GEACHTE REDACTIE

In plaats van pogingen te ondersteunen de moraal die plaats terug te geven in de maatschappij die zij verdient, dreigen we nu een discussie te voeren over de vraag: wie er over de moraal mag nadenken - de atheïsten of de mensen die een geloof belijden....

Receptenboek

Ook als gelovige moet je gebruik maken van je natuurlijke verstand bij de beoordeling van morele kwesties. De bijbel is geen receptenboek, maar verklaart de oorsprong van de kennis die ieder mens in zich draagt over goed en kwaad.

Naastenliefde gaat ook veel verder dan het zogeheten 'welbegrepen eigenbelang'. Elke tijd, elke persoon, moet aan de opdracht naastenliefde opnieuw in verschillende situaties en culturen voldoen, zowel een gelovige als niet-gelovige.

Elkaars terrein betwisten is dus een zinloze onderneming.

HELMOND T.S. Talsma

Dorpsomroeper

Vreemd hoe de bevolking van Camping Holland de laatste jaren aan extreme exuberante experimenteerlust is gaan lijden. Is reorganisatie, herindeling, fusering, opschudding, sensatie de nieuwe religie?

Nu heeft het Journaal besloten op de nationale gekte een kroon te planten. Camping Holland heeft een waardige traditie met Frits Thors, Fred Emmer, Harmen Siezen en Pia Dijkstra. Maar wie had er durven denken aan Philips Freriks?

Ik heb al enkele malen geprobeerd het nieuws te volgen, maar het is vergeefs. Ik kan me alleen verliezen in die dikke nek, die wijd op en neer flappende mond, het rondsprietsend spuug, die geëxalteerde blik voorbij de camera en dat immense hoofd dat à la Hauser Orkater in zijn beste dagen in een veel te klein decortje zit gepropt. Waarom moet die man zo schreeuwen? Hebben ze hem vertelt dat hij dorpsomroeper is?

Begrijp me niet verkeerd: als persiflage op president Chirac van Frankrijk vond ik Philip geweldig: maar daarna hadden ze hem gewoon weer naar huis moeten sturen. Is het geen goed idee dat alsnog te doen?

UTRECHT K.P. Joggert

Alcohol-rijproef

In het bericht 'Emmen laat jongeren rijden met slok op' (de Volkskrant, 25 april) is een onjuistheid geslopen. Aan het project 'Alcoholvrij op weg' van de gemeente Emmen en het CAD Drenthe doen alleen jongeren mee die hun rijbewijs al hebben en daarnaast een theorieles over alcohol en verkeer hebben gevolgd.

De rijrit onder invloed maakt dus geen deel uit van de rijopleiding van Emmense rijschoolhouders. Wel hopen we dat door dit project rijschoolhouders in hun theorielessen structureel aandacht gaan besteden aan alcohol en verkeer.

De jongeren die meedoen aan de alcohol-rijproef worden niet dronken achter het stuur gezet. De meeste jongeren weten wel dat je dat niet kan maken. Waar het ons om gaat is dat jongeren merken dat je ook met drie of vier pilsjes op zichtbaar slechter gaat rijden.

EMMEN Marian van Ark

voorlichter gemeente Emmen

Leuk

Tegen beter weten in lees ik altijd de bijdragen van uw correspondent in Frankrijk, Sjoerd Venema. Is er eigenlijk iets aan Frankrijk dat hij wel leuk vindt?

NIJMEGEN

Pierre-Olivier Ridders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden