GEACHTE REDACTIE

Willem Ellenbroek heeft ten dele gelijk als hij in de Volkskrant van 18 december schrijft dat de 'Neue Synagoge aan de Oranienburg Strasse door een bombardement werd verwoest'....

Synagoge

Juist de 'Kristalnacht' van 9 november 1938 illustreert hoe het ervoor stond met de acceptatie van joden in Duitsland. Toen plunderen de SA'ers de kostbare kunstschatten, en staken zij de synagoge in brand. De door de brand gespaarde ruimten werden daarna door de SS als magazijn gebruikt.

Overigens vond de restauratie van de synagoge en het centrum Judaicum grotendeels onder toenmalig DDR-bestuur plaats. Dus niet enkele jaren geleden, maar al voor 1989.

AMERSFOORT

H. van Kasbergen

Reticules

Meneer Ivo van het Tassenmuseum Hendrikje (de Volkskrant, 13 december) meent dat het woord 'ridicuul' afkomstig is van het woord 'reticules', oftewel handtassen. Dat is niet waar. Een reticuli is letterlijk een netje. Ridicuul, dat belachelijk betekent, is afkomstig van het werkwoord 'ridere', oftewel lachen.

AMSTERDAM A. Kessen

Twee vliegminuten

Europese luchthavens concurreren elkaar kapot, aldus A. Bleijenberg in Forum van 7 december. Jammer dat dit artikel niet ter sprake is gekomen tijdens de debatten rond het vliegveld Beek. In dat geval had eens gekeken kunnen worden naar de concurrentie die verwacht kan worden van het op twee vliegminuten afstand gelegen vliegveld Brüggen, tegen de Rijks- en gemeentegrens met Roermond.

Het grote en uitstekend uitgeruste militaire vliegveld Brüggen wordt binnen enkele jaren verlaten door de Royal Air Force. Er vervallen dan ook enkele honderden goede arbeidsplaatsen voor Nederlands grondpersoneel, afkomstig uit een streek die nu al een hoog werkloosheidspercentage heeft.

Dat prachtige vliegveld zal zeker niet worden omgeploegd. Momenteel wordt onder andere bestudeerd of hier een dependance kan worden gevestigd van de luchthaven Düsseldorf, die uit haar jas is gegroeid.

Als de hoofdstad van Noordrijnland-Westfalen, het bondsland dat meer inwoners telt dan Nederland, hier een mainport vestigt, zonder beperkingen tot 'de randen van de nacht', kan het vliegveld Beek het wel schudden. De vraag is dan of het nog zin heeft een dure investering te doen in een oost-westbaan in Beek, die maar ten dele gebruikt kan worden. Bovendien kan 'Düsseldorf-Aachen' wel eens voor 'Aachen' de voorkeur krijgen boven 'Maastricht-Aachen'.

Zo lang er in Beek nog geen (dure) schop de grond in is gegaan, is er een her-overweging mogelijk waardoor tegemoet kan worden gekomen aan de vele, vele Zuid-Limburgers, die nu het slachtoffer dreigen te worden van de draaikonterij van de PvdA.

Als Düsseldorf Airport uitbreiding zoekt in Brüggen, blijven in en bij Midden-Limburg banen behouden die in Beek nog gecreëerd moeten worden. Banen in tweeërlei betekenis nog wel: als landingsbanen en als werkgelegenheidsbanen!

ROERMOND Piet Tummers

Keppeltje

In uw commentaar 'School met djellaba' (de Volkskrant, 18 december) naar aanleiding van de gebeurtenissen op de islamitische school in Ede, stelt u dat op joodse scholen mannen een keppeltje dragen. U suggereert dat dit ook geldt voor leerkrachten ongeacht of zij dat geloof praktizeren.

Ik kan u melden dat op de joodse school Chelder in Amsterdam de joodse mannen - leerkrachten en leerlingen - verplicht zijn een keppeltje te dragen, maar dat dit niet geldt voor niet-joodse medewerkers.

AMSTELVEEN A. Pels

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden