Geachte redactie

Kersttoespraak

De koningin roept op om meer vertrouwen te krijgen in elkaar, overheden en Europa. Het is waar dat er sprake is van een vertrouwenscrisis, eerder nog dan een economische crisis. Toch zou ik liever hebben gezien dat zij had opgeroepen tot betrouwbaarheid.


Het is niet de argwanende burger die moet worden aangesproken, maar de bankiers, verzekeraars, notarissen, vastgoedhandelaren, wetenschappers en, jazeker, overheden en Europa, die het door ons in hen gestelde vertrouwen diep hebben beschaamd. Een gemiste kans dus. Jammer.


R. Pronk, Amstelveen


Paus en homo's

Wat een infame, liefdeloze uitspraken over homoseksualiteit en homoseksuelen veroorlooft de paus zich in zijn kersttoespraak (Binnenland, 24 december). Een toespraak waarin hij beweert dat homoseksuelen de essentie van het menselijk wezen vernietigen.


Hij stimuleert daarmee homohaat en hij verleent met zijn uitspraken volmondig steun aan die abjecte regimes in Afrika en in Iran, die homoseksualiteit criminaliseren en hun homoseksuele inwoners zware gevangenisstraffen geven of zelfs ter dood brengen. De paus is toch ook een mens. Je zou haast gaan denken dat gevoelens van liefde hem vreemd zijn.


John Blom, Bosch en Duin


Paus en homo's (2)

De moedige uitspraak van deze kerkvorst tegen het homohuwelijk heeft, ook in Nederland, veel stof doen opwaaien. De paus heeft natuurlijk bedoeld dat homohuwelijken niet bevorderlijk zijn voor de instandhouding en bevordering van het menselijke ras, en daar heeft Zijne Heilig- heid gelijk in.


W. Linsen, Wageningen


Serious Request

René Cuperus schrijft in zijn column A serious request (O&D, 24 december), dat de PvdA het aan haar stand verplicht was geweest de geest van Serious Request door het kabinet te laten stimuleren. Terecht.


Bij het bezoek aan het Glazen Huis in Enschede schoot de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, in een vraaggesprek over haar komst met lege handen in de verdediging. Ze kwam niet verder dan collectebussen op haar ministerie en in de Tweede Kamer.


Onze minister van Ontwikkelingssamenwerking kreeg de kans om voor een miljoenenpubliek midden in het volksfeest duidelijk te maken dat het doel en succes van Serious Request bij uitstek een zaak is van ons allen, van de hele samenleving, en dat we niet voor niets een overheid hebben en een ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.


Naoberschap is weliswaar een Twents woord, maar geldt mondiaal. Voor de uitoefening van die overheidstaak hebben wij Nederlanders haar ministerie in het leven geroepen, ook al vinden sommigen het budget van 400 miljoen te hoog. De minister kwam met lege, gebonden handen.


Jammer dat zij, als topsymbool van ontwikkelingssamenwerking, ons dat naoberschap niet voorhield. Misschien krijgt ze een nieuwe kans.


Johan Geuzendam, Enschede


Wederkerigheid

Naar aanleiding van het zinnige artikel van Hans Jansen (O&D, 24 december) - de bekorte versie van het voorwoord bij de heruitgave van zijn boek Het Nut van God- een kleine kanttekening bij zijn opmerking 'dat de wederkerigheidsethiek nagenoeg het monopolie is van de joods-christelijke cultuur'.


Die mening verbaasde mij nogal, omdat in mijn beleving de opvatting over karma een soortgelijke strekking heeft als het 'zoals gij wilt dat de mensen u behandelen, behandelt gij hen dan ook zo'. En, afgezien van de joods-christelijke bewoners van onze planeet, zijn er dus ook nog miljarden andere mensen die nu net deze overtuiging hebben.


Henk van den Beukel, Vught


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden