Geachte redactie

Peter Noordermeer verbaast zich erover dat 'binnenschippers onder de kostprijs varen en dan toch nog iets kunnen verdienen' (Geachte redactie, 8 november).

Vaste kosten

Dat klinkt inderdaad gek, maar het kan wel. De kostprijs bestaat uit vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn de kosten die je hebt, ook als je niet produceert. Een binnenschipper schrijft bijvoorbeeld af op zijn schip, ook als hij niet vaart. Variabele kosten maak je als je produceert. Bijvoorbeeld de kosten van stookolie: die kosten maakt een schipper alleen als hij daadwerkelijk vracht vervoert.


En nu de clou. Als een schipper met een vracht minder verdient dan de totale kosten, maar meer dan de variabele kosten, dan kan hij die vracht maar beter wel vervoeren. Want doet hij het niet, dan zit hij toch nog met de volledige vaste kosten. Vaart hij wel, dan maakt hij tenminste een deel van de vaste kosten goed. Oftewel: hij maakt geen winst, maar verdient toch nog iets.


Thomas de Boer, Groningen


Misstanden

Vol afschuw las ik het artikel over de slechte behandeling van opgepakte vreemdelingen (Uitgelicht, 8 november). Normaal houd ik er niet van om onmiddellijk te wijzen naar de verantwoordelijken voor misstanden, omdat niet alle facetten bekend zijn. In dit geval zet ik mijn twijfel aan de kant. Welke idioten bedenken dit en wie wil dit nog uitvoeren ook?


Chris van der Meulen, Veldhoven


Politietrainers

Christa Meindersma, adjunct-directeur van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag, pleit voor uitzending van Nederlandse politietrainers naar Afghanistan (Opinie & Debat, 6 november).


Omdat Amerika het graag wil en andere landen ook meedoen. Een lemmingenredenering. Van de adjunct-directeur van een dergelijk instituut zou je een betere onderbouwing verwachten. Meindersma zou primair moeten kijken naar de positie van de veelal analfabete politieagenten in Afghanistan. Zij moeten opereren in een omgeving, die door en door corrupt is. Zelfs president Karzai heeft openlijk toegegeven dat hij geld ontvangt uit Iran (Buitenland, 26 oktober).


Het is een illusie te verwachten dat de politieagenten op straat, bij het verkeerde voorbeeld van hun meerderen, ineens niet corrupt zouden zijn. De corruptie wordt hier verder in de hand gewerkt doordat de salarissen voor deze mensen, die door het Westen aan het regime worden betaald, onderweg in de zakken van bovengestelden verdwijnen. Pas bij een van bovenaf schoongeveegde trap zou uitzending van politietrainers zin kunnen hebben.


Fons van Leeuwen, Driebergen


Rotjeugd

Mevrouw Jorna meent in de rubriek Generaties (Magazine, 30 oktober) dat drugsgebruik uitmondt in drugsverslaving als er sprake is van een slechte jeugd. In haar werk heeft zij als verloskundige met zwangeren met verslavingsgerelateerde problematiek te maken. Deze vrouwen geven hun jeugd het cijfer 4 of minder. En dat is voor Jorna voldoende bewijs dat verslaving het vanzelfsprekende gevolg is van een rotjeugd.


Als ouder van een voormalig cannabisverslaafde adolescent, met een geschiedenis in het hulpverleningscircuit en de psychiatrie, meen ik een correctie te moeten plaatsen bij de opmerkingen van mevrouw Jorna. Recente inzichten tonen aan dat bijna elke verslaafde er een psychiatrische aandoening naast heeft (zoals psychiater Bram Bakker in de krant van 23 juni al zei). Cannabis kan bijvoorbeeld als trigger fungeren en een ziekte als schizofrenie activeren.


Daarnaast heeft volgens onderzoek van het Trimbos-instituut één op de vijf drugsverslaafden ADHD . Men weet dat er in bepaalde hersengebieden verschillen zijn tussen mensen met en zonder ADHD of schizofrenie. En dat genetisch kwetsbaren een veel grotere kans lopen een verslaving te ontwikkelen dan zij die niet beschikken over de 'juiste genetische variant'.


Bij het ontwikkelen van een cannabisverslaving (die kan resulteren in een eerste psychose) spelen omgevingsfactoren een zeer geringe rol. De tijd dat we een slechte jeugd de schuld konden geven van een verslaving, ligt achter ons. Ik ken veel ouders die, zorgzaam, liefdevol, goed opgeleid, wonend in prettige huizen, hun kind alles gaven wat het nodig had om zich te ontwikkelen. Maar die hun kind desondanks niet hebben kunnen behoeden voor afglijden in een verslaving, met verstrekkende gevolgen.


Dat het voor verslaafden vaak moeilijk is de oorzaak bij zichzelf te zoeken en dat zij eerder geneigd zijn anderen als oorzaak aan te wijzen, ligt voor de hand. Verslaving en de onderliggende problemen aanpakken is veel moeilijker. Wie de koe bij de horens vat, moet zich immers inspannen. Daar komt afkicken, terugval, therapie, medicatie en vooral een lange adem bij kijken. En dat is een tour de force die lang niet iedereen kan opbrengen.


Mayke Buiting, Baarn


Wenskaart

Onlangs werd mij parttime werk aangeboden als postbezorger door middel van een folder van TNTpostbezorging. Dat dit aanbod mij werd gedaan terwijl dit bedrijf met alle middelen bezig is zich van een paar duizend werknemers te ontdoen, vind ik onverteerbaar (Economie, 4 november).


Om uiting te geven aan mijn verontwaardiging stuur ik dit jaar geen Kerstkaarten, maar ontvangen al mijn mailcontacten een prachtige digitale wenskaart. Mijn niet-digitale vrienden bel ik op. En als ze ook geen telefoon hebben, dan kom ik gewoon een hand geven.


D. Houthuysen, Vlaardingen


Sharon

Interessant interview met George Sluizer in de speciale IDFA-special van afgelopen zaterdag, maar zijn verslag van het doodschieten - alsof het om konijnen ging - van twee Palestijnse kindertjes door Ariel Sharon kan ik niet geloven.


Sharon was het kwade brein achter de slachting in Sabra en Shatila en heeft vele doden op zijn geweten, maar gezien de geoliede pr-machine van Israël lijkt het me sterk dat hij in zijn functie als minister van Defensie voor de ogen van een regisseur in koelen bloede een aantal kinderen doodschiet. Ook op internet is hierover niets te vinden.


Anneke Geusebroek, Den Haag


Reserveren

Zorgvlied is de perfecte plek voor het Nationaal Historisch Museum. Bezoekers met koptelefoon krijgen uitleg van een om de hals gedragen recorder. Verder veel nieuwe media. Druk bij de steen van Mulisch op de A voor de Aanslag, de S voor Het Stenen Bruidsbed. Bij de Aanslag kun je doorklikken naar de film, zo ook naar De Ontdekking van de Hemel.


Om de bezuinigingen op de kunsten te bespoedigen raad ik Wim de Bie, Louis Andriessen, Marlene Dumas, Barry Atsma, Halina Reijn en andere artiesten aan als de wiedeweerga hun steen op begraafplaats Zorgvlied te reserveren, voorzien van een wifi interactief i-Pad-systeem. Geen gebouw nodig.


Peter Bosman, Utrecht


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden