GEACHTE REDACTIE

Hoe moeilijk het is 'de emancipatie van een dagblad' te voltooien, blijkt maar weer eens uit het overzichtje van het buitenlands voetbal (de Volkskrant, 25 september)....

Dubbel

Mijn kennis van de r.k. rituelen schiet tekort, maar er is vast wel een term in het Latijn die dubbele aanwezigheid kan verklaren.

AMSTERDAM J.F.Vermaak

Kunsthandelaar

Frits Lugt - die ik nog persoonlijk heb meegemaakt - was inderdaad een uitzonderlijke man met enorme prestaties. In het boeiende artikel over zijn collectie (de Volkskrant, 26 september) ontbreken echter drie dingen. Hij steunde in hoge mate het unieke rijksbureau voor kunsthistorische documentatie in Den Haag. Iedereen was daar bang voor hem omdat hij inderdaad het altijd bij het rechte eind had. Hij weigerde ook een eredoctoraat aan de universiteit te Utrecht met de argumentatie: men kan maar één keer accepteren, maar meer keren weigeren.

Hoogst verwonderlijk vind ik het tenslotte dat er zelfs nu nog altijd onderdrukt wordt dat hij een buitengewoon succesvol kunsthandelaar was die overigens ook weigerde, ondanks aandringen van de voorzitter van de befaamde Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst in Nederland, B. Houthakker, daarvan lid te worden.

DEN HAAG Hans M. Cramer

Prestigeslag

Verslaggever Lucas van Grinsven schreef over de vrees van de vakbonden dat er een prestigeslag ontstaat over de locatie van het hoofdkantoor van Philips (de Volkskrant 24 september). Hij ontketende de strijd eigenhandig door zijn artikel te beginnen met de diskwalificatie van Eindhoven als een stad met een naargeestig uitgaanscentrum en smakeloze nieuwbouw. Pas in de volgende passage maakte hij duidelijk dat hij deze motieven veronderstellenderwijs toeschrijft aan de Philips-top. En pas daarna bleek dat de hele gedachtengang afkomstig was van één vakbondsbestuurder. De dag daarna stond op de voorpagina een artikel met de kop 'Philips-personeel vindt Amsterdam een afschuwelijke stad'.

Ja, zo ontstaat er natuurlijk vanzelf een prestigeslag. Amsterdam is geen afschuwelijke stad, net zo min als Eindhoven een naargeestig uitgaanscentrum heeft. En smakeloze nieuwbouw vind je ook overal elders in Nederland, evenals smaakvolle. Ik denk ook dat het daar niet om gaat. Waar het wel om gaat is het streven van Philips om op wereld-niveau zo goed mogelijk uit de verf te komen. Ik zal er samen met anderen mijn best voor doen om duidelijk te maken dat Nederlands belangrijkste industriële centrum de beste voedingsbodem is voor verdere groei van Philips, inclusief het hoofdkantoor.

EINDHOVEN R.W. Welschen

Burgemeester van Eindhoven

Lichttoren

Misschien illustreert de foto van het 'Philips Hoofdkantoor' in Eindhoven bij het artikel van Frans Boekema (Forum, 25 september) nog wel het best waarom Philips-medewerkers niet naar Amsterdam willen. Zoals bijna iedereen 'beneden de rivieren' weet is dit niet het hoofdkantoor van Philips, maar een vestiging van Philips Lighting.

NUENEN Wouter Schrama

Auto

Een tweede auto is kennelijk de auto van echtgenotes, vrouwen met kinderen, en dergelijke (de Volkskrant, 17 september). En die geven uiteraard allemaal goede redenen op voor het hebben en gebruiken van die auto. Maar waarom is dit de tweede auto? Uit alle opsommingen van gebruik lijkt het mij redelijker te concluderen dat dit de eerste auto betreft. De tweede auto is van meneer die kennelijk de auto meeneemt naar zijn werk en hem daar de hele dag op een parkeerplaats laat staan. Dat de auto van meneer groter en duurder is lijkt me logisch: hij is veel kwetsbaarder dan vrouw en kinderen, hij moet wel een stevige auto om zich heen hebben als er onverhoopt gebotst wordt.

Maar groter en duurder maakt zijn auto toch niet vanzelfsprekend de eerste?

AMSTERDAM H. Klaucke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.