weer.

Het is vervelend te moeten constateren dat u mogelijkheden ruikt om oude tijden te laten herleven. De werkgever als grote weldoener, maar met een ijzig kille mentaliteit. Uw koele rekenmeesters denken in termen van 'optimaal rendement per arbeidskracht' en u gelooft dat dit de toekomst is.

Maar laat ik u uit de droom helpen. Als u een arbeidskracht ziet als een business partner, zal deze zich ook als zodanig opstellen en u terecht vragen 'what's in it for me?' En dan staat u met lege handen, want u heeft alleen maar een vrieskist met daarin een tijdelijk baantje en een zak geld te bieden. Dat is te weinig voor intelligente mensen.

Die geven u heel netjes een hand en gaan naar een onderneming die zich richt op continuïteit, werkend vanuit de visie dat de werknemers het kapitaal zijn van de onderneming. Ondernemingen die werknemers stimuleren zich te blijven scholen en ze dus graag langdurig aan zich verbonden zien. Ondernemingen die het normaal vinden om te overleggen met een ondernemingsraad. Die niet kinderachtig dreigen met vertrek uit Nederland als aan hun eisen niet tegemoet wordt gekomen.

Het is te hopen dat negentienduizend werknemers Akzo Nobel ervan kunnen overtuigen dat er nog vele andere mogelijkheden zijn om te komen tot een effeciëntere werkwijze.

DEVENTER Pieter Ellens

Junks

'Rotterdam mag groep junks gratis heroïne geven', aldus de Volkskrant van 25 maart. Ik ben verbijsterd.

Wie bepaalt wanneer de grens van het hopeloze is bereikt? Waar blijft dan de dagelijkse fles jenever voor de hopeloze alcoholverslaafden? Realiseert de overheid zich de verantwoordelijkheid voor deze groepen in onze maatschappij?

Wij kunnen òf alleen maar voorzien in afkickcentra voor hopeloze gevallen òf de overheid moet drugsgebruik volledig legaliseren. De verslaafden voorzien van hun destructieve middelen staat voor mij gelijk aan euthanasie.

VALKENSWAARD

Tilly Kuipers-Kamminga

Intolerant

Het is uiterst betreurenswaardig dat in het kader van de toe te juichen actie Nederland Bekent Kleur, enige zogenaamde tolerante demonstranten zo nadrukkelijk blijk hebben gegeven van bekrompen en intolerant gedrag. Met als argument dat minister Dijkstal op hypocriete wijze handelde, werd hij op een 'verf-bekogeling' getrakteerd.

Dit getuigt niet alleen van onverdraagzaamheid, maar steekt ook schril af tegen de zo nobele gedachte waarop de gehele actie gebaseerd was. Zelfs als het zo zou zijn, dat de minister om minder eervolle redenen mee zou willen lopen, is het niet aan andere demonstranten hem hierom te verstoten. Door Dijkstal op warme wijze op te nemen en te tonen hoe prachtig de verwezenlijking van een 'racisme-loze' samenleving zou zijn, zouden eventuele dubieuze gedachten bij hem waarschijnlijk vanzelf plaats maken voor oprechte bezorgdheid.

Laat niet alleen de gedachtengang van de linkse beweging lijnrecht tegenover die van de extreem-rechtse staan, maar laat ook de manier van verspreiding en verwezenlijking van deze ideeën op geheel andere wijze plaatsvinden.

ZOETERWOUDE D. Soonawala

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden