Geachte redactie

‘Welke volwassene maakt vandaag de dag nog een forse staartdeling? Daar hebben we de calculator voor’, aldus de directeur van een basisschool, Herman Gotlieb (Forum, 3 oktober)....

Henk PfaltzgraffZaandijkRoza de WinterLochem16 jaarEsther Lankhaar en Capelle a/d IJssel

Calculeren
Gezegend zijn de kinderen van zijn basisschool en blij zijn de ouders, als die later ontdekken dat hun kind niet mee kan komen met wiskunde in het voortgezet onderwijs.

Zuiver
De enorme armoede in de wereld en de oorlogen die mensen het leven kosten, lijken slechts komkommernieuws om de minimale overgebleven ruimte in de kranten op te vullen, na al het nieuws rond Fortis, zeker nu de Nederlandse staat Fortis Nederland en ABN Amro in zijn geheel opkoopt. De overheid betaalt 16,8 miljard euro (Voorpagina, 4 oktober).

Zuiver
Een gigantisch bedrag dat wordt uitgegeven aan twee banken om vooral welvarende particulieren te beschermen. Wat zou er niet mogelijk zijn als iedereen even langs Fortis heen naar de rest van de wereld zou kijken? Hoeveel mensen zouden voorgoed van de hongerdood gered kunnen worden? Het is gek, dat iedereen naar Fortis kijkt, terwijl het vaststaat dat die bank het wel zal redden. Het is geen levensbedreigende situatie. Maar de echte problemen in de wereld, daar kijkt niemand meer naar om.

Zuiver
Als die 16,8 miljard euro zo gemakkelijk opgebracht kunnen worden, is het dan niet beter dat er een humaan plan wordt gemaakt? Een plan dat veel meer mensen kan redden dan alleen de rijken, die vanuit hun comfortabele stoelen angstig toekijken hoe hun kwetsbare kapitaal zich ontwikkelt op hun breedbeeldschermen. Wat zou 16,8 miljard euro waard zijn in Oeganda of Ghana? Hoeveel mensen zouden er een beter bestaan van kunnen opbouwen?

Zuiver
Ik wil niet behoren tot de generatie die geld belangrijker vindt dan mensenlevens en geld in een bank stopt in plaats van in mensen. Dan maar een paar duizend euro kwijt, wetend dat een zuiver geweten ook wat waard is.

Nobelprijs
Hoe je een Nobelprijs wint (Kennis, 4 oktober)? Na het lezen van het artikel viel mij de misschien wel voornaamste voorwaarde op – over het hoofd gezien door de schrijver van het artikel. Namelijk: een man zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden